Turbodiesel și suspensie independentă pe spate, Cadillac Escalade se europenizează

2021-Cadillac-Escalade-016

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cadillac ne-a arătat că SUV-urile de lux imense au o piață de desfacere. În timp ce BMW X5 abia măsura 4.6 metri, producătorul american lansa unul de peste 5.1 metri, adică mai lung decât un Mercedes-Benz Clasa S din acea generație.

Ca și predecesorii săi, noul Escalade are multe în comun cu Chevrolet Tahoe și GMC Yukon, dar inginerii Caddy au vrut să fie siguri că mașina lor se diferențiază de SUV-urile grupului. Precum XT6, Escalade dispune de o grilă de mari dimensiuni, faruri orizontale și lumini de zi cu LED verticale. Din profil, a cincea generație Escalade nu se deosebește prea tare de majoritatea SUV-urilor americane. Nici jantele de 22″ nu par supradimensionate, dar stați liniștiți, pe lista de opționale există și mai mari. Stopurile verticale măsoară peste 1 metru și formează un model tridimensional. Patru echipări vor fi disponibile pe noul vârf de gamă al americanilor: Luxury, Premium Luxury, Sport și Platinum, fiecare având detalii exterioare și interioare specifice.

Primul lucru despre care trebuie să vorbim la interior este panoul OLED de 38″ ce este împărțit în mai multe secțiuni:

  • Panoul de instrumente – 14.2″
  • Sistemul de infotainment – 16.9″
  • Driver information center – 7.2″ (cel din stânga volanului)

Apropo de sistemul de infotainment, acesta dispune de navigație prin realitate augmentată precum MBUX de la Mercedes-Benz. Folosind o cameră video ce îți proiectează drumul, grafica îți arată pe unde să o iei, iar sistemul audio te va ghida doar cu boxele direcției pe care trebuie să o urmezi, stânga pentru stânga, dreapta pentru dreapta. Dacă tot suntem la capitolul tehnologie, menționăm sistemul de camere Surround Vision, oglinda retrovizoare cu cameră video încorporată, Night Vision cu infraroșu ce poate detecta atât oameni, cât și animale de mari proporții sau pachetul Trailering Integration cu sistem de frânare pentru remorcă, Blind Spot Warning extins și posibilitatea de a vedea până la nouă unghiuri de cameră atunci când parchezi.

Pasagerii spate au și ei două displayuri cu touchscreen de 12.6″ ce pot fi folosite pentru media, jocuri, muzică prin HDMI sau USB, ba chiar și pentru screen mirroring dacă ai un telefon cu Android. Mai mult, prin acestea pot fi transmise date de navigație către șofer, pe care le poate accepta sau respinge.

În condițiile în care pe piață există BMW X7, Mercedes-Benz GLS sau Lincoln Navigator, Cadillac nu putea face compromisuri când vine vorba despre calitatea materialelor. Cea mai bună piele, lemn adevărat sau inserții metalice, toate sunt disponibile pe SUV-ul americanilor. Nu lipsesc nici luminile ambientale sau grilele metalice pentru sistemul de sonorizare AKG cu 19 difuzoare și un subwoofer. Dacă vi se pare impresionant, vă amintesc faptul că există și AKG Studio Reference cu 36 difuzoare și trei amplificatoare. Acesta se folosește și de anumite microfoane pentru a transmite vocile pasagerilor în toată mașina, nefiind necesar ca pasagerii să ridice tonul pentru a fi auziți.

Cadillac Escalade dispune de suspensie independentă pe puntea spate pentru prima dată în carieră, ceea ce le permite pasagerilor de pe rândul al treilea de scaune să aibă cu până la 40% mai mult loc la picioare. Mai mult, volumul portbagajului cu toate cele trei rânduri de scaune ridicate a crescut cu 65%, la 722 litri, iar cel total dispune de o capacitate de 3.089 litri. Versiunea ESV cu ampatament mărit este cu 40 cm mai lungă decât Escalade-ul normal, având 933 mm spațiu pentru la picioare pasagerii de pe rândul al treilea și un volum total al portbagajului de 3.585 litri.

Cadillac a implementat pe noul Escalade și ultima generație a sistemului semi-autonom de conducere numit Super Cruise, ce poate acum schimba benzile singur, tot ce trebuie să facă șoferul este să semnalizeze în direcția în care dorește să schimbe banda. Mulțumită unei hărți LiDAR, GPS-ului de mare precizie, unui sistem de monitorizare a atenției șoferului și a multiplelor camere de luat vederi și a sumedeniei de senzori, Super Cruise poate funcționa excelent pe o rețea de autostrăzi de peste 320.000 km din Statele Unite ale Americii și Canada.

Hai să vorbim despre motoare, căci avem o premieră. Prima opțiune și cea care va fi cumpărată de cei mai mulți americani este V8-ul aspirat de 6.2 litri cu distribuție variabilă, Stop/Start și sistem de dezactivare a cilindrilor. Acesta dezvoltă 426 cai putere și 623 Nm. Dacă s-ar vinde în Europa, 99% dintre clienți ar alege noul turbodiesel Duramax de trei litri cu șase cilindri în linie. Acesta pune la bătaie 282 cai putere și 623 Nm, cuplu la fel de bun precum al benzinarei aspirate. Ambele motorizări vor fi cuplate transmisiei automate cu hidroconvertizor de cuplu și 10 rapoarte creată în colaborare cu Ford. Este aceeași transmisie pe care o găsim și pe noul Ford Mustang.

Confortul, spun americanii, a fost drastic îmbunătățit mulțumită suspensiei independente și a amortizoarelor Magnetic Ride Control ce ajustează tăria în mod constand. Cumva, aceeași suspensie independentă a fost și motivul îmbunătățirii răspunsului servodirecției. Cine dorește să călătorească precum un rege va trebui să opteze pentru Air Ride Adaptive Suspension cu gardă la sol ajustabilă automat. Spre exemplu, la viteze de autostradă, garda la sol scade pentru a îmbunătăți stabilitatea, aerodinamica și confortul acustic. Există și un mod manual prin care șoferi pot coborî garda la sol cu 5 cm pentru a facilita urcarea și coborârea din SUV-ul fabricat în Texas, dar și unul pentru off-road, atunci când garda este semnificativ crescută.

Apropo de off-road, inginerii Cadillac au adăgat pe lista de opționale și un diferențial cu alunecare limitată ce trimite cuplul roții spate cu cea mai multă aderență pentru a ajuta tracțiunea în condiții de teren dur sau de vreme grea. Noul Cadillac Escalade va fi disponibil începând cu al treilea trimestru al anului 2020, iar prețurile vor fi anunțate peste câteva luni.