Mașinile din era comunistă – de la mașinile îndoielnice de atunci la amintirea nostalgică de acum

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Când vine vorba de mașini ne este foarte ușor să ne pierdem capul în nori cu mașini japoneze și cultura acestora, precizia și calitatea celor nemțești sau răgetul unui V8 de pe un muscle-car american. În timp ce toate aceste lucruri se întâmplau, blocul est-european avea cu totul și cu totul altă narativă. Dar, chiar și așa, era comunistă a dat naștere la câteva modele foarte interesante.

Așa cum probabil știți sau ați auzit povești, achiziționarea unei mașini în acea perioadă nu era ușoară deloc – plăteai suma întreagă pentru mașină, intrai pe o listă de așteptare și după câțiva ani îți primeai mașina – și ce mașini. Peisajul automobilistic era cât se poate de simplu – U.R.S.S. avea Lada și Gaz, România avea Dacia și Aro, Germania de Est avea Trabant – indiferent de țara în care ne uităm, povestea aceeași: mașini făcute pe repede-înainte, fără prea mare atenție la detalii și cu scopul absolut de a le face cât mai ieftine.

Fenomenul din spatele calității…să-i spunem, delăsătoare, are la bază fenomenul denumit reversed engineering, proces aplicat la construirea acestor mașini. Istoria auto a blocului comunist își are geneza în 1927 cu producătorul AMO și prima lor mașină, numită NAMI-1 – mașină care, din punct de vedere tehnic, ar trebui considerată un adevărat succes, dar costurile înalte de producție au transformat această poveste promițătoare într-un eșec.

După NAMI-1, eforturile de producție au fost mutate către ramura militară…știți voi de ce. După război, industria auto comunistă se arăta, din nou, foarte promițătoare. Să luăm ca exemplu Moskvich 400 – arăta foarte bine în teorie, dar nu era nimic mai mult decât o copie mai ieftină (și automat mai slabă calitativ) a Opel Kadett.

În scurt timp, asta a devenit norma pentru toți producătorii auto din acea perioadă – iei o mașină din Vest, o faci bucăți și o reconsturiești făcând rabat la calitate oriunde se poate pentru a salva bani. Toți acești factori – dficultatea de a obține una, lipsa materialelor și standardele joase de asamblare au dus la această preconcepție de mașini…proaste. Dar este acest lucru adevărat?

Răspunsul, pe scurt, este da – dar știți deja că nu ne oprim aici și că răspunsul complet este acela pe care îl urăște toată lumea – depinde. Depinde din ce perspectivă le privești. Dacă judeci acest mașini strict din perspectiva  calității, atunci da, sunt niște mașini teribile.

În schimb, dacă mă duc la bunicul meu cu această întrebare, răspunsul o să fie: DOM’LE SUNT CELE MAI BUNE MAȘINI, NU SE MAI FAC CUM SE FĂCEAU PE VREMURI. Și aici găsim și rezolvare la dilemă – erau mașini atât de bune în ochii celor care le-au condus pentru că, pe vremea aia, erau singura opțiune, opțiune care satisfăcea toate nevoile pe care o familie din era comunistă le avea – puteai să cari orice cu ele, mergeai (relativ) liniștit în vacanță și erau fiabile – bine, erau atât de fiabile pentru că se reparau foarte ușor ca urmare a nivelului spartan de simplitate.

Dacă ne uităm acum la ele și ne punem ochelarii retro-cool la ochi, sunt niște mașini cât se poate de interesante. Aceste simboluri ale mobilității din era comunistă se transformă în niște capsule ale timpului mereu când te urci în ele. Sunt simple și ne aduc aminte de o perioadă în care (pe lângă toate relele de care știm) te bucurai altfel de viață.

Dar să schimbăm puțin pagina asta nostalgică și să vedem și niște modele interesante – precum Volga M21, cu un design absolut superb și motorizări care rivalizau mașinile din Vest, adică posibilitatea unui V8 de 5,5 litri cu 160 CP.

Avem o intrare inclusiv pe piața mașinilor sport, cu Melkus RS1000, care venea cu un motor foarte neconvențional – 3 cilindri, 2 timpi și 104 CP, împachetat într-o caroserie de fibră de sticlă – dar surpriză-surpriză, nu prea s-au vândut.

Ca să înceheiem apoteotic, mașinile din era comunistă sunt bune. Au mobilizat masele într-o perioadă întunecată a istoriei și ar trebui să primească toată aprecierea noastră pentru asta.

Imagini: Dacia
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici