LG n-are de gând să se uite de pe margine la modul în care mașina este redefinită de software. A venit la CES 2024 cu planuri mărețe și dezvoltări interesante.
Cei de la LG au o viziune integrată a ceea ce numesc “Software Defined Vehicle” (SDV), cu produse inovatoare și o multitudine de soluții reunite acum sub denumirea αWare (Aplha+Ware).
Ei văd mașina ca pe un “living space on wheels”, cu software/hardware centrat pe utilizator (nu pe mașină), cu experiențe imersive care includ “augmented & mixed reality” și o conexiune facilă cu alte dispozitive inteligente, inclusiv cele de acasă, care permit reglaje și monitorizare în timp real.
S-a vorbit despre integrarea inteligenței artificiale (AI) în sistemul de operare și control al vehiculului, mașina fiind capabilă să facă sugestii și să se adapteze rapid stărilor pe care care le observă la pasageri.
Au fost menționate dezvoltări ale sistemeleor de senzori, telemetrie 5G și conectivitate permanentă prin satelit, precum și ale platformei de conținut Automotive Content Platform, bazată pe webOS, cu streaming audio/video în timp real și multipli parteneri media.
LG a expus un ecran lat de la un stâlp la celălalt pentru pasagerii din față, dar și o soluție pentru bancheta din spate, cu două ecrane ATO (Advanced Thin OLED), ultra-subțiri, care se rabatează din plafon.
Dealtfel, alături de ecranele de tip ATO (cu substrat din sticlă), LG a expus și alte tehnologii actualizate, care propun soluții de top pentru sistemele informaționale din vehicule:
• P-OLED – ecrane de rezoluție foarte mare, ușoare, cu substrat din plastic flexibil.
• LTPS (Low-Temperature Polycrystalline Silicon) – LCD-uri de generație nouă, care permit rezoluții ridicate și panouri mai mari comparativ cu LCD-urile actuale.
• SPM (Switchable Privacy Mode) – tehnologie care ajustează automat unghiul de vizualizare al afișajului departe de câmpul vizual al șoferului, acesta putând să-și mențină atenția asupra drumului. Când sistemul este activ, conținutul (jocuri, filme, browsing etc.) afișat pe partea pasagerului din față devine imposibil de urmărit de pe partea șoferului.
• Antena transparentă – o antenă de tip film, care este aplicată direct pe sticla vehiculului, proiectată în colaborare cu producătorul francez de sticlă, Saint-Gobain Sekurit. Este proiectată pentru a fi compatibilă cu diferite tipuri de sticlă și modele de vehicule, fiind disponibilă ca soluție “pe sticlă” sau “în sticlă”.
• Platfomă integrată – rezultată în urma cooperării cu Magna, include Advanced Driver Assistance System (ADAS), capacități Automated Driving (AD) și tehnologii In-Vehicle Infotainment (IVI). Cele două companii au integrat un complex sistem de calcul multi-domeniu într-o singură unitate System on Chip (SoC), prezentând-o ca o soluție mai flexibilă și mai rentabilă pentru producători.
• Televizorul trasparent OLD T – primul televizor transparent wireless 4K din lume. Deocamdată este un produs dedicat exclusiv casei, dar au fost menționate aplicații comerciale și potențialul de integrare în automobilele de lux ale viitorului apropiat.
Imagini: LG
Linkuri: https://www.lg.com/global/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.