Rolls-ul chinezilor: Hongqi H9 impresionează

Hongqi-H9-07

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

FAW Hongqi (hongqi îneamnă drapel roșu, adică steagul Chinei) se laudă a fi cel mai vechi și luxos producător auto al chinei. Până la proba contrarie nu putem să îi contrazicem, dar putem să admirăm noua lor limuzină de lux, concurentă pentru BMW Seria 5, Audi A6, Mercedes-Benz Clasa E, Volvo S90 sau Jaguar XF.

Mașina poartă numele de Hongqi H9 și este mult mai lungă decât rivalii menționați, măsurând 5.2 metri, cu un ampatament de 3.0 metri pentru spațiu de avion privat în spate.

Designul place ochiului, cel puțin alui meu. Mașina este impunătoare, grila are dimensiuni generoase, iar spectacolul de lumini (Matrix LED, evident) pe care îl realizează această mașină și pe care îl puteți urmări în clipul atașat face toți banii. Mânerele ușilor ies automat ca la anumite modele Jaguar Land Rover, iar jantele acelea de 20″ sunt încălțate cu anvelope Michelin Pilot Sport 4, anvelope de mașină sport. Bizar. Mulți vor spune că designul copiază Maybach, Cadillac și Rolls-Royce. Hai să vă zic un secret, Global Vice President of Design și Chief Creative Officer la FAW Group nu este altul decât Giles Taylor, fostul șef de design de la Rolls-Royce. Coincidență? Probabil o coincidență la fel de mare precum faptul că toate telefoanele din 2020 vor avea camere pe spate precum iPhone 11.

Mă uit la interior și văd Volan de Bentley, panou de instrumente de Mercedes-Benz, sistem de infotainment similar Audi, buton de start Mercedes-Benz, comenzi ale climatizării de Jaguar Land Rover și guri de ventilație de Mercedes-Benz, dar nu îmi pasă, pentru că mașina arată bestial, iar pielea roz face toți banii. Este aceeași nuanță cu care a fost lansat Mercedes-Benz Clasa A L Sedan pentru China, doar că la interior. În spate pot circula cinci sau, opțional, patru pasageri în două fotolii de lux cu multiple reglaje electrice și masaj. Mai pui la socoteală și suspensia pneumatică și poți traversa toată China în liniște. Nici nu trebuie să ai un șofer prea priceput, mașina având autonomie Level 2.5 la bord.

Hai să vorbim și despre motorizări. V12 sau V8? Mai visează, Hongqi H9 are unități cu patru și șase cilindri:

  • 2.0 L4 Turbo: 252 CP, 380 Nm
  • 3.0 V6 Supercharged 272 CP, 400 Nm (0-100 km/h în 7.9 secunde)