Cu ce se laudă noul Porsche Panamera?

Porsche Panamera Turbo E-Hybrid

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Porsche Panamera e la a treia generație. Cuvintele pe care le îndrăgește sunt – nici nu se putea altfel – „more” și „enhanced”.

 

Nu vedem o schimbare radicală, dar germanii au făcut totuși o mulțime de modificări și îmbunătățiri. Iată câteva lucruri care se evidențiază mai tare în comunicatul celor de la Porsche:

Motoare mai puternice și mai multă performanță… și E-performanță

Porsche intenționează să ofere patru sisteme de propulsie E-Hybrid diferite, răspunzând cererii puternice din partea clienților. Toate variantele E-Hybrid beneficiază de o tehnologie hibridă mai capabilă, care oferă mai multă putere, o autonomie mai mare și o eficiență îmbunătățită.

Panamera Turbo E-Hybrid este primul model care va fi introdus și va veni echipat cu un V8 twin-turbo de 4,0 litri complet renovat, asociat cu un motor electric care generează 140 kW (190 CP), alimentat de o baterie de 25,9 kWh.

Bateria permite o autonomie electrică de până la 91 de kilometri în ciclul WLTP combinat sau 83–93 km în ciclul urban. Un nou încărcător AC integrat de 11 kW scurtează timpul de încărcare la punctele de încărcare adecvate la 2 ore și 39 de minute.

Puterea lui Panamera Turbo E-Hybrid este de 680 CP, cuplul urcând la 930 Nm. Motorul electric este integrat în carcasa transmisiei PDK cu dublu ambreiaj cu 8 trepte, puternic actualizată.
Ansamblul a permis reducerea masei, dar redesenarea sistemului permite și o eficiență termică mai bună, o putere mare livrată constant și o capacitate de recuperare a energiei crescută pentru motorul electric.

Panamera Turbo E-Hybrid accelerează de la 0 la 100 km/h în circa 3,2 secunde și ajunge la o viteză maximă pe pistă de 315 km/h.

Variantele Panamera și Panamera 4 vor fi și ele disponibile în momentul lansării. Au fost operate modificări asupra propulsorului, astfel încât V6-le turbo de 2,9 litri generează acum 353 CP și 500 Nm de cuplu – o creștere cu 23 CP și 50 Nm față de predecesorul său. Acest lucru scurtează sprintul de la 0 la 100 km/h la 5,1 secunde și îi crește viteza maximă la 272 km/h. Panamera 4 cu tracțiune integrală accelerează acum în 4,8 secunde și atinge 270 km/h.

Motorul V8 bi-turbo de pe Porsche Panamera Turbo E-Hybrid.

Eficiență mai bună

Panamera Turbo E-Hybrid vine cu un consum de combustibil mixt (WLTP) de 1,7 – 1,2 l/100 km și emisii CO₂ mixt (WLTP) de 38 – 26 g/km. Consumul de energie electrică mixt (WLTP) este de 29,9 – 27,5 kWh/100 km.

Pentru Panamera se specifică un consum în regim combinat (WLTP) de 10.5 – 9.6 l/100 km  (11.2 – 10.1 l/100 km, pentru Panamera 4) și emisii CO₂ în regim combinat (WLTP) de 239 – 219 g/km (253 – 230 g/km, pentru Panamera 4).

Noul Panamera vine deja cu suspensie pneumatică cu două camere și două supape, alături de Porsche Active Suspension Management (PASM) ca standard. În plus, sistemul inovator de suspensie activă Porsche Active Ride este disponibil opțional pentru modelele E-Hybrid ale noului Panamera.
Baza pentru acesta o constituie amortizoarele active nou dezvoltate – tot cu tehnologie cu două supape – fiecare conectat la o pompă hidraulică acționată electric.

Porsche Active Ride asigură o distribuție echilibrată a încărcării pe fiecare roată. Dacă este activat modul corespunzător, suspensia poate compensa tendințele de înclinare pentru a reduce forțele de accelerație care acționează asupra ocupanților. Astfel, noul Panamera se înclină în viraje ca o motocicletă. Concomitent, trage în jos de partea din față când mașina accelerează, respectiv de partea din spate când mașina decelerează. Când staționează, sistemul de suspensie Porsche Active Ride ridică caroseria la o înălțime mai confortabilă pentru coborâre/urcare.

Aceeași alură și proporții, cu detalii noi

Măsoară 5.052 mm lungime (Executive: 5.202 mm) și are 1.937 mm lățime și 1.423 mm înălțime (Executive: 1.428 mm).

Se remarcă redesenarea subtilă a părții frontale și a liniei geamurilor.

Versiunile Turbo – în cazul nostru Turbo E-Hybrid – se disting prin câteva accesorii particulare, ca de obicei, însă acum avem și noua emblemă dedicată, alături de culoarea „Turbonite” care e prezentă pe o serie de elemente. Poți citi mai multe despre asta aici.

Consolă fără schimbător

Se vorbește despre destule modificări în interior, unele subtile, altele evidente. Selectorul transmisiei nu mai este pe consolă, ci pe coloana volanului.
Există un ecran dedicat pasagerului din față, opțional. Acesta nu este ușor de văzut din poziția de conducere, pentru a nu distrage atenția șoferului.

Sistemul de operare al mașinii se integrează ușor cu ecosistemul digital al proprietarului, pentru funcții de informare și control suplimentare. Există și un compartiment dedicat telefonului, răcit, cu funcție de încărcare inductivă.
Se menționează un filtru de praf fin îmbunătățit, cu funcție de recirculare automată a aerului care ține cont și de poziționarea prin GPS.

„Și mai digitală”

Apple CarPlay și Android Auto permit conectarea rapidă și partajarea datelor dintre smartphone și vehicul pentru o utilizare îmbunătățită. Integrarea funcțiilor vehiculului din aplicația MyPorsche în Apple CarPlay permite funcționarea optimizată a funcțiilor digitale și creează o imagine de ansamblu mai clară.
Funcții precum aerul condiționat, masajul scaunelor și iluminarea ambientală pot fi controlate direct prin Apple CarPlay sau prin asistentul vocal Siri.

Porsche echipează Panamera cu faruri standard Matrix LED. Sistemul de iluminare HD Matrix LED de înaltă rezoluție, cu peste 32.000 de pixeli per far, este disponibil opțional. Acesta din urmă oferă funcții de iluminare complet noi, cum ar fi iluminarea benzii dedicate, iar raza de iluminare poate ajunge până la 600 de metri.

Porsche a îmbunătățit și gama de sisteme de asistență. Asistentul de viteză activ standard interacționează acum cu recunoașterea semnelor de trafic.
Porsche InnoDrive, care include controlul adaptiv al vitezei de croazieră, oferă ghidare activă pe banda de rulare și asistență la intersecție. Un asistent de virare face acum, de asemenea, parte din gama de funcții disponibile.
Nou este și faptul că, în timpul parcării automate, șoferul nu mai trebuie să fie în mașină – procesul de parcare poate fi monitorizat de pe un smartphone cu noua funcție Remote ParkAssist.

Primele mașini vor fi livrate în martie 2024

Mașina poate fi deja comandată în versiunea Panamera, Panamera 4 și Turbo E-Hybrid. Alte versiuni vor fi adăugate în lunile următoare.

În Germania, Porsche oferă noul Panamera de la 107.800 euro (Panamera 4 de la 111.900 euro), inclusiv TVA. Panamera Turbo E-Hybrid pornește de la 192.500 euro. În România, Panamera va porni de la circa 113.000 euro, prețul incluzând TVA.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici