Produs în patru fabrici de pe patru continente, Clasa C este cel mai de succes model Mercedes-Benz. De la lansarea de pe piață inițială – 1982, s-au vândut până acum peste 9.5 milioane de unități și fiți atenți: doar în 2017 au fost comercializate global 415.000 de Sedan-uri și Station Wagon-uri. Desigur, cea mai mare piață a fost China unde se comercializează o versiune produsă exclusiv la Beijing, Sedan cu ampatament lung. Dar, mai departe SUA și Germania au fost cele mai mari piețe de pe Pământ pentru acest model.
Niște cifre interesante pentru Clasa C: în China, în 2017, Clasa C a avut aproximativ 80% din clienți sub 40 de ani… iar în SUA… peste 40% din clienți au fost… femei. Deci, iubit de tineri și de femei pe cele mai de succes piețe, Clasa C nu mai este deloc o mașină bătrânească. Și am văzut asta acum patru ani când s-a lansat acest W205 cu mare fast. Poate prea asemănător la design cu Clasa S, poate nu suficient de agresiv pe interior, Clasa C s-a impus rapid printr-un design care inspiră eleganță dar este și suficient de sportiv pentru cei care nu vor să conducă un Audi sau un BMW din segmentul premium al clasei medii. Alte mărci de aici nu le pot enumera pentru că strâng cifre de vânzări atât de mici încât ar fi jignitor pentru triada germană să le amintim miile de unități pe lângă sutele lor de mii.
Faceliftul din acest an nu putea să schimbe foarte mult dintr-o rețetă foarte bună. Dar, modificările aduse în 2018 Clasei C o vor face și mai atractivă pentru clienții tineri, pasionați de tehnologie… motoare puternice… dar și pentru femeile care vor o mașină frumoasă… ce poate fi personalizată puternic și una sigură… aproape toate sistemele de asistență pentru șofer disponibile la Clasa S au ajuns acum pe Clasa C… mașina asta poate schimba singură benzile… se conduce singură pe autostradă surprinzător de mult până să-ți ceară să pui mâna pe volan… iar sistemul care o păstrează pe banda de rulare prin intervenție asupra volanului, frânelor și accelerației funcționează de acum… și când nu sunt marcaje vizibile pe drum! Practic, Clasa C urmărește mașina din față și folosește o pleiadă de senzori amplasați pe toată suprafața caroseriei pentru a detecta mașina de pe contrasens…
Femeile și cei care vor „o mașina doar a lor” vor putea alege din 13 culori de caroserie, 28 de tapițerii sunt disponibile pentru scaune/ interior, la cabrio poți alege din patru tapițerii pentru soft-top, sunt 10 tipuri de inserții oferite pentru habitaclu, trei modele de volan, ai 27 de modele de jante din care să alegi cu greu sau după buzunar și… trei tipuri de faruri. Da, ai faruri cu halogen și LED de zi în standard pe majoritatea modelelor și poți face upgrade la faruri full-LED cu un design spectaculos la interior și mai sus la Multibeam LED care oferă o fază lungă maximă „cât permite legea europeană”… aș merge pe varianta de mijloc pentru că designul acestor faruri arată pur și simplu fabulos.
Am omis ceva în mod voit pentru a trata subiectul separat. De acum ai în standard instrumentar de bord cu ceasuri analogice și un display uriaș color între ele. Dar opțional poți alege înlocuirea acestui ansamblu cu un display uriaș pe care îl poți controla dintr-un mic touch amplasat acum pe noul volan. Revin și la el imediat. Poți să îți modifici felul în care îți sunt afișate vitezometrul și turometrul și poți să modifici conținutul din zona din dreapta a display-ului în cercul în care ai turometru, poți alege să vizionezi diverse alte informații mai mult sau mai puțin utile atunci când conduci.
Iar acum, revin la butonul touch de pe volan. Sunt două de fapt, în micile unități de control cu butoane preluate de la S sau de la A… micul buton de pe brațul din stânga controlează tot ce se întâmplă în spatele volanului iar cel de pe brațul drept al acestuia controlează noul sistem de infotainment ce poate primi un display uriaș cu diagonala de 10.2 inch și care se integrează perfect ca lățime deasupra celor trei guri de ventilație de pe consola centrală. Sistemul este puțin diferit ca ergonomie și funcționalitate față de cele din S și mai ales față de senzaționalul MBUX din Clasa A. Mai mult decât atât, Clasa C nu primește noul touchpad al Clasei A și nici nu are funcție de touch pe display-ul acesta central. Rămâne să-l controlezi de pe volan fie din vechea unitate de control de pe tunelul median, elementul cu touch integrat amplasat deasura comutatorului rotativ clasic COMAND. Puteți vedea cum se mișcă noua electronică din Clasa C într-un mic walkaround disponibil la link-ul ascuns sub această propoziție.
Am să trec la partea tehnică pentru că ea este foarte importantă la acest facelift prin noile motoare lansate pentru Clasa C. Pentru testul de zilele trecute am ales să conduc două motoare ascunse de acum sub indicativ 300. Pe lângă ele, Clasa C a renunțat definitiv la vechiile diesel-uri de 2.1 litri și are acum propulsorul de doi litri din E, oferit în mai multe trepte de putere precum și un alt diesel derivat din acest propulsor la 1.6 litri. 220 va avea 194 CP dar 300d cu 4matic standard nici nu are date tehnice însă am aflat că dezvoltă 245 CP! C 300d 4matic va fi disponibil mai târziu anul acesta și devine cel mai puternic diesel în patru cilindri din Lume la cilindree de doi litri.
Cum se mișcă? Excelent. Am reușit chiar să ating viteza lui maximă, fiind practic singurul pe lângă 300 benzină, 400 și 43 care atinge 250 km/h. 0-100 nu este declarat dar din calculele mele suntem pe undeva între 5 și 6 secunde pentru treaba asta. Cuplul este simțitor mai mare decât cel din 220 diesel sau cel puțin asta se simte când îi rupi fâșul așa cum trebuie. Nu pot spune că accelerația mașinii este fulminantă de la 150 km/h în sus dar de la 0 la 130 unde trebuie legal să te oprești… pe reprize, în depășiri clasice pentru România… sau la sprinturi pe distanțe scurte… C 300d 4matic dezvoltă puterea excelent, cuplul este prezent foarte de jos din turație și ai putere din belșug… DIN BELȘUG. Și, cel mai important… până la 3000 rpm nu prea te prinzi că motorul ăsta este un diesel… doar pe loc mai face ceva zgomot dar în mers… aplauze pentru silențiozitate și putere. Dar și pentru consum! La condus gen „spre Valea Prahovei” mi-a consumat 6. Dacă ești atent poți să cobori sub cifra asta. Dacă am condus pe autostradă, în limită și fără grijă… la fel și pe drumuri naționale… fără grijă la consum, am avut 7.5. Iar când am asasinat mașina pur și simplu… am avut… 10.5!!! Ce înseamnă „asasinat”? Vezi la link-ul ascuns în această propoziție.
Trec la 300-le benzină care a primit noul motor pe bezină de doi litri, turbo de pa A 250. Dezvoltă 258 CP, 370 Nm și sedan-ul cu tracțiune spate face 0-100 în 5.9 secunde. Da, cumva e mai frumos să conduci 300 benzină în fața diesel-ului și asta pentru că ai totuși un zgomot de motor plăcut când faci 6.000 rpm cu el. Dar evacuarea e ucisă de norme de poluare și de sunet și sincer m-am gândit toată ziua cum ai putea și dacă s-ar putea… sa muți o evacuare sport de pe 43 pe mașina asta… nu e normal să sune mai bine un Golf GTi, sincer. Cum consumă 300 benzină față de diesel-ul cu același indicativ? 3 litri în plus la 100 km parcurși. Asta dacă mergi normal. Dacă te urci pe ea ca Moroșanu pe un adversar care l-a luat la mișto la Știrile din Sport cu câteva zile înainte de luptă… o să îți consume cu 7 litri peste ce ia diesel-ul dacă nu chiar dublu. Chiar și trezit noaptea din somn cu o găleată de apă, pocnit cu o bâtă și aruncat pe jos și tot ți-aș răspunde că aleg diesel-ul în loc de benzina atunci când vine vorba de indicativul 300 la mașina asta.
În principiu pentru că e mai confortabil să conduci diesel-ul. Pentru cum livrează puterea și pentru că C facelift rămâne o mașină construită cumva de oameni care știu că un Mercedes-Benz trebuie să plutească, să fie confortabil, să fie mega plăcut pentru șofer. Să inspire calm și liniște. Ok, acești oameni au primit sarcină clară ca această generație de C să fie atât de bună dinamic încât să nu mai vrei un BMW sau un Audi… au reușit asta dar se vede clar cum Clasa C rămâne un Mercedes-Benz. Unul foarte bun și sigur din punct de vedere al unui șofer care îl conduce rapid dar totuși cei care produc mașina asa știu că nu are rost să monteze pe mașină o direcție atât de precisă și… directă precum cea din BMW. Sau un interior pur și simplu perfect dar gri precum cele din Audi. Ei îți gâdilă simțurile cu interioarele fantastic desenate iar direcția este artificială, moale și lentă în prima parte a momentului în care virezi… e ca și cum ar vrea să o facă așa pentru ca tu să simți că nu are rost să mergi tare cu mașina asta și să te bucuri de ea cum trebuie să o faci în orice Benz când ești la volan. Eh, după ce te înveți cu ea, cu modul de lucru al direcției și răspunsul la accelerație, al cutiei și cum reacționează suspensiile, poți merge foarte tare și cu un Clasa C. Adică mai tare ca niciodată.
În anii ce au trecut, Clasa C a devenit mașina care te mișcă cel mai mult din punct de vedere sentimental. Dacă peste un Seria 3 poți să treci pentru că are un interior de bătrâni, plictisitor și născut bătrân, nu ai cum să nu te urci în Clasa C fără să reacționezi golănește din pură admirație. Interiorul lui C te poate face să simți ceva din nou în suflet chiar dacă nu ai mai iubit de 10 ani. La fel, dacă poți trece peste cât de confortabil este un Audi A4 sau peste cât de plictisitor e și el de fapt la designul exterior, insipid și lipsit de curaj… nu poți să nu te gândești că ai vrea totuși acest baby-Clasa S, adică Clasa C. Pur și simplu mașina asta are o frumusețe dominată de eleganță și în același timp are și elemente care o dinamizează din orice unghi ai privi-o…
În anii ce au trecut, Mercedes-Benz a lansat nu mai puțin de cinci modele compacte care au adus enorm de mulți clienți mărcii. Dar cu toate astea, cel mai vândut model al lor este acest Clasa C, dovadă că nu eu sunt nebun.
În anii ce au trecut, am condus foarte multe Clasa C W205, încă de la lansare apoi de multe ori prin România. Mă gândeam că urmează un facelift care aduce fix ce a adus această modificare pentru 2018… digitalizare, tehnologizare și o generație de motoare foarte-foarte reușite care să fie mai puternice și mai silențioase. Datorită lor, Clasa C este acum cu adevărat baby-S și așa cum Clasa S este botezat de creatorul său „cel mai bun automobil din Lume” așa cred că merită și C-ul facelift o caracterizare. Și deși știu că nu este posibil, consider că mașina este atât de bună încât Mercedes-Benz ar putea trăi liniștiți vânzând doar S și baby-S.