Supercar Goddess: primul test cu noua targa

_29R8018

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Toată lumea știe că dintre toate supercarurile de pe Pâmânt eu nu aș fi ales niciodată un Porsche 911. Pentru că prima impresie a contat dintotdeauna cred că am găsit și „vinovatul”. Îl puteți vedea aici, într-un test pe care l-am făcut acum trei ani pentru ProMotor. O targa de generația precedentă.

Chiar dacă mașina aia mi-a produs niște plăcere pe care nu o mai simțisem niciodată și am apreciat realizarea tehnologică de excepție, ceva m-a enervat. M-am simțit că dacă aș conduce-o în fiecare zi m-aș fi frustrat extraordinar de rău. Pentru că interiorul era groaznic și pentru că suspensiile alea ar fi trebuit interzise pentru o mașină de stradă. Să le păstreze doar pentru maniacii care merg pe circuit cu o mașină pe care o cumpără pentru stradă.

O targa de generație trecută m-a transformat într-un infidel pentru 911.

Pur și simplu subiectiv, nu aș fi cumpărat niciodată un 911. Anii au trecut, infidelitatea mea față de icoana sport a automobilismului s-a păstrat și a apărut generația nouă. După 2000 de km într-un test epic prin România mi-am dat jos pălăria în fața lui 911 și mi-am dat seama că mașina asta devenise perfectă pentru a o folosi zi de zi prin oraș fără a sacrifica din bestialitatea de care era capabilă când te urcai pe accelerație… cu talpa aia grea. Infidelitatea a rămas.

A fost nevoie de Giurgea, un Carrera 4S și un drum virajat de munte românesc pentru a-mi da seama că dacă ai banii de un supercar și nu vrei să mori la primul viraj nu trebuie să intri decât într-un showroom: la Porsche. Și totuși – de ce să nu vrei un Lamborghini? Un Gallardo, de exemplu, pentru că arată de o mie de ori mai agresiv, este Lamborghini și te face să te urci pe pereți de plăcere. La propriu. O iei razna de plăcere. 911 infidel până la capăt?

Așa credeam.

Și am ajuns ieri la Bari, în Italia pentru primele teste cu noua targa. O mașină care nu mai are nicio legătură cu ce însemna numele ăsta pentru ultimele două generații unde a fost folosit.

Până să trec să vorbesc punctual despre ce înseamnă mașina asta pentru lume, pentru mașinile sport, pentru România și pentru mine, iată ce mai face Porsche 911 ca model:  anul trecut mașina asta a împlinit 50 de ani de carieră. În 50 de ani au fost produse peste 853.000 de unități și doar în anul aniversar 2013 au fost comercializate peste 30.200 de unități.

Din cifra impresionantă produsă în toată istoria, 13% dintre clienți au ales modele targa. Dacă nu aveți chef să calculați, asta înseamnă aproape 111.000 unități. Numele targa a apărut prima oară în istoria lui 911 în 1965 atunci când Porsche s-a panicat la ideea că autoritățile americane amenințau să interzică modelele decapotabile complet pe piață din motive de siguranță a pasagerilor…

S-a născut astfel montantul central (sau spate, cum vreți să-i spuneți) – targa bar.

Și în spatele lui, o lunetă curbată. Scoteai geamurile spate și plafonul textil și targa era o apariție. Desigur, americanii au renunțat la ideea de a interzice decapotabilele dar cumva, printr-o minune, 911 targa a devenit ultra-rapid o mașină cult și Porsche a decis să păstreze această versiune de caroserie.

Deși a fost prezentată la Frankfurt în 1965, targa a pornit la comercializare în 1967 după ce a început să fie produsă în serie la sfârșitul lui ’66. Porsche îl numea atunci un 911 „half-open” și mașina costa cu 1.400 de mărci germane mai mult decât un Coupe.

Pentru că unul din zece clienți alegea o targa, Porsche nu s-a grăbit să construiască un cabriolet veritabil pentru 911: acesta a sosit abia în 1982!

Vremurile au trecut și Porsche a luat-o la vale. Cu cifrele de vânzări și cu imaginația, astfel că de la modelul din 1996 și până în 2013 (generațiile 993, 996 și 997) targa nu a însemnat decât un coupe cu o trapă foarte mare. O trapă șmecheră. Atât.

Dar gata! Porsche este pe val de ani buni și s-a descătușat când a venit momentul să construiască noua targa. Sub mottoul „renașterea modernă a unui clasic” avem acum o targa, un nou 911 „half-open” bazat pe ultima generație de 911 (991 pentru disperații de indicative) dar cu targa bar autentic și o lunetă curbată absolut senzațională. Ah și cu un hardtop acoperit de material textul. Care se mișcă full-electric.

Ce este de fapt noua Targa

„Mașină bazată pe actuala generație de 911” este puțin spus și chiar incomplet. De la marginea inferioară a geamurilor în jos, mașina asta este un Convertible. Și pentru că se vinde doar cu tracțiune integrală ea are caroseria mai lată a modelelor 4. De aceea arată atât de bine per total, de aceea este o mașină care pare să sară la tine dacă te uiți urât…

Cum arată în realitate

Ei bine, de la chederele de jos ale geamurilor în sus, targa este o mașină unicat în Lume. Este o decapotabilă fantastică, este unul din cele mai frumoase supercaruri din istorie și clar unii o vor numi instant cel mai frumos 911 din istorie. targa bar-ul este finisat argintiu mat (sau satinat în limbaj de hipster), inscripția „targa” este la locul ei pe el iar luneta este o operă de artă. Este o operă de artă din sticlă curbată. O relizare tehnică de excepție, un element de design ce va intra în istorie. Deasupra scaunelor ești protejat de un hardtop (din magneziu) ce este acoperit cu material textil negru. Privită din față, de jos, targa arată acum aproximativ la fel cu un 911 normal. Dar din profil, din spate, totul se schimbă. Nu mai există supercar pe Pâmânt care să aibă un design retro atât de bine elaborat și în același timp un design care să unească atât de unitar și frumos elemente de design clasice cu cel mai modern desen al modelului 911.

Capotat/ decapotat

Poți decapota mașina dintr-un buton de pe telecomandă. Și o poți capota la loc tot din el. La interior există două butoane pe consola centrală, unul pentru decapotare, unul pentru capotare. Nu ai cum să le ratezi mai ales că grija pentru detalii a fost pe primul plan. Pe butoanele de control al acoperișului ai desenate mici caroserii de targa.

Decapotat, poți rula cu geamurile laterale ridicate sau nu. Cu ele jos, magia mașinii este și mai specială. Nu o să mai vrei să te urci în altceva decapotabil.

Cum te simți în mașină

Fix ca în oricare alt 991 cu mențiunea că nu te simți la fel de dezbrăcat ca în cabriolet atunci când rulezi cu mașina descoperită. Te simți mai în siguranță, mai intim datorită targa bar-ului. Și clar nu te simți că ai vrea să smulgi montanții care îți trec prin dreptul capului – ca în fostul model. Mai multe detalii de design îți amintesc că ești într-o targa, altfel poziția de conducere este perfectă, vizibilitatea este foarte bună mai ales în spate… logic!

Luneta. Vântul. Și motorul.

Pentru că este o bucată de sticlă uriașă, luneta targa este grea. Și evident, are și ea niște chedere destul de lungi. Pentru că mașina asta nu este făcută (doar) pentru plimbări cu 30 km/h este foarte rigidă și deci ai parte pe drumurile proaste de niște greierași care vin din locurile în care luneta se îmbină cu targa bar-ul și cu partea din spate a caroseriei. Asta se întâmplă mereu fie că mașina este capotată sau decapotată pentru că logic, luneta este mereu acolo.

Când mașina este decapotată chiar și cu geamurile ridicate și un mic paravânt care se ridică automat (și are două trepte reglabile manual) de deasupra ramei parbrizului, vântul intră destul de mult în habitaclu. De la 50 km/h în sus vântul își face simțită prezența peste pasageri. Desigur, poți merge și cu 130 și cu 200 decapotat, doar că zgomotul vântului și faptul că te bate destul de tare în cap nu sunt lucruri foarte plăcute. Asta nu este o critică, doar explic magia targa. În targa te bate vântul. Punct.

Poate că sunt eu nebun dar mie mi se pare că luneta asta curbată, uriașă a noii targa funcționează ca un clopot de sticlă pentru motor. Și ce se întâmplă când pui un clopot de sticlă peste un motor boxer Porsche? Și tu te bagi și tu sub el acolo?! Înnebunești de plăcere la sunetul ăla. Motorul se aude puternic și când ești decapotat – atunci se aude și evacuarea mai bine (dacă te gândești la mașina asta trebuie neapărat să cheltuiești extra pentru evacuarea Sport!), dar atunci când mașina este capotată… ah… Cred că targa are cel mai puternic sunet al motorului transmis în interior și asta se datorează clopotului. Adică lunetei.

Ergonomie

Portbagajul din față rămâne neschimbat. La interior, sub luneta curbată mai ai loc de niște bagaje atunci când plafonul nu este coborât. Când mașina este decapotată însă mai rămâne loc sub plafon doar așa să arunci niște reviste acolo. Însă pentru a ajunge la acest loc de reviste trebuie să dai jos spătarul unuia din locurile din spate. Eh, „locurile din spate”, pentru mine personal asta sunt – niște locuri. Și nu mă înțelegeți greșit, sunt niște locuri numai bune să mai pui bagaje pe ele că nu știu cine naiba ar vrea să se așeze și mai ales să călătorească pe așa ceva.

Tot la acest capitol aș vrea să mai spun că atunci când decapotezi sau capotezi mașina, luneta iese mult în exteriorul caroseriei. Există teama de a o lovi dar Porsche a venit cu o soluție. Atunci când folosești plafonul, senzorii de parcare spate funcționează până la 40 cm de spatele mașini, un buffer suficient pentru ca tu să-ți dai seama de cât de aproape ești cu luneta de vreun obstacol. Decapotarea și capotarea nu funcționează în mers.

Panică

Tehnică, panică tehnică. După cum am mai spus, ai doar opțiune de tracțiune integrală. Datorită noilor componente, targa este acum cel mai greu 911 din generația actuală. Este cu 40 kg mai greu decât cabrioletul și cu 110 decât coupeul. Motoarele sunt aceleași: targa 4 are 350 CP, 4S 400. Primul motor are 3.4 litri al doilea 3.8. Primul accelerează 0-100 în 4.8 cu PDK și merge maxim 282 km/h. Al doilea în 4.4 și reușește maxim 294 km/h tot cu PDK.

Un om obișnuit nu va simți niciodată diferența de greutate între un coupe Carrera 4 și un targa 4 să spunem. Poate doar să le conduci una după alta în condiții similare, pe un circuit. Suspensiile sunt ușor modificate la nivel de amortizoare la targa pentru o manevrabilitate mai bună și trebuie să vă spun că, la fel ca și la coupe, nu ai ce să reproșezi acestei mașini. Este rapidă, precisă, foarte dinamică în orice situație, te înconjoară cu un sentiment de siguranță remarcabil. În nicio mașină super-sport nu te mai simți atât de bine, atât de în siguranță când conduci aproape de limită. Este remarcabilă. Pur și simplu trebuie să fii foarte nenorocit sau lipsit de orice cunoștințe auto pentru a nu recunoaște că noul 911 este o mașină remarcabilă. Și implicit că noua targa este la fel: o mașină sport senzațională din toate punctele de vedere.

Ce înseamnă targa pentru lume, pentru mașinile sport, pentru România și pentru mine

Pentru lume asta este o mașină de trecut pe lista cu visuri, o mașină de pus poster pe tavan pentru a ști pentru ce muncești a doua zi, sau de pus pe lista de cumpărături dacă îți permiți un supercar.

Pentru mașinile sport este o revelație, o apariție deosebită, specială, spectaculos de îndrăzneață și bine realizată. Este un „game changer” în lumea carbioletelor ultra-performante. Și pentru cum arată dar și pentru cum se conduce.

Pentru România ea este un cabriolet sport senzațional. Hardtopul îmbrăcat în material textil te va face să-ți dorești să încerce vreun bou să bage cuțitul prin el de oftică. Nici Machete nu ar reuși asta… tracțiunea integrală standard este binevenită la noi, hardtopul la fel, rețeta targa care te ascunde puțin de ochii curioșilor care te-ar obseva imediat într-un cabrio, la fel, merită toți banii. Și totuși ca apariție într-o parcare cu mașini de milioane de euro, mașina asta te va scoate în evidență la fel de puternic ca o mașină supersport mult mai scumpă.

Desigur, targa nu este deloc o mașină accesibilă. Prețurile sale de pornire sunt 120.495 Euro pentru 4 și 136.256 euro pentru 4S. Vestea bună este că targa este ușor mai ieftină (cu aproximativ o mie de euro) decât modelul cabriolet. Primele mașini comandate sosesc la clienții lor în luna mai.

Pentru mine, mașina asta a devenit un cult personal pe care îl respect enorm pentru ce fel de realizare tehnică este… O targa de generație trecută m-a transformat într-un infidel pentru 911, noua targa mi-a fermecat mintea și mi-a furat inima. Dacă aveam și bani mi-i fura și pe ăștia deci dacă îți permiți una, ai grijă când intri în showroom la Porsche începând cu luna mai.