Șocul anului în motorsport: „DAS SYSTEM” de la Mercedes-AMG

Screenshot 2020-02-22 at 20.13.26

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nebunie mare în prima zi de teste F1 de la Barcelona pentru 2020. Mercedes-AMG nu și-a prezentat încă mașina pentru noul sezon ci a folosit un model 2019 acum ceva zile pentru a-și anunța un nou sponsorship și implicit pentru a arăta designul 2020 al culorilor și sponsorilor. Cu toate astea, vineri, Hamilton a scos modelul 2020 în teste și camerele video de pe mașină l-au susprins folosind un sistem revoluționar atât pentru Formula 1 cât și pentru Motorsport în general.

După cum se poate vedea excelent în video de mai jos unde găsiți și explicații detaliate și pe grafică, pe linia dreaptă Hamilton trage de volan spre el și roțile își modifică unghiul longitudinal, apropiindu-se una de cealaltă într-o mică (dar foarte vizibilă) măsură! La intrarea în viraj, Campionul Mondial împinge de volan spre bord iar roțile își modifică iar unghiul, dar de data aceasta către exterior.

De aceea, sistemul poartă numele „DAS SYSTEM” iar asta vine de la „DUAL-AXIS STEERING” – sistemul de direcție mută roțile în mod „convențional” dar și una către cealaltă – către interior, sau către exterior, pe plan longitudinal. Primii experți care au analizat sistemul sunt de părere că apropiind roțile către interior pe liniile drepte modelul W11 pentru 2020 de la Mercedes-AMG poate genera mai multă căldură în anvelope, acestea nu se răcesc și deci în virajele ce urmează mașina beneficiază de stabilitatea mai mare oferită de anvelopele mai calde.

Primele reacții au fost de șoc și este de așteptat ca celelalte echipe să o ia razna și să ceară interzicerea sistemului deși analiștii consideră că sunt necesare șase luni pentru ca sistemul să fie cumva adoptat și de alte echipe și FIA ar putea să îl interzică dar doar din 2021. Asta pentru că deja FIA consideră că sistemul nu încalcă nicio regulă. Mercedes-AMG nu a ascuns în niciun fel invenția și chiar Directorul Tehnic al echipei James Allison a recunoscut prezența sistemului în teste și a declarat că nu încalcă nicio regulă ci doar aduce „o nouă dimensiune în sistemele de direcție”. Excelent spus, nu!?