Seria 8 a făcut un copil cu Z8. Se cheamă BMW Skytop. Botezul… la Villa d’Este, unde altundeva?!

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

BMW nu are multe mașini istorice capabile să facă valuri la celebrul Concurs de Eleganță de la Villa d’Este, dar, ca să fiu drept, compensează din plin cu concepte memorabile. Tanto di cappello, BMW!

Evenimentul anual care are loc pe malul lacului Como, în nordul Italiei, e o desfătare pentru oricine iubește mașinile clasice. E un portal către frumosul de altădată, un strop de eleganță calmă și meșteșug cu suflet în tumultul de eficiență computerizată și hype cosmopolit care ține capul de afiș al lumii auto în mod normal.

Totuși, alături de bătrânele doamne ale vitezei și luxului de odinioară, mereu se ițește și câte un concept contemporan remarcabil. Iar lista mașinilor speciale prezentate de BMW la Concorso d’Eleganza Villa d’Este are deja destule repere speciale, așa că de fiecare dată aștept inițiativa nemților cu interes.

Anul acesta: BMW Concept Skytop

Concept Skytop este, cum ne spune BMW, un „open two seater”, pe care l-aș traduce ca „decapotabil cu două locuri”, ca să scap fără să clasific automobilul ca Targa, Cabrio, Convertible sau Roadster. Nici cei de la BMW nu precizează vreunul dintre termenele de mai sus, cu toate că Targa s-ar potrivi cel mai bine, dat fiind faptul că plafonul (format din două componente separate) se îndepărtează manual și se depozitează în portbagaj.

Adrian van Hooydonk – head of BMW Group Design – ne spune că „BMW Concept Skytop este un design cu adevărat unic și exotic”, oferind „o combinație de dinamică și eleganță la cel mai înalt nivel, comparabilă cu cea a strămoșilor săi istorici, precum BMW Z8 sau BMW 503”.

Vedem, e adevărat, câteva elemente și linii inspirate din musculosul Z8 al lui Henrik Fisker (circa 1998) și din elegantele sale surse de inspirație – BMW 507 și 503, desenate de Albrecht von Goertz (circa 1956). Dar dincolo de caroseria sculpturală și meticulozitatea abordării detaliilor găsim platforma tehnică a unui BMW Seria 8, cu un gabarit în consecință și un V8 puternic și gutural – același de pe M8 Competition (4,4 litri, 625 CP).

Chair dacă sportivitatea rămâne importantă, mașina pune accent și pe eleganță, Skytop amintind, cel puțin în ochii mei, de spiritul și silueta unui yacht. Și paralela asta trebuie văzută ca un compliment, pentru că mă refer la genul de yacht agil, stilat și rafinat, nu la giganții opulenți care tind să umple marinele acum.

Sunt multe detalii interesante la mașina asta, de la lumini și elementele de caroserie, la finețuri de prelucrare din interior. Nu le mai trec în revistă… Te las pe tine să le găsești pe cele care îți plac, în puhoiul de imagini din galeriile de mai sus.

Mașina are darul să atragă privirile și pare să placă (cel puțin din primele opinii pe care le-am auzit și văzut pe internet până acum). Dar e foarte puțin probabil să intre în producție – pur și simplu BMW are alte bătăi de cap și modele cu adevărat critice pe care trebuie să le marketeze cu succes.
Însă, per ansamblu, e încă o dovadă că designerii BMW – chiar dacă sunt aceiași în mare – rămân hotărâți să schimbe macazul. Mă bucur că mașinile de serie din viitorul mărcii pare că vor avea mai puține elemente radicale, dezbinatoare, și mai multe din detaliile care mă încântau cu decenii în urmă.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici