Nu sunt multe mașini pe care eu, unul, le-aș cumpăra cu banii mei. Sunt multe mașini pe care le apreciez sau pe care le conduc cu foarte mare plăcere, dar să dau banii pe ele, acestea sunt destul de puține. Până în 100.
Ei bine, pe această listă și-a mai făcut loc un model, ce-i drept atât de scump încât nici dacă voi câștiga la lotto nu știu dacă mi-o voi putea permite. Este vorba despre noul Dynamics and Lightweight Study (DLSA) 911 de la Singer Vehicle Design, creat în colaborare cu Williams Advanced Engineering, divizia de inginerie a Williams Grand Prix Engineering Group, echipa de Formula 1 cu multiple titluri la activ.
De ce este această mașină atât de specială? Păi să începem cu motorul, creat în totalitate de Williams cu ajutorul lui Hans Mezger (dacă știi cine e Mezger, meriți o bere). este un boxer șase aspirat, răcit cu aer, (da, fraților, cu aer), cu supape din titan, patru pe fiecare cilindru, injectoare inspirate din F1, o pompă de ulei unică ce asigură lubrifierea motorului și o parte din răcire și patru axe cu came. Pentru cei ce nu știu, să mărești puterea unui boxer aspirat răcit cu aer fără a-i mări cilindreea este catastrofal de greu. Tocmai de aceea trebuie să ne minunăm de faptul că acest propulsor dezvoltă 500 cai putere la 9.000 rpm și are doar 4.000 cc. Pentru mine, aceste cifre sunt parcă venite de pe altă planetă. Nu mai vorbesc de sunet și de răspunsul la pedală că va trebui să îmi iau o pauză de 10 minute până mă calmez. Doar motorul costă 500.000 $. Holy s**t!
Trecem la aerodinamică, realizată tot de Williams, că de, au un tunel de vânt liber când nu e folosit de echipa de Formula 1. Totul a fost gândit, de la cum să crească forța de apăsare, la cum că îmbunățească răcirea motorului de jumătate de milion $ prin fantele laterale, la optimizarea designului eleronului „coadă de rață”. Dacă tot suntem la capitolul lucruri fabricate de Williams, trecem în revistă și rigiditatea torsională, eficiența masei, caroseria și suspensia, ambele din fibră de carbon.
Bosch s-a ocupat de electronică, Hewland a dezvoltat transmisia MANUALĂ (dap, nu vei vedea padele și convertizoare aici) cu șase trepte, Brembo a furnizat sistemul de frânare cu discuri ceramice, Recaro a adus scaunele sport din fibră de carbon, iar MOMO a creat volanul superb ce este, și el, fabricat din celebrul material. Și ca să nu uităm de roțile superbe, jantele sunt de 18″, construite din magneziu ultraușor forjat și poartă semnătura BBS, iar aurul negru vine din Franța și este Pilot Sport Cup 2 Connect de la Michelin.
Sunt sigur că există interioare de mașini mai frumoase, doar că eu nu le-am văzut încă. Unde mai vezi un schimbător de viteze cu angrenaje din magneziu și tital și expuse, pe deasupra? Unde mai vezi ceasuri de bord atât de atent confecționate sau pedale perforate din titan și fibră de carbon? De sistemele de aer condiționat și de încălzire cu masă redusă nici nu mai vorbesc, deoarece pălesc în comparație cu restul mașinii.
Singer DLSA 911 va putea fi admirat la Salonul Auto de la Geneva la standul Michelin. Doar 75 bucăți vor fi construite, la un preț de 1.8 milioane $ (nu uitați cât costă motorul) și toate vor fi croite conform preferințelor clienților extrem de norocoși. Atât sper, să le conducă, să nu le țină în garaje, ferite de soare, ploaie și ochii oamenilor, doar ca să le vândă mai scump. Pentru că 1 milion $ în plus când ai deja sute nu este decât o cifră cu multe zerouri, dar 1 milion zâmbete în plus sunt neprețuite.