Să cânte trompetele: e-Golf și GTE, primele impresii

VW_TechnologyWorkshop_206

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aș vrea să vă rog frumos să ignorați puțin scandalul VW „Dieselgate” pentru că în acest articol vorbesc despre două mașini foarte importante pentru viitorul VW. Indiferent care va fi acesta. Da, știu, este foarte grav ce se întâmplă și vă asigur că nu mă pieptăn în timp ce țara arde. Doar că așa cum am spus pe pagina noastră de facebook atunci când a fost declanșată bomba scandalului, eu cred că în urma acestuia vom avea de câștigat toți pentru că mașinile hibride și cele electrice vor câștiga un teren important în drumul lor spre impunerea pe piață. Așa că hai să ne concentrăm puțin asupra părții eco veritabile din gama actuală VW.

Știți cu ce aș compara eu toată treaba cu mașinile electrice sau plug-in-hybrid?

Cu ipocrizia umană din seria – și cu sex anal și cu sufletul în Rai nu se poate. Adică toți vrem mașini electrice dar nu vrem să plătim pentru ele. Toți vrem să circulăm aproape gratuit după ce luăm mașina, dar nu vrem să cheltuim mult la achiziția ei. Ne bucurăm la ideea de a circula cu foarte puțini bani dar ne panicăm la ideea că trebuie să încărcăm mașina în fața blocului. Nu în ultimul rând, vrem la nivel de Stat să avem mașini electrice dar nu punem mâna să construim prize pe locurile de parcare deja existente. Păi e frumos?! Trebuie să recunosc însă că în vremurile pe care le trăim acum, la nivelul pieței auto românești de mașini noi și în condițiile economice actuale, orice cosntructor are dreptul de a se gândi bine dacă importă sau nu o mașină electrică pe piața noastră. Este plin de „Gică-contra” care vor aduce ca anti-argument la mașinile electrice motivele pe care le-am amintit mai sus. Aproape negreșit.

Mai departe, mașinile electrice nu au cum să fie accesibile deci dacă alegi importul lor el devine o treabă de genul „ori la bal, ori la spital”. Ori vindem, ori nu vindem, aia e. De ce nu au cum să fie accesibile? Simplu: pentru că tehnologia lor este scumpă pentru că nimeni nu are interes să o facă accesibilă atâta timp cât mai există combustibili fosili pentru autoturisme. Puteți să mă comentați cât vreți, sunt gata să pariez: când nu va mai fi combustibil vor apărea brusc bateriile foarte performante, ușoare și accesibile. Și vom avea toți mașini electrice rapide și eficiente. Dar vă mai spun ceva… când se va întâmpla asta, va fi alt preț și pentru energia electrică. Deci stați liniștiți, industria nu ține cu voi acum și nu o va face nici în viitor.

Desigur, mulți veți aduce în discuție Tesla. E simplu să vorbim din cărți, din povești sau de la televizor. Pentru mine Tesla înseamnă două lucruri: un început bun cu o mașină electrică tare de 100.000 de euro și o companie care ne-a răspuns oficial că nu dorește să ne faciliteze accesul la o mașină de test pentru că, citez: „Tesla nu importă mașini pe piața dumneavoastră deci nu este interesată de teste”. O zi bună și vouă și succes în continuare. Până ce Tesla se decide să lanseze pe piață mașini care să o transforme într-o companie populară iubită de tot mapamondul pentru că ne-a scăpat de poluare și ne-a dat mașini accesibile electrice și implicit ultra-rapide, noi ne putem uita în altă direcție. Mai precis către marca poporului, Volkswagen.

Cu vânzări de top în țara noastră în fiecare an, VW importă din această vară și mașini pe care mulți alți constructori nu le oferă încă: două modele compacte, unul plug-in-hybrid și unul complet electric.Să le luăm pe rând.

e-Golf

Încep cu prețul pentru a justifica oarecum începutul vulgar al acestui articol: 36.727 euro cu TVA, preț de pornire conform configuratorului oficial VW România. Și ca să mai rotesc puțin cuțitul în rană, da, se face 40.000 dacă îți plac opționalele care îți ajută viața la bord. Și chiar mai mult decât atât pentru că am reușit să configurez o mașină de 47.000 euro cu TVA… În mod clar asta este o sumă mare pentru un Golf dar pentru prima compactă electrică de pe piață construită pe baza unui model pe care deja îl cunoaștem, nu este chiar un sfârșit de țară. Depinde de care parte a lui e-Golf te pui: poate să fie „Golful electric de 40 de mii de euro, băi nene” sau poate să fie „primul Golf electric care costă 40 de mii de euro într-o gamă în care cel mai scump Passat actual costă peste 60 de mii”. Poți să fii înțelegător, poți să nu fii. Trebuie să recunosc însă că prețul, în România actuală, la stilul nostru de viață îți permite foarte ușor să fii cârcotaș. Noi, la #giurgeasibratu avem o vorbă despre fiecare mașină electrică pe care o conducem:

„Frate, dacă ar costa jumate din cât cer pe ea acum, ar rupe piața.”

Și iată de ce ar rupe piața e-Golf dacă ar costa 20, hai 25 de mii de euro cu totul în loc de 47. e-Golf are 116 CP și o autonomie anunțată oficial la 190 km. Este cea mai rapidă mașină electrică de pe piața noastră, face 0-100 în 10,4 secunde iar viteza maximă este de 140 km/h. Ai posibilitatea de a selecta unul din trei moduri de rulare disponibile: Normal, Eco, Eco+. Cu cât te îndepărtezi mai mult de Normal, cu atât scade puterea motorului disponibilă „în pedală” dar crește autonomia. Sincer, ăsta este un artificiu folosit de VW pentru ca ei să poată să declare autonomia asta de 190 km.

Dacă mergi în modul Normal ca un om… eh, normal, atunci probabil că vei reuși 130-150 km cu un plin de baterii. Dacă circuli în modul Eco+, mașina devine atât de enervantă încât îți vei blestema zilele. Serios. În Eco+ puterea este limitată de la 116 la 75 CP iar pedala de accelerație pare că a fost învăluită într-o gelatină pe care tu o apeși, piciorul ți se afundă în ea și… cam asta e. Că mașina mai mult stă pe loc. Reversul medaliei costă, după cum spuneam. Dacă ești pregătit psihic pentru o autonomie de 150 km să spunem, ai parte de senzații fantastice pentru că modul în care accelerează e-Golf pe reprize (de la 60 km/h în sus sau chiar de la 80), instant, cu tot cuplul din dotare, te face să râzi ca boul în mașină, la volan. Și parcă ai vrea totuși să conduci o Tesla să vezi cum poate să fie treaba asta electrică dar la un nivel de 100.000 de euro. Încărcarea bateriilor lui e-Golf reprezintă o problemă dacă nu ai răbdare… dacă scoți frigiderul din priză și bagi mașina o să dureze 13 ore să se încarce complet. Dacă dai vreo 200 de euro la ENEL și ți se montează un wallbox special, timpul de încărcare completă scade la opt ore. Mai departe, există și o soluție „SF” cu priză specială CCS până la 40kW unde în doar 30 de minute se încarcă 80% din baterii.

Ca senzații la conducere, acest Golf care stă pe șosea ca un Golf, adică bine în toate situațiile te impresionează, după cum am mai spus, prin tot cuplul livrat instant la cea mai mică apăsare a accelerației. Asta e suficient de tare încât să te facă să uiți prețul pe care l-ai dat pe mașină. Altfel, frâna are un comportament autentic de hibrid/ mașină electrică, adică se simte ciudată în prima parte a cursei pedalei, parcă nu funcționează și abia apoi mașina frânează corect. E chestie de obișnuință. Să nu uităm un alt amănunt foarte important. Șapte lei costă 100 km parcurși în e-Golf la prețurile de energie actuale în România, adică 10 lei un plin de baterii pe care le folosești la 150 km. Este genial dar mai este de lucru la e-Golf. O autonomie de 300 km ar fi ideală la fel și un preț de achiziție mai mic cu măcar 30% la standard. Oarecum fascinat, intrigat și trist că nu am autonomie suficientă și răbdare 13 ore să încarc bateriile, am sărit într-un Golf eco mult mai… corect…

Golf GTE

La 36.899 euro cu TVA preț de pornire, GTE este mai scump ca un GTD de 184 CP dar și decât GTI-ul de 220 sau 230 CP. Doar R-ul de 300 CP este mai scump decât el. Dacă nu v-ați prins deja, GTE este hibridul plug-in al gamei, GTD este diesel-ul de top iar GTI – nu mai are nevoie de nicio prezentare. Astfel, GTE este stilizat aproape ca un GTI sau un GTD. Diferențele vin din faptul că elementele roșii de pe caroseria lui GTI sau cele din interior au fost înlocuite cu unele albastre – culoare ce simbolizează curentul eco al lui VW. Astfel, GTE are un interior fantastic la care se adaugă un instrumentar de bord cu indicator special de BOOST (yupppyyy!!!) și un sistem de amplificare al sunetului motorului în habitaclu (ca la GTD). Care apropo, sună excelent.

Dintr-un motor pe benzină și unul electric, VW scoate 204 CP și 350 Nm.

Asta înseamnă 0-100 în 7.6 și viteză maximă de 222 în modul „Boost” (yupppyyy!!!). Logic, GTE, funcționează ca orice alt hibrid. Mergi încet, mergi electric câteva zeci de km prin oraș până se descarcă bateriile. Moment la care ori îl bagi în priză ori așteptți să se încarce ele de la frânare ori de la blană (serios). Dacă optezi pentru al doilea mod de încărcare propus de mine s-ar putea însă să returnezi mașina la dealer pentru că o să-ți consume peste 12. Altfel, chiar poți scoate o medie de 2-3 la sută dacă mergi în mod hibrid și adopți un stil de conducere normal. Adică mergi legal și când ai cum, mai mergi și tu puțin mai tare. Autonomia anunțată este tare: 939 km. Nu îi vei reuși dar te poți baza lejer pe 800.

În mod electric cică mergi 50 de km cu maxim 130. Nu e chiar așa, mergi vreo 30 maxim și nu doar cu 130 adică… blană. Mai lejer, așa. Vestea bună e că bateriile se încarcă în 2.5 ore cu wallbox-ul de la ENEL și în 3.5 ore fără el. Adică, după logica mea de profesionist auto, dacă ai biroul la 25 de kilometri de casă, poți merge gratuit cu mașina asta de la muncă acasă și invers. Și atenție, am zis 25 că mă gândesc că te mănâncă talpa de la cât de bine sună mașina asta. La un calcul de filolog îmi iese așa: dacă 100 km costă 7 lei, 25 costă 1,75 lei adică 50 km pe zi mers ca animalul înseamnă 3.5 lei. Într-o lună asta înseamnă la 20 de zile lucrătoare 70 de lei ca să mergi de acasă la muncă și înapoi. Game over diesel, adio GTI, ura și la gară. Da, în mod de bestie mașina se mișcă aproape la fel de bine ca un GTI. „Aproape” pentru că e ceva mai grea și simți asta plus că frâna este și ea ca la e-Golf, enervantă o perioadă de timp.

Ca o concluzie până vedeți testul nostru video de la fața locului – trebuie să știți că GTE este la fel de tare ca GTD pe care l-am condus aici. Ar putea fi mai ieftin decât acesta pentru a fi siguri că se vinde mai bine, mai repede. Mai repede adică acum pentru că după ce trece „Deiselgate” oricum asta este mașina pe care toți o vor vrea în loc de diesel.