Toyota Raize, SUV urban cu interior spațios

992638c6-2020-toyota-raize-jdm-spec-7

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Toyota a lansat în Japonia SUV-ul de clasă mică Raize. Mai mic decât CH-R și strâns înrudit cu Daihatsu Rocky, Raize dorește să fie o alternativă la Yaris și alte SUV-uri urbane.

La 3.995 mm lungime, 1.965 mm lățime și 1.620 mm înălțime, Raize este mai scurt, mai îngust, dar mai înalt cu 5 mm decât un Sandero Stepway. Cu toate acestea, portbagajul său de 369 litri îl surclasează pe cel al modelului românesc, iar bancheta este rabatabilă. Mai mult, tot interiorul SUV-ului japonez a fost răsfăzat cu diverse spații de depozitare.

Arhitectura folosită poartă numele de Daihatsu New Global Architecture (DNGA) și este similară celei TNGA folosită de mai toate Toyotele noi, însă este adaptată pentru modele cu ampatament mic. Motorul folosit este tot unul Daihatsu, nume de cod 1KR-VET. Este vorba despre unul turbo cu trei cilindri și 996 cc ce produce 98 CP la 6.000 rpm și 140 Nm între 2.400 și 4.000 rpm. Transmisia este una ciudată. Tot de origine Daihatsu, aceasta poartă numele de D-CVT (Dual mode Continuously Variable Transmission) și folosește atât curele, cât și pinioane metalice. Acestea din urmă sunt utilizate la viteze mari, pentru o turație scăzută și eficiență maximă.

Puterea ajunge la roțile față sau la toate cele patru prin intermediul sistemului Dynamic Torque Control 4WD, oferit opțional. Acesta este un sistem de tracțiune integrală nepermanent și nu este folosit decât în situațiile în care aderența este precară sau la plecarea de pe loc. Consumul mediu declarat pentru modelul 2WD este de 5.4 l/100 km, iar pentru 4WD, acesta este de 5.7 l/100 km.

Interiorul este destul de funky, așa cum i se potrivește unui automobil urban, însă versiunile de bază vor avea o bucată de plastic în locul unde ar exista sistemul de infotainment cu ecran tactil, compatibil cu Apple CarPlay. Cu toate acestea, chiar și versiunea cea mai cheală va dispune de aer condiționat, transmisie automată și patru geamuri electrice.

Opțional, clienții vor putea alege pachetul de sisteme de asistență inteligente Smart Assist ce include Crash Avoidance Braking Function, Erroneous Start Prevention Function (un sistem ce te împiedică să pleci de pe loc dacă ai apăsat pedala de accelerație din greșeală), Adaptive Cruise Control cu All Speed Tracking și Smart Panorama Parking Assist.

Toyota Raize va avea un preț de pornire de echivalentul a 13.900 Euro sau poate fi achiziționat pe bază de abonament la echivalentul a 330 Euro pe lună, preț ce include mașina și toate costurile precum impozit sau asigurare.