Vai de capul nostru: BMW M2

drift

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am dat titlul „Vai de capul NOSTRU” și nu „Vai de capul lui Giurgea” pentru că vom fi chinuiți amândoi de mașina asta. El pentru că în mod sigur nu va avea suficient spațiu și timp la dispoziție pentru a o conduce ca un animal și eu pentru că nu voi avea pace în dreapta, alături de el. Spun în dreapta deși când privesc imaginile cu mașina îmi dau seama că ăsta este un M pe care chiar o să vreau să-l conduc. M2.

Închid ochii și îmi amintesc cât de tare mergea M235i-ul pe care l-am testat pentru emisiune. Cât de frumos se auzea motorul. Cât de ușor și agresiv accelera. o minunăție. Ei bine, iau toate aceste sentimente și le înmulțesc cu doi și asta cred că voi simți în M2 Coupe ce sosește în România anul viitor. Indiferent cât ar vrea BMW să credem că modelele M Performance sunt ceva venit de la divizia M, asta nu este chiar așa. Magia e doar una și aia apare când M ia o mașină și umblă serios la ea. O lățește, o coboară, îi schimbă tot prin ea. Asta înseamnă M și M2 este un Seria 2 Coupe mai jos, mai lat, mai agresiv, inspiră nenorocire prin toți porii. Și încă nu l-am văzut în realitate.

Iar când o să-l vedem în sfârșit o să fim în mod clar șocați de lățimea crescută cu 5.5 centimetri în față și opt în spate. Nu doar jantele standard de 19 inch ascunse sub aripi evazate sunt de vină ci și ecartamentele crescute față de cele ale unui model standard. Restul elementelor noi de caroserie aproape că nici nu mai contează atunci când o mașină plină de mușchi devine și mai „umflată”. Desigur, în partea din spate vor fi interesante de ascultat cele patru evacuări finale. M235i deja sună excelent, probabil că M2 va suna fabulos.

Cum era de așteptat, la interior nu avem foarte multe elemente schimbate, ne atrag însă atenția în mod deosebit selectorul cutiei de viteze similar cu cel al celorlaltor modele M mai mari, un vitezometru gradat până la 300 km/h și tapițeria specială a scaunelor sport M. Desigur, volanul, pedalierul și inserțiile sunt și ele noi pentru M2.

Din punct de vedere tehnic, M2 este echipat cu un propulsor turbo cu șase cilindri în linie, de trei litri cilindree, bazat pe cel de pe noile M3/ M4. Are 370 CP și 465 Nm cuplu maxim. DAR, citez: „cuplul crește la 500 Nm pentru scurte perioade de overboost”. Ohh.  Din fericire pentru cei care vor să-și continue drumul de la Seria 1 M Coupe în M2, transmisia oferită standard va fi una manuală. Opțional însă va fi oferită o cutie de viteze care va stoarce totul din noul motor: cu dublu-ambreiaj și șapte trepte – M DCT. Desigur, va fi echipată și cu funcție Launch Control. Și cu Smokey Burnout. Echipat cu transmia automată, M2 face 0-100 în 4.3 secunde iar cu cea standard 4.5. Nu va simți nimeni diferența dar totuși… care din voi ați vrea să știți că există „mai bine” decât cutia pe care o aveți pe mașină?! Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h dar dacă se optează pentru M Drivers Package limitarea este mutată la 270 km/h.

M2 este ajutat tehnic de un diferențial autoblocant activ M, sistem de frânare M și mod de rulare M Dynamic Mode.

Da, este clar. M2-urile vor vedea un abuz fantastic de la proprietarii lor iar BMW știe asta astfel că vei putea folosi diverse aplicații care să te înregistreze în timp ce ești un „Costin Giurgea”: o aplicație GoPro te lasă să înregistrezi video cum rulezi cu ajutorul sistemului iDrive pe care îl poți folosi pentru a vedea ce se filmează. Stilul de condus poate fi analizat prin aplicația care înregistrează performanțele București – Pleșcoi sau cele de pe circuit: M Laptimer app. Atenție, citez ca să nu ziceți că am scos-o eu de la mine: „Information on speeds and braking points can be shared easily via e-mail or Facebook.” Tatăl spre copil: aștept mailul când ajungi la Constanța să văd că ai condus cum ai promis.

Abia așteptăm primele teste și să vedem cum se va comporta M2 pe piața de BMW M din România unde anul acesta cel mai vândut model a fost M4 Cabrio.