S209, ultima creație Subaru Tecnica International

5183be8a-2019-subaru-sti-s209-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Subaru Tecnica International, un nume emblematic în istoria de motorsport japoneză, a venit la Salonul Auto de la Detroit cu o versiune specială a lui WRX STI, numită S209.

Unitatea Boxer Turbo EJ25 de 2.5 litri acum produce 345 cai putere mulțumită unei turbine HKS mai mare și a presiunii crescute de la 16.2 psi la 18. Asta nu este totul, pistoanele sunt sunt forjate, iar bielele sunt mai ușoare și mai dure. Admisia a fost și ea mărită, iar intercoolerul are un sistem de răcire cu vapori de apă. Aceasta este cea mai puternică mașină STI din istorie, colaborările cu alți producători/tuneri nu se pun la socoteală.

Transmisia manuală este singura disponibilă, are șase trepte și trimite puterea sitemului de tracțiune integrală Symmetrical All-Wheel Drive. Acesta lucrează cu un diferențial controlat de câtre șofer (DCCD), cu un sistem activ de torque vectoring și cu altul ce poartă numele de Multi-Mode Vehicle Dynamics Control. Voodoo.

Trei moduri de rulare pot fi selectate prin intermediul sistemului SI-Drive: Intelligent (I), Sport (S) și Sport Sharp (S#). Inginerii ce au lucrat la mașină recomandă Sport pentru mersul pe circuit și Sport Sharp pentru drag. Dacă mașina asta s-ar fi vândut la noi, numai pe Sport Sharp ar fi stat.

S209 poate avea o aderență laterală de peste 1.0g. Cum e posibil așa ceva? Simplu, prin intermediul jantelor BBS forjate 19×9″ încălțate cu anvelope 265/35 Dunlop SP Sport Maxx GT600A dezvoltate special pentru această mașină. Forța de frânare vine de la un set de frâne Brembo cu șase pistonașe pe față și două pe spate.

Față de un STI convențional, S209 dispune de amortizoare Bilstein speciale, arcuri rigidizate, o bară stabilizatoare spate de 20 mm și alte soluții preluate de la modelul de competiții WRX STI Nürburgring Challenge.

Ca să diferențieze acest model special de restul STI-urilor ce se plimbă prin SUA, designerii lui S209 au adăugat un bodykit lățit, aripă spate și capotă din fibră de carbon, nu mai vorbim de embleme. La interior vedem volanul teșit cu cusături argintii, scaune față RECARO cu inserții argintii, precum și o multitudine de embleme S209.

Undeva pe la 200 modele Subaru WRX STI S209 vor vedea lumina zilei, toate în WR Blue Pearl sau Crystal White Pearl cu jante aurii. Doar americanii le vor putea cumpăra, vor intra în producție la sfârșitul anului 2019, iar prețurile nu sunt cunoscute momentan.