Test on location: Nissan Qashqai

nissan_qashqai_premier_limted_edition_005

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Înainte să vă întrebați ce am căutat eu la Madrid să conduc această mașină confortabilă și spațioasă în locul lui Bratu, ei bine aflați că, după mintea mea, această generație de Qashqai are un loc rezervat în garajul meu virtual plin de mașini sport, cu suspensie tare și două locuri.

În afară de a fi țintit direct spre clienții de Golf sau Focus care vor să cumpere un indicator de status… puțin mai înalt, noul Qashqai pare perfect și pentru toți acei oameni cu mulți bani, atât de excentrici încât merg la economy pur și simplu pentru că nu le place să arunce cu banii pe fereastră, deși ar putea să meargă la First Class. Qashqai satisface acum nu doar nevoile acelor oameni care vor o mașină corectă, ci îi poate atinge fără probleme și pe cei care ar putea să-și cumpere o mașină mai scumpă, dar n-o fac, pentru că găsesc aici un interior cu materiale foarte plăcute, într-o mașină dovedit fiabilă și construită cu expresia “user friendly” pe brief-ul de producție.

Azi am mers cu motorul nou, de 1,2 litri benzină cu turbo, care livrează 115 de cai și 190 de Nm cuplu.

După cum spun și cifrele, în mașina asta nu vei avea nici o secundă senzații de Nismo. Dar vei descoperi că motorul se descurcă perfect în oraș, bine la depășiri și acceptabil pe serpentine în urcare. Deocamdată prețurile nu sunt făcute publice, dar după toate aparențele, această variantă de motorizare, cu tracțiune față, va fi plasată la baza gamei din punct de vedere al prețului. Asta ar trebui să ajute marca să atingă pragul propus de 900 de unități vândute în România până la sfârșitul anului. Alternativ, clienții mai pot opta pentru un 1.6 dCi de 130 de cai sau pentru un 1.5 dCi de 110 CP, ambele atât de economice, încât motorul cel mai puternic a consumat astăzi în regim preponderent extra-urban în condiții de condus normal 5,7 litri la suta de kilometri parcurși.

Tracțiunea integrală e disponibilă doar pe motorul de 1.6 litri.

Oricum, indiferent de motorizare, clienții noului Qashqai se vor bucura nu numai de un upgrade major la design, care din spate trei sferturi face mașina să semene cu Lexus RX, iar din față cu Murano, ci și de un pachet excelent din punct de vedere al inovațiilor și tehnologiei. Faimosul Nissan Safety Shield este prezent acum pe Qashqai astfel încât aproape nu mai poți face nici o manevră greșită fără ca mașina să te sancționeze auditiv. Există și funcționează perfect: Forward Emergency Braking, Driver Attention Alert, Traffic Sign Recognition, Lane Departure Warning (care poate fi dezactivat, Slavă Cerului), Blind Spot Warning, Moving Object Detection și High Beam Assist.

În afară de toate astea, sistemul Around View Monitor pe care l-am testat și pe generația anterioară are acum Park Assist, care pur și simplu virează singur mașina la manevrele de parcare (laterală și normală cu spatele), în timp ce tu accelerezi și, dacă e cazul, aranjezi viitoarea poziție a mașinii în parcare cu ajutorul touch screen-ului de pe consola centrală.

Singurul lucru cu care n-am apucat să mă joc azi este integrarea NissanConnect cu smartphone-urile. Aparent, clienții de Qashqai pot folosi în mașină Google search și funcția Send To Car, astfel încât să-și poată planifica drumul de-acasă.

Ce să zic, va urma.