Sim Racing – From zero to Hero

Verstappen Sim Racing

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Când spui „Sim Racing”, multă lume se gândește la niște simple jocuri pe calculator. De acolo au și plecat, ce-i drept, însă astăzi povestea este mult mai complexă. O poveste care îl include și pe Max Verstappen, desigur.

Nu este un secret faptul că actualul Campion Mondial de Formula 1 este un fan înrăit al curselor de Sim Racing. Nu doar că participă la întrecerile virtuale în timpul liber, dar Max își transportă simulatorul cu el în jurul lumii în timpul sezonului de Formula 1, ajungând chiar să concureze în toiul nopții sau cu doar câteva ore înaintea unui Grand Prix.

Acest lucru a trecut neobservat în timpul sezoanelor trecute, când Red Bull domina Formula 1, însă acum că echipele rivale au evoluat foarte mult și au ajuns să pună presiune, conducerea Red Bull nu mai este așa încântată de acest hobby al pilotului principal, încercând să îi interzică acestuia să mai participe la astfel de curse noaptea târziu.

Bineînțeles, olandezului nu i-a picat bine această veste, așa că a răspuns că el face ce vrea în timpul lui liber și că nimeni nu îl poate opri din a concura în cursele de Sim Racing. Mai mult, acesta a declarat că simulatoarele îl ajută să își îmbunătățească performanța și a remarcat că nimeni nu a avut o problemă când a căștigat Grand Prix-ul din Imola în viața reală ȘI cursa de 24 de ore de pe Nurburgring cu echipa sa de Sim Racing, Team Redline, în același weekend.

Verstappen Sim Racing

Verstappen nu este singurul fan al întrecerilor virtuale din actuala grilă de Formula 1. Fiecare echipă de Formula 1 folosește simulatoare în o anumită măsură, însă Norris, Leclerc, Russel și Albon sunt printre cei mai cunoscuți pentru entuziasmul lor pentru Sim Racing.

Cum a apărut fenomenul de Sim Racing?

Țin minte cum, copil fiind, am găsit într-un târg de vechituri un volan de gaming. Era pentru prima dată când vedeam așa ceva și, deși nici nu știam dacă funcționează, am reușit să îmi conving părinții să mi-l cumpere. Pe vremea aia, când Ferrari lua ultimul Titlu Mondial, termenul de „Sim Racing” nu era atât de cunoscut, dar începea să se răspândească.

Primele jocuri în care tu, ca jucător, puteai să controlezi o mașină au apărut în anii ’80, prima data sub forma jocurilor de arcade și mai apoi ca jocuri pe computerele de acasă. Teoretic, ele au fost primele instanțe de Sim Racing, unele jocuri din perioada aceea fiind lăudate și astăzi pentru realism.

Odată cu trecerea timpului, atât jocurile, cât și volanele de gaming au evoluat considerabil, așa că astăzi sunt mai mult decât niște simple jocuri, fenomenul de Sim Racing devenind un sport în sine, pe lângă faptul că mulți piloți se folosesc de simulatoare pentru antrenament.

De unde atâta interes pentru Sim Racing?

Popularitatea simulatoarelor se datorează, în primul rând, accesibilității lor. Nu ne înțelegeți greșit, nu sunt ieftine, dar spre deosebire de costurile unui sport cu motor, oricare ar fi el, simulatoarele sunt un adevărat chilipir. E adevărat, nici nu oferă aceeași senzație, dar tot te alegi cu un raport calitate/preț foarte bun. O să revenim imediat asupra acestui aspect.

În al doilea rând, simulatoarele au ajuns atât de avansate încât ele -uhm- simulează foarte bine comportamentul mașinii, așa că îți poți testa limitele într-un cadru cât se poate de sigur. Există și suficiente povești de tineri care au ajuns să facă o carieră din Sim Racing, fie drept jucători profesioniști în cadrul campionatelor de e-sport, fie angajați de marile echipe de sporturi cu motor pentru a lucra cu propriile simulatoare.

Să nu uităm și de faptul că în viața reală nu există buton de „Restart”, așa că orice greșeală se plătește scump. Pe simulatoare, în schimb, ai ocazia să te distrezi și să îți îmbunătățești abilitățile într-un cadru cât se poate de sigur.

În plus, dacă mai ai câțiva prieteni pasionați de mașini, o să vă distrați pe cinste duelându-vă în timpi pe circuit. Asta dacă nu vine Știrbu și vă bate recordul din prima încercare, cum are obiceiul să o facă.

Cât costă toată chestia asta?

Răspunsul la această întrebare este același ca la întrebarea „Ce mașină să îmi cumpăr?”. Depinde.

Din fericire, de data aceasta e ceva mai ușor să dezvoltăm ideea, așa că nu a fost nevoie să facem alt site special pentru asta.

În principiu, pentru a te apuca de Sim Racing, ai nevoie de patru lucruri:

  1. Un volan de gaming
  2. O consolă/un calculator
  3. Un ecran (sau mai multe)
  4. Un joc

Dacă ai pleca de la 0, te-ai putea aștepta să dai câteva mii de lei pentru un setup complet de bază.

Desigur, pe lângă cele 4 elemente mai poți adăuga în coș și alte lucruri care să crească prețul final, cum ar fi un scaun de gaming, un sistem audio, un set de realitate virtuală sau diferite accesorii pentru volan.

Odată ce ai trecut de primii pași în lumea simulatoarelor, e posibil să îți dorești să îți îmbunătățești setupul cu un volan mai bun, ecrane mai mari și cu rezoluție mai bună sau scaune mai ergonomice, așa că nu e de mirare că există opțiuni pentru orice buzunar, oricât ar fi el de adânc. Simulatorul folosit de Max Verstappen în timpul liber, de exemplu, costă câteva zeci de mii de euro, pe când cel folosit de echipe poate ajunge la câteva milioane de euro.

Există și câteva simulatoare vândute de Formula 1, pe care le puteți vedea aici. Știm, arată genial, dar și costă pe măsură. Să fie prea devreme să-i scriem lui Moș Crăciun?

Imagini: Max Verstappen, Formula 1
Linkuri: Formula 1
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici