SUV-ul Stella Terra a traversat Marocul alimentat de soare

SuperSpeed • Stella Terra • Solar SUV

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Independent de pompe de combustibil, independent de stații de încărcare. Un SUV solar făcut de o echipă de studenți porniți să dărâme prejudecăți și să provoace marii producători.

 

O echipă de studenți – Solar Team Eindhoven – de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven (TUE) a dezvoltat prima mașină de teren alimentată de energia soarelui. Nu e prima lor inițiativă de acest gen, fiind deja cunoscuți pentru reușitele în competiții pentru autovehicule solare sau pentru prima auto-rulotă integral solară cu care au traversat Europa. Acum însă au ridicat ștacheta, făcând un autovehicul suficient de robust pentru a aborda drumuri proaste și teren accidentat.

Consumul energetic este mai mare în condiții de deplasare pe drumuri grele, drept pentru care eficientizarea consumului și optimizarea încărcării au fost factori cheie în aventura la care s-au înhămat în luna octombrie: un test cu traversarea Marocului, de la Tangier la Sahara.

O mașină de teren solară poate face diferența acolo unde drumurile sunt mai puțin dezvoltate și rețelele energetice nu sunt la fel de fiabile, putând fi o soluție pentru asistență, ajutor de urgență sau livrări importante. În plus, odată ce a fost produsă, nu mai poluează deloc.

Poate n-o fi cea mai arătoasă mașină, dar este legală și funcțională, capabilă de o viteză maximă de 145 km/h și o autonomie care poate urca chiar până la 700 km, într-o zi însorită, pe șosea. Off-road autonomia maximă scade până spre 550 km, cu o scădere suplimentară de 50-100 km în condiții de vreme înnorată.

„Pentru eficientizare a trebuit să proiectăm aproape totul de la zero pentru Stella Terra, de la suspensie până la invertoarele pentru panourile solare” – Wisse Bos, Team Manager, Solar Team Eindhoven.

În Maroc au parcurs deja peste 1.000 de kilometri în variate condiții, de la medii urbane și suburbane la șosele alpine și drumuri pietruite sau nisipoase, pe la munte și prin deșert. Și surpriza a fost că Stella Terra s-a dovedit a fi cu aproape o treime mai eficientă decât estimaseră realizatorii ei. Și cu drumurile proaste s-a descurcat bine, masa redusă la 1.200 kg ajutând mașina să nu rămână impotmolită, chiar dacă garda la sol nu este foarte mare.

SUV-ul solar se descurcă cu o baterie mult mai mică decât am bănui văzând autonomia, pentru că panourile solare de pe capotă și plafon nu se opresc din încărcat în timpul mersului. Iar când mașina este staționară panourile pot fi extinse pentru a se mări suprafața expusă la razele soarelui.

Inovațiile care au ieșit din mâinile echipelor succesive de la TUE n-au trecut neobservate în industrie, fiind considerate cam cu 10 ani mai avansate decât piața. Totuși trecerea de la o mașină concept la un vehicul de serie, care trebuie să fie sigur și fiabil pe termen lung, nu e deloc una ușoară. Proiectele lor sunt însă o sursă de inspirație și, de ce nu, o provocare pentru greii industriei, iar soluțiile tehnice găsite și testate cu succes contribuie la accelerarea „solarizării” dincolo de industria automobilului.

Imagini: Solar Team Eindhoven, Bart van Overbeeke
Linkuri:
https://solarteameindhoven.nl/
https://www.facebook.com/SolarTeamEindhoven
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici