Când vii cu sloganul „Honda redefinește mobilitatea de la zero”, trebuie să-l susții cu ceva radical, așa-i?

Honda

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Practic Honda ne anunță că va lansa în 2026 o serie de noi modele electrice, cu o abordare nouă, radicală, al cărei „teaser” se vrea acest concept Honda 0 Series – Saloon.

Mă gândesc că cineva la Honda și-a dat seama că au cam pornit-o cu stângul pe segmentul electricelor, că poate n-au depus suficient efort și riscă să rămână complet irelevanți. Apoi a aruncat la gunoi dosarul cu reguli interne, politețuri și conservatorisme, și-a luat-o de la zero.

Cuvintele care definesc noua abordare Honda ar fi THIN, LIGHT și WISE (subțire, ușor, înțelept).

THIN – Ar avea o dublă semnificație. Face referire la o nouă abordare estetică, cu proporții împrumutate de la mașini sport, dar aplicate pe mașini „normale”, precum limuzinele sau monovolumele, rezultând un profil aplatizat. Însă marchează și folosirea unei platforme electrice foarte subțiri, care permite o podea joasă și mai multă libertate în ceea ce privește designul și folosirea spațiului. Totuși n-avem detalii tehnice despre această platformă.

LIGHT – Este chiar un pic și mai teoretic decât „thin”, pentru că, marchează, citez, „realizarea condusului sportiv și a performanțelor eficienței energetice care sfidează convingerile pe care oamenii le au despre vehiculele electrice prin tehnologii originale create prin întoarcerea Honda la punctul de plecare ca producător auto”. Poezie fără chestii concrete, cu excepția faptului că ni se promit baterii cu densitate foarte mare, degradare redusă în timp și încărcare ultra-rapidă în 10-15 minute de la 15 la 80%.

WISE – Are, desigur, o legătură cu soft-ul și noile tehnologii dezvoltate de Honda, vizând și modul de gestiune al componentelor tehnice, dar și zona de „entertainment” și interfața cu utilizatorul. Și aici avem doar metafore care ne promit că Honda se întoarce la „bucuria de a conduce cu sentimentul de uniune cu vehiculul”.

Saloon Concept și Space-Hub Concept ar fi primele semnale ale acestei serii complet noi de automobile electrice – Honda 0 Series – care ar trebui lansată în 2026. Este vorba de mașini cu acoperire globală, care inițial vor fi vândute pe piața americană. Alături de noua abordare tehnico-estetică, Honda propune și un „H” nou, care va însoți această gamă de automobile.

Marcând hotărârea Honda de a continua transformarea, noul H este o „expresie stilistică, ca două brațe întinse, care reprezintă angajamentul Honda de a spori posibilitățile de mobilitate și de a servi cu sinceritate nevoilor utilizatorilor de vehicule electrice Honda”. Cuvintele lor, pe cuvânt!

Partea concretă, dar, recunosc, foarte interesantă, a luat forma celor două concepte prezentate de Honda la CES 2024 – salonul tehnologiilor care se desfășoară la începutul fiecărui an în Las Vegas.
Nu ni se spun multe despre mașini, dar atât Saloon cât și Space-Hub vin cu profile ieșite din comun și dau semne clare de aer proaspăt prin studiourile Honda. Pe mine unul m-au făcut curios și abia aștept să văd cu ce o să vină japonezii pentru a contracara ofensiva pe electrice a unor nume care până mai ieri n-aveau absolut nicio legătură cu automobilele.

Conceptele sunt, fără îndoială, radicale și vor duce la polemici. Totuși nu are rost să ne hazardăm într-un verdict, mai ales că aceste demonstrații vor doar să ne arate direcția și să marcheze intenția. Nevoia de relevanță și de întoarcere în avangardă a declanșat măsuri radicale la Honda, măsuri care promit impact și asupra designului viitoarelor mașini, dar și asupra modului în care va fi folosit spațiul interior. Sper să fie de bun augur.

Imagini: Honda
Linkuri: https://global.honda/en/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici