TEST: cum se conduce electrica Nissan cu autonomie de 415 km in oras

dynamic0001

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai am terminat primele teste cu noul Nissan Leaf. De ce este important să citiți ce urmează să spun despre mașină? Simplu: pentru că asta este acum cea mai bună mașină electrică pe care vei putea să o cumperi în România în 2018. Da, Nissan Leaf sosește oficial în țara noastră la vânzare după cum urmează: martie-aprilie primim prețuri și se pot da comenzi iar în mai apare în showroom-uri și se livrează primele unități. Și acesta nu este singurul lucru pe care trebuie să-l mai știți, continui frumos, aranjat, în cele ce urmează…

Stai așa, ce e aia Leaf?!

Ai toate motivele să întrebi asta pentru că pe lângă cele câteva unități aduse în România de pe piața gri, Nissan nu a comunicat nimic în țara noastră despre mașina sa electrică. Dar cum toți avem acces la internet am aflat de ea, de zecile de premii primite și de performanțele sale remarcabile. De exemplu, când m-am trezit de la Revelion pe 8 ianuarie ca orice român care se respectă am aflat că Leaf tocmai se vânduse în peste 300.000 de unități ceea ce înseamnă că acest model este cea mai vândută mașină electrică de pe Glob. Din istorie.

De ce i-au dat numele „Frunză”?

De fapt i-au dat numele „Leading Electric Affordable Family” ceea ce înseamnă că încă de la început au gândit-o ca o mașină electrică de sine stătătoare, destinată familiilor. Acum, la această nouă generație pe care tocmai am condus-o în Tenerife, Leaf are o lungime de 4.49 metri, o lățime de 1.79 metri, o înălțime de 1.54 metri și un ampatament de 2.70 metri. Iar asta înseamnă spațiu interior demn de o compactă. Aproape, deoarece când am urcat pe locurile din spate am observat că spațiul este limitat la genunchi și stai cu picioarele într-o poziție nefirească, sus. Asta pentru că sub bancheta spate se află amplasată bateria iar asta a urcat podeaua și tu stai sus, foarte sus. Și la 1.83 metri înălțime, ating plafonul cu capul. Din fericire însă, amplasarea bateriilor sub fundurile pasagerilor din spate înseamnă că Leaf are acum cel mai mare portbagaj dintre mașinile comparabile: 435 de litri în standard.

Stai mă Bratule, mă. Care concurență?!

Simplu: e-Golf, Ioniq electric și… recunoscut așa cu jumătate de gură de oficialii mărcii, BMW i3 dar și Tesla Model 3. Eh, cu acest i3 se va bate Leaf în România pentru că după cum bine știți BMW i3 a fost de ani buni cea mai bine vândută mașină electrică din România. Acum, înainte să îmi ridicați problema asta, da, nu am reușit să aflu absolut nimic de prețuri, mai avem de așteptat puțin. Dar având în vedere concurența declarată oficial, cred că ne putem aștepta la prețuri comparabile cu cele ale lui e-Golf.

Și la… „autonomie și astea” cum se compară cu Golf?!

Nu voi face acum comparații directe ci mă voi axa pe Leaf… are 150 CP și 320 Nm cuplu maxim. Face 0-100 în 7.9 secunde și poate merge aproape cu 160 km/h viteză maximă. Autonomia? Fiți atenți. Ciclul NEDC zice 380 km dar Nissan folosește alt fel de testare, spun ei cea corectă, adevărată cea din seria „nemții dracului stați că noi declarăm acum fix adevărul”… citez: „în condițiile definite de legislația UE, se utilizează Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO2 provenite de la autoturisme, precum și emisiile poluante ale acestora”…

Ați priceput? Dacă nu, concentrați-vă la cifre… WLTP ăsta șmecher și adevărat spune că poți face 270 km în regim de rulare „mediu” și 415 km în oraș! Eu am condus mașina pe autostradă cu 120 km/h, pe un drum de munte cu urcări destul de abrupte, prin orașe… și am reușit… 200 km cu un plin de baterii și mai aveam range 50! Dacă nu aș fi condus pe autostradă și prin munte… atingea lejer-lejer-lejer 270 km.

BĂ BRATULE, hoțule, te-au plătit ăștia cum să facă bă Nissan 415 km în oraș?!?!?!?

Și aici este simplu. Pentru că mașina este extrem de eficientă. Și pentru că deși are platforma generației trecute, 94% dintre clienții acesteia au fost satisfăcuți la cel mai înalt nivel de performanțele mașinii iar noul model a fost îmbunătățit plecându-se de la feedback-ul lor… peste 100 de îmbunătățiri au fost aduse modelului în urma opiniilor clienților.

Iar cea mai tare, cool, interesantă, spectaculoasă îmbunătățire este „e-Pedal”. O are și BMW pe i3 dar asta contează mai puțin pentru că la Leaf această „o singură pedală de accelerație și de frână” este foarte-foarte eficientă și imediat ce te înveți cu ea poți economisi foarte multă baterie, poți încărca bateriile mai eficient, mai rapid în mers, conduci lin și cel mai important… rulezi constant.

Prin ridicarea piciorului din accelerație, Leaf va încetini până la oprirea completă, chiar și în pantă, fără a mai fi necesară apăsarea pedalei de frână. Cu o viteză de decelerare de până la 0.2G, e-Pedal elimină necesitatea ca șoferii să-și miște constant piciorul de la pedala de accelerație pe cea de frână pentru a încetini sau opri… trebuie doar să te obișnuiești să ridici progresiv piciorul din accelerație când sistemul este activat pentru că altfel decelerarea este puternică. Iar după ce te-ai obișnuit vei rula mult cu piciorul în frânare (pedala ridicată) și vei vedea cum se recuperează energie…

Abia aștept să testez mașina prin orașele românești, mai mult timp dar sincer vă spun… cred că în condiții de trafic lejer pot face 400 km cu ea în oraș. Iarna… cred că pot face lejer 250. Iar altfel, fără panică fără a conduce cu grijă cred că poți face 300 km în oraș, fără probleme.

Bine mă. Și durează trei zile să o încarc…

Nu chiar. Dacă scoți frigiderul din priză și bagi Leaf se încarcă în 21 de ore. Dacă folosești noul charger Nissan de 7 kW, bateria de 40 kW cică se încarcă în 7.5 ore, spune constructorul… și dacă te duci la o priză puternică de 50 kW, în 40-60 de minute încarci mașina. 80% se încarcă aici în 40 de minute.

Da, mă, bine, dacă se conduce „ca un Nissan” nu mă interesează.

Mașinile electrice vor șterge cu buretele tot ce știm noi despre marca X sau Y și legat de felul în care se comportă ele la drum. Diferențele se vor reduce la minim între două modele concurente și asta este valabil și pentru unul premium cu unul non-premium. Uită tot ce știai despre „cum se conduce un Nissan”, Leaf este o mașină electrică produsă de Nissan. Este ca un brand în interiorul brandului, este o altă mașină electrică însă una excelentă pentru 2018.

Suspensiile sunt excelente. Sunt cele mai bune suspensii pe care le-am experimentat eu pe o mașină electrică. De obicei, constructorii întăresc trenul de rulare pentru că se îngreunează mașina cu bateriile. Leaf are o tonă jumătate la gol și cumva are niște suspensii confortabile dar care nu te dezamăgesc pe viraje. Contează mult și că antifonarea este foarte bună, mașina pare foarte solidă în mâinile tale și suspensiile sunt silențioase pe amortizare. Direcția este una corectă, nu am ce să îi reproșez pentru că da, nu e direcție de 370Z e o direcție asistată electric pe o mașină electrică foarte bună. Nu mă interesează că nu are precizie chirurgicală pe viraje.

De accelerat, mașina accelerează mult mai tare decât te aștepți și este pentru mine cea mai rapidă mașină electrică pe care am condus-o. Poate nu neapărat pe 0-100 dar pe 0-60 și apoi mai sus, în reprize, urcă excelent pentru 150 CP. Chiar este interesantă de condus, rămâi cu gândul la ea, te întrebi dacă nu cumva a venit momentul să treci la electric chiar acum mai ales că poți să o ai în doar câteva luni de acum și singurele lucruri enervante pentru șofer sunt scaunul cu șezut foarte scurt și volanul care nu se reglează în adâncime doar pe plan vertical.

Merge singură?!

Aproape. Funcția ProPilot este un cruise control adaptiv care funcționează între 30 și 100 km/h, menține mașina pe bandă, la distanță constantă față de mașina din față, pleacă singură de pe loc dacă plecarea are loc în maxim trei secunde de la oprire dar… fără mâini pe volan mașina țipă după ele în vreo 10-15 secunde, nu schimbă singură benzile și pare să se chinuie la virajele mai lungi pe autostradă și îți cere intervenția în volan ca un copil care nu ajunge la Nutella de pe masă și începe să plângă spre tine. Proobabil că imediat ce legislația o va permite, Leaf-urile vor deveni și ele mai capabile la mers autonom o apăsare de buton. Adică la un update, ceva.

Concluzie

Cu un design în final foarte plăcut, cu un interior corect de la care aș schimba doar sistemul de infotainment, cu spațiu ok în spate pentru copii, cu cel mai mare portbagaj dintre electricele compacte, cu forță și rapiditate venite de la motor, cu cele mai bune suspensii pe care le-am întâlnit pe o mașină electrică, cu o autonomie reală excelentă Leaf a fost deja comandat de… 12.000 de oameni în toată Lumea… și nici nu au văzut mașina live!

Asta spune multe despre cei care vor să urce cât mai repede într-o electrică dar de data asta ei nu sunt niște fanatici care dau avans o mie de dolari pentru o mașină pe care o vor primi peste ani de zile. Ei vor merge cu excelentul Leaf peste doar câteva luni și asta pot face și românii. Eu atât vă spun… dacă anul ăsta sunteți în momentul în care vreți „ceva, automat, de oraș” sau „să văd și eu o electrică poate îmi iau” sau „o mașină să nu aibă toată lumea”, trebuie neapărat să mergeți să testați un Leaf. Pentru că dacă va costa cât modelul său concurent german și Statul va da în continuare drumul la Rabla Plus, Nissan Leaf va deveni clar cea mai vândută electrică din România și va porni cu adevărat exodul către electrice. Atât de bună este cea mai nouă mașină Nissan.