BMW R20 Concept, prezentat la Villa d’Este

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

S-au jucat un pic cei de la BMW Motorrad. Multe modificări pe R20, iar motorul boxer e în plină glorie… cu 2.000 cmc.

 

BMW nu a dus la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 doar o mașină aparte (e vorba de BMW Concept Skytop – articol aici), ci și o motocicletă. Mă gândesc că s-ar fi supărat copiii de la Motorrad dacă doar cei de la Automobile aveau voie să se joace pe banii firmei.

Așa că, dacă tot era loc de spirit și imaginație, BMW Motorrad a venit cu o bestie, dar una cu stăpânire de sine, să zicem, numai bună pentru un „casual gentleman”. Dacă ar fi de vânzare, sigur ar trebui ca gentleman-ul să aibă buzunare adânci, dar e un concept, pe care poate băli oricine, gratis.

 

„Conceptul R20 este o interpretare îndrăzneață a ADN-ului BMW Motorrad. Combină elemente tehnice moderne cu un design clasic de roadster. Proporțiile sale supradimensionate și estetica minimalistă îi conferă un caracter inconfundabil.” – Alexander Buckan, Head of Design BMW Motorrad

Șasiul a fost complet reconceput, la bază fiind un cadru dublu din oțel crom-molibden. Roata spate are 17×6,25 inci și anvelopă 200/55, iar cea față 17 inci și anvelopă 120/70. Sistemul BMW Paralever a fost executat acum într-o nouă variantă… cu două brațe, brațul oscilant fiind fabricat din oțel crom-molibden, iar amortizorul Paralever fiind realizat din aluminiu.
Arborele de transmisie expus, preluat conceptual de la R18, a fost scurtat pentru integrarea în arhitectura roadsterului. Mai vedem suspensie ajustabilă de la Ohlins, etriere de frână ISR cu șase pistoane în față și patru pistoane în spate, precum și un sistem de evacuare 2-în-2 care cu siguranță nu este genul discret, atunci când te dai la boxerul de 2 litri, la rândul lui dichisit cu accesorii speciale.

Evident este rezervorul roșu, despre care BMW spune că are o culoare progresivă „hotter than pinkl”, din anii 1970. Vedem și lampa spate frumos integrată în șaua lucrată cu talent, dar și farul prezentat sub forma unui inel din aluminiu imprimat 3D, cu lumini de zi integrate. Practic farul principal pare să plutească în mijlocul acestui inel cu lumini de zi – probabil unul dintre cele mai interesante detalii.

Oh, și vedem motorul ăla uriaș, dominant, care are darul să te lase mut când îl vezi. Și dacă nu te lasă mut, mă gândesc că are șanse să te lase surd, dacă nu te porți frumos, ca un gentleman.

Ce nu vedem nicăieri sunt cifre legate de putere și cuplu, dar mă pot hazarda să spun că, având în vedere cei 91 CP și 157 Nm cu care se laudă R18, Concept R20 ar trebui să poată urca ușor la peste 100 CP și 175 Nm. 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici