Toyota ne arată două concepte care prefigurează modele noi în gama europeană a anilor următori

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Urban SUV Concept și Sport Crossover Concept ne spun cam cum vor arăta două dintre cele șase modele electrice complet noi pe care Toyota le va propune în Europa până în 2026.

SUV și Crossover – cuvintele de ordine. Toyota mizează pe un interes deosebit al europenilor (și nu numai) pentru un SUV compact, accesibil, de clasa B – aici fiind poziționat modelul care se dezvoltă din Urban SUV Concept. Totodată, japonezii consideră relevant pentru piață și un crossover cu profil mai „alunecos”, mai sportiv și mai elegant, dar totuși atractiv pentru clientul contemporan care are în vedere și ocazionale aventuri în afara asfaltului.

Conceptele actualizate – probabil aproape de ceea ce vom vedea în producție – au fost prezentate la Bruxelles în cadrul unui eveniment concentrat pe viitorul electric al gamei Toyota. Conform planului, până în 2026 vor apărea în gama europeană șase modele complet noi, integral electrice (BEV).

Toyota Urban SUV

Conceptul mizează pe un design muscular, cu aripi accentuate puternic și o estetică care combină detalii avangardiste fine cu look-ul general dur, monobloc, pe care Toyota (și industria în general) îl favorizează acum pentru segmentul SUV. 

Mi se pare o direcție bună, cu mai puțin dramatism „cu forța”, dar cu destule detalii interesante de jur împrejur, care sper să răzbată până la mașina de serie.

Se pare că vor exista versiuni cu tracțiune pe puntea față, alături de versiuni all-wheel-drive. Vor exista alternative și în ceea ce privește bateriile și, prin urmare, autonomia. Toyota a vorbit și despre interioare flexibile, astfel încât clienții să poată prioritiza spațiul pentru pasageri sau pentru bagaje, în funcție de nevoile de moment.

Toyota Sport Crossover

Acest concept e o premieră doar în Europa, el fiind prezentat inițial în China acum luni bune. A fost dezvoltat atât pentru piața chineză, cât și pentru cea europeană de către BYD Toyota EV Technology Co. Ltd. (BTET) – o societate mixtă înființată în China de Toyota și BYD.

E mai aproape de liniile și proporțiile clasice ale unei mașini sportive, trecute desigur prin filtrul „gata pentru orice” care se pare că e foarte important pentru imaginea de sine a cumpărătorului modern de mașini. Vedem aceeași atenție pentru detalii avangardiste ca în cazul SUV-ului, dar mai multă tensiune curburi și în designul panourilor. 

Au fost echipe diferite cau au lucrat la designul celor două mașini, dar tendința de a scăpa un pic de complicațiile inutile – un fel de marcă Toyota în ultima vreme – se vede și aici. Apreciez efortul de a păstra caracterul un pic ciudat propriu brandului, fără însă a exagera prea tare, doar de dragul șocului.

Japonezii ne-au promis pași mari în ceea ce privește capacitatea și eficiența bateriilor lor. Iar dacă tehnica nouă și fiabilitatea proverbială ar fi însoțite la nivel estetic de amestecul acesta de familiar și aparte, presărat cu detalii pe care îmi doresc să le văd de aproape, mi se pare că viitorul electric arată foarte bine pentru Toyota. În sfârșit, pare că gigantul s-a pus cu adevărat în mișcare în această direcție.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici