S-au împlinit 40 ani de la apariția primului Porsche cu motor V8, 928

porsche-928-20

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Când auzi cuvântul “Porsche”, inevitabil îți apare în minte modelul 911 cu al său motor boxer montat în spate și cu istoria sa vastă, răspândită de-a lungul a peste cinci decenii.

Plot twist, astăzi nu vom vorbi despre 911, ci despre modelul cu care nemții au vrut să îl înlocuiască la un moment dat, 928.

În primul rând, de ce 928? 9 pentru că Porsche voia să păstreze tradiția, 2 pentru că 2 > 1 (exemplu, 924 a înlocuit 914) și 8 era numărul de cilindri pe care îl avea mașina (924 avea 4, 928 urma să aibă 8, toate bune și frumoase).

În 1977, compania germană nu mai știa ce să facă cu modelul său emblematic, 911, considerând că potențialul sportivei fusese deja atins.

Mai marii companiei, în frunte cu Ferdinand “Ferry” Porsche (fiul, nu tatăl), se jucau cu ideea de a introduce un model mai mare și confortabil, cu motor V8, dar care să păstreze ADN-ul sportiv al brandului, așa că au ordonat construirea câtorva prototipuri. Acestea aveau motorul montat fie median, fie în spate, dar frica interzicerii mașinilor cu motor spate în State și dorința de oferi o experiență mai puțin intimidantă la condus a dus la poziționarea V8-ului în față. Culmea, mașina arăta bine în configurația “totul spate”, așa că forma a fost păstrată.

V8-ul folosit pe prototipuri era unul de 5 litri pe carburație ce dezvolta aproape 300 cai putere. Ferdinand (știu, era la modă numele acesta) Piech, un nepot a lui Ferdinand Porsche (tatăl) și omul care a comandat construirea unui model numit Bugatti Veyron (poate ați auzit de el), dorea ca 928 să folosească un V10 de 4.6 litri derivat din două motoare Audi 2.3 cu cinci cilindri. Doar că acela era la rândul lui derivat din unitatea EA827 a lui Volkswagen, iar Ferry nu a dorit ca vârful său de gamă să aibă 2.5 motoare de Golf alipite.

Până la urmă toate părțile au ajuns la un acord și 928 a debutat la Salonul Auto de Geneva din 1977 cu un V8 (primul model Porsche din istorie ce avea sub capotă un astfel de motor) cu două axe cu came, 16 valve și injecție mecanică de combustibil ce dezvolta 240 cai putere (220 pentru americani din cauza crizei petroliere). Restul e istorie…

Glumesc, povestea nu se termină aici. Intră în scenă Peter Schutz, noul managing director al companiei Porsche care hotărăște să lase 911 în producție și să vândă cele două modele în paralel. Așa a apărut 911 SC, dar aia e altă mâncare de pește.

Porsche 928 folosea configurația transaxle cu motor față, transmisie spate și tracțiunea pe puntea spate pentru o distribuție 50/50 față/spate a greutății. Putea fi echipat fie cu o cutie manuală “dogleg” cu cinci trepte, fie cu o transmisie automată de origine Mercedes-Benz, mai întâi cu trei rapoarte, apoi cu patru. Peste 80% dintre clienți au ales-o pe cea automată.

GT-ul german reușea să fie neutru la limită, dar deși avea mai multă putere ca 911, performanțele pe circuit erau similare, masa mare penalizând 928. Masa ar fi fost și mai mare dacă Porsche nu ar fi ales aluminiul ca material principal pentru uși, aripi față, capotă și blocul motor.

Dacă vă întrebați de unde s-au inspirat inginerii germani când au creat noul sistem de direcție integrală pe noul 911, răspunsul este de la “Weissach Axle”, puntea spate directoare regăsită pe toate modelele  Porsche 928.

Din cauza prețului destul de ridicat, coupe-ul sportiv nu a atins cifrele de vânzări scontate, dar asta nu i-a descurajat pe oficiali, care l-au ținut în producție timp de 18 ani, timp în care a suferit extrem de multe modificări și update-uri pentru care am avea nevoie de un manual și de un semestru pentru a le studia.

Totuși, câteva dintre ele merită menționate. Cilindreea V8-ului a crescut de la 4.5 la 4.7, apoi la 5, iar în final la 5.4 litri. Puterea a avut și ea un trend ascendent, ajungând la valoarea de 350 cai putere în 1995 când a fost oprită producția.

În fotografii puteți observa o decapotabilă și un model în patru uși. Prima este una dintre cele 12 modele cu plafon textil create de către carosierul american, Carelli, iar celălalt este conceptul 989, care dacă ar fi intrat în producție, ar fi fost bunicul spiritual al Panamerei.

Peter Schutz a luat o decizie foarte inspirată lăsând 911 să supraviețuiască acum 40 ani. Cele 60.000 modele 928 construite nu ar fi fost suficiente pentru ca marca să fi supraviețuit. Și chiar dacă ar fi supraviețuit, ce ar mai fi fost Porsche fără 911? Probabil că într-un univers paralel, acest lucru se întâmplă.

928 va rămâne în istorie ca fiind primul Grand Tourer Porsche, primul cu motor V8 și primul model model al constructorului german care să nu fi avut motor răcit cu aer, dar să fi fost acceptat de fani ca fiind un Porsche veritabil.

Una dintre cele mai emoționante povestioare ce are ca personaj un astfel de autoturism o reprezintă cea a lui Jeremy Clarkson, care a condus ca un nebun de la Londra la Sheffield într-un 928 GTS pentru a-și putea lua la revedere de la tatăl său, Eddie Clarkson, grav bolnav pe patul de spital.

“Dacă nu aș fi avut o mașină care să fie stabilă la 275 km/h, nu aș fi putut să imi iau rămas bun de la tatăl meu”, a declarant prezentatorul emisiunii The Grand Tour.

La mulți ani, 928, la mulți ani, bătrâne.