Restructurări și reducerea numărului de modele, așa arată viitorul Nissan

2020-nissa-n-tec-micra-qashqai-x-trail-8

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nissan plănuiește mari tăieri ale costurilor după ce strategia de extindere a fostului Chairman, Carlos Ghosn, a eșuat lamentabil, raportează Reuters.

Aceeași publicație anunță concedieri a 4.300 angajați, micșorarea gamei de modele și închiderea a două fabrici pentru a putea economisi 4 miliarde Euro până în 2023.

După ce au fost analizate cifrele de vânzări și s-a observat cât de dificilă este situația producătorului japonez, aceste măsuri au fost prezentate în luna noiembrie și adoptate ulterior.

Planul lui Ghosn a presupus o extindere globală, dezvoltarea a noi modele, plusarea pe piețe precum India, Rusia, Africa de Sud și Asia și investirea unor sume serioase în bugetele de marketing și promovare. Multe modele Nissan nu își ating cifrele de vânzări prognosticate, iar japonezii susțin că 40% din capacitatea de producție fie nu este utilizată, fie este utilizată la capacitate redusă.

O sursă din cadrul Nissan declară că bugetul de marketing global reprezenta 45% din toate costurile fixe ale companiei, ceea ce mi se pare exagerat, dar nu avem dovezi împotrivă. Ghosn dă vina pe Hiroto Saikawa, cel ce a devenit CEO Nissan începând cu aprilie 2017.

Pe lângă reducerea acestor costuri fixe, Nissan dorește să elimene orice mașină neprofitabilă, să grăbească dezvoltarea noilor modele și să reducă vărsta medie a mașinilor din gama sa de la cinci ani la maximum doi ani și jumătate. Din cele 4 miliarde Euro pe care speră să îi economisească brandul până în 2023, 2.5 miliarde ar fi de la costurile fixe, iar 1.5 din profitul modelelor ce vor fi lansate în următorii trei ani.

Chiar și cu toate aceste pierderi, Nissan are o rezervă de aproape 9 miliarde Euro pe care o poate investi și pe care o va face. Cu toate acestea, lansările scumpe de modele și dezvoltarea lor ar putea mânca foarte mult din acea rezervă, iar vânzările vor continua să scadă o perioadă. În 2019, vânzările către Statele Unite au scăzut cu 10%, cele din China au avut și ele o mică scădere de 1.1%, iar situația în Europa nu a fost cu mult mai bună.

În 2019, Nissan avea o gamă globală formată din 69 modele și a reușit să vândă 5.2 milioane unități, adică o medie de 75.000 exemplare/model. Planul lui Ghosn era să aibă 73 modele până la sfărșitul lui 2022. Acum s-a schimbat macazul și se dorește o gamă formată din 62 modele cu o medie de 87.000 unități vândute/model, adică la nivelul unui producător precum Toyota. Ambițiile producătorului erau de 6 milioane unități vândute anual, dar abia dacă depășesc 5 milioane, iar 2020 nu arată prea roz.