Update completed: VW Golf 7

Golf_1.5_TSi_008

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ați trăit vreaodată satisfacția de a fi anunțat de un device că este nevoie de update pentru softul său iar acesta să pară că este mare și vă ca răpi timp, dar de fapt totul este foarte scurt și te întorci la butonat extrem de rapid?! Și știi că ai în mână un update care face „scula” mai bună dar totul se simte ca înainte ceea ce de fapt este bine pentru că înainte de update mergea la fel? Adică, excelent?! Ei bine, despre asta este VW Golf 7 facelift. De fapt, asta este, un update bun la ceva foarte bun ceea ce înseamnă că te gândești de ce l-au mai făcut. Pentru a fi foarte scurt și pentru că aș putea să închei această „prima tură” cu Golf 2017, facelift sau update, cum vreți să îi spuneți, chiar după fraza asta, iată:

„VW Golf facelift se conduce la fel ca modelul pe care îl înlocuiește: excelent; este o compactă foarte bine finisată la interior, cu o ergonomie excelentă a comenzilor, cu o parte tehnică excelentă cu o platformă MQB ce oferă un compromis foarte bun de confort dar și sportivitate atunci când vrei asta; direcția este una precisă pentru un sistem de gen asistat electric, suspensiile sunt silențioase, cutiile manuale au o cursă foarte precisă a schimbătorului iar motoarele par mai puternice decât sunt de fapt; diesel-ul de doi litri cu 150 CP poate alerga de parcă doar pentru asta a fost construit și consumă în medie mai nimic – cinci, șase litri la 100 km parcurși; dacă ai cap și configurezi mașina inteligent poți să îți cumperi un super-Golf de 150 CP la 23-24.000 euro cu TVA și ai o mașină care se simte la condus și exploatat mult mai scumpă de banii ăștia.”

Scoateți cuvântul „facelift” din textul de mai sus și se va potrivi de minune la Golf-ul 7 lansat acum ceva ani. O mașină excelentă care a primit un update mai mult tehnologic, dar fără a implica partea tehnică rămâne o mașină excelentă. Despre asta e vorba la Golf 7 facelift. Cu toate astea însă, iată ce mai trebuie să știți despre mașina asta super de succes a lui VW.

De 40 de ani, un Golf este produs și livrat în medie la fiecare… 40 de secunde. De acum de când citești acest text și până mâine la aceeași oră se vor fi produs 2.700 de unități. Dacă cifrele astea nu ți se par amețitoare, află că până la finele lui 2016 se produseseră 33.312.123 unități, în toată istoria modelului; model care în 2002 a devenit cea mai de succes mașină din istorie, depășind Beetle când a atins producția de 21.517.415 unități. Alte cifre frumoase pentru „bijuteria” lui VW sunt foarte interesante și ne-au fost prezentate la evenimentul de lansare internațională pentru presă al acestui „update”:

  • primul Golf a trecut de un milion de kilometri parcurși în 2003, este vorba despre un MK1.
  • cel mai scump Golf din istorie a costat 188.983 euro când a fost vândut la o licitație în 2005; primul său proprietar a fost Popa Benedict XVI.
  • un alt Golf „celebru” a fost prima mașină a lui Angela Merkel (o generație II) și s-a vândut și el la licitație pentru 10.156 euro în 2012.
  • de 40 de ani se vând în medie, zilnic, pe Pământ, 2.120 Golfuri.
  • cel mai puternic Golf oficial avea 650 CP și a fost un proiect special al companiei în 2007 la întâlnirea GTI de la Worthersee.
  • azi, Golf e produs în cinci fabrici în patru țări (Germania, Brazilia, China, Mexic) și vândut în 155.
  • singurul model din Lume vândut cu cinci feluri de sisteme de propulsie/ alimentare este Golf: electric, hibrid, benzină, diesel și alimentat de gaz.

În afară de pasionații modelului care probabil știu lucrurile astea, noi ceilalți putem fi considerați ignoranți. Dar suntem așa pentru că mașina asta ne-a învățat să fim așa cu prezența ei discretă; își face treaba și atât, are forma ei, istoria ei, clienții ei. Eh, acum, la acest facelift va atrage mai multe priviri ca niciodată pentru că modificările estetice deși foarte discrete o fac spectaculoasă:

  • chiar dacă vei avea un Golf standard cu faruri cu halogen, luminile de rulare pe timp de zi vor fi cu LED; opțional, xenon dispare, poți comanda DOAR faruri LED; ele sunt standard pe GTI și GTD;
  • grila față a fost redesenată la fel și spoilerul față și aripile; dacă vezi o siglă ciudată ea e așa pentru că include radarul de la Adaptive Cruise Control care înainte era amplasat aiurea în bară;
  • stopurile sunt full-LED indiferent de model; o versiune mai scumpă, opțională a lor are semnalizare activă ca la Audi și LED-uri care luminează diferit atunci când sunt aprinse versus pe frânare. Ca la Passat.
  • spoilerul spate este nou și din păcate pentru cârcotași, la unele echipări are niște elemente cromate care de la distanță vor părea evacuări deci da, are „evacuări false”. Blame the customers, ei au cerut așa ceva.

La interior, update-ul este mai cuprinzător doar pentru cei care au bani de dat; adică, instrumentarul de bord complet digital Active Info Display cu diagonala de 12.3 inch poate fi comandat pe mașină doar cu sistemul de infotainment/ navigație de top iar asta înseamnă vreo 2.500 euro extra pe mașină; eh, acest Discover Pro, sistemul de top are un display uriaș de 9.2 inch diagonală și renunță la butoanele fizice, ai doar câteva comenzi pe lateralul său, cu touch, ca în Porsche Panamera; e nevoie de obișnuință pentru ele dar nu sunt convins că vor fi pe placul tuturor… pe placul meu speram să fie „Gesture Control” mai ales ca după BMW Seriile 7 și 5 Golf a devenit o mașină accesibilă (gen) care poate oferi așa ceva… însă singurul gest pe care îl poți face în mașină și va fi interpretat în mișcare de mașină doar câteodată (nu dați cu pietre, nu merge întotdeauna pentru că funcționează pe bază de senzori nu cameră video ca la BMW) este un „swipe” menit să mute meniurile sau să schimbe postul de radio sau albumul din device-ul conectat la mașină.

Altfel, în standard Golf are de acum un sistem de infotainment color cu diagonala mai mare pentru display-ul touchscreen – 6.5 inch. Mai ai o opțiune de 8 și ambele aceste două sisteme păstrează MĂCAR butonul analogic de volum pentru audio, oameni buni NOI VREM ASTA, nu-l mai scoateți.  În rest, totul este la fel și mai mult, interior va fi aproape-aproape identic cu cel de dinainte de facelift la versiunile mai accesibile, echipările mai slabe fără opționalele sus amintite; ceea ce iarăși, nu este rău pentru că oamenii par mulțumiți de „simplitatea” ergonomică a interioarelor lui Golf.

Există însă și ceva modificări tehnice, mai precis DOUĂ. VW va oferi un motor nou pe benzină, 1.5 Evo îi spun ei, practic, o nouă versiune de motor pe benzină în patru cilindri, turbo, cu sistem de dezactivare cilindri. Va oferi 150 CP și 250 Nm cuplu motor maxim la fel ca actualul 1.4 TSI pe care îl veți mai găsi în gamă câteva luni până se lansează motorul nou. Nu am apucat să îl conduc dar în principiu eu cred că da, este un motor modificat cu injecție directă de benzină și probabil consum similar celui de 1.4 dar i-au spus 1.5 și au mărit cilindreea ca să nu te mai simți tu aiurea că Ford are 1.5 EcoBoost și VW vine cu 1.4… pentru că altfel nu înțeleg de ce să mărești cilindreea iar puterea și cuplul să rămână similare… doar ca să vii cu „ceva nou”, nou? Mențiune: o versiune eco a noului 1.5 va avea 130 CP și va fi oferită ulterior.

O altă noutate a fost anunțată și anume că transmisia DSG va fi schimbată cu una nouă, cu șapte trepte care te va ajuta să consumi mai puțin combustibil. Teoretic ea va fi disponibilă pe toate motoarele mai puțin cel de bază de un litru și 85 CP… dar când te uiți pe datele tehnice vezi că pe GTI și GTD rămân cutiile cu șase trepte… vom vedea ce se mai schimbă în lunile următoare…

Pentru că am menționat cuvântul „GTI” aflați că l-am alergat puțin și eu, acum după facelift, prin Spania. Mai bine zis, am testat un GTI în trei uși, cu DSG, facelift cu toate bunătățile de update pe el inclusiv cu creșterea de putere. GTI este practic singurul model noul de Golf ce a primit mai multă putere la facelift. În standard ai de acum 230 CP și poți avea pentru modelul Performance, 245. Evident, cei 10 CP în plus la modelul standard nu se simt mai deloc dar ce simți în mașina asta este că rămâne un hot-hatch superb pentru puterea sa. Ținuta de drum, direcția, modul în care este transmisă puterea doar pe puntea față fără torque steer și mega derapaje, cutia DSG, suspensiile controlate electronic, toate chestiile astea sunt echilibrate în mod ideal la Golf GTI pe care ar trebui să-l testezi chiar dacă tu vrei alt hot-hatch doar pentru a vedea cum se conduce cel mai bun dintre ele. Repet, la categoria sa de putere și tracțiune. Practic, poți conduce mașina asta ca un animal și ea va răspunde la comenzi cum o face un BMW; sau poți să o conduci liniștit prin oraș și va fi prietenoasă ca un… Audi. Nu poți spune lucruri negative despre GTI după ce l-ai condus. Doar dacă ești hater iar dacă o faci vei fi un hater imbecil pentru că GTI chiar este cel mai bun hot-hatch pe benzină de 200 CP din Lume la ora actuală.

Eu zic așa: constructorii să se uite la Golf facelift, generația a șaptea și să se scrie o lege pentru cum se comunică mașinile: modelul NOU este cel cu platformă nouă, design nou, motoare noi, schimbate, modificate, etc; FACELIFT – să fie numit modelul cu modificări estetice care schimbă cât mai aproape de „radical” aspectul unei generații noi (vezi modelul NOU) iar partea tehnică este schimbată mai puțin… UPDATE să fie numite modificările estetice minore cu schimbări tehnice ca la facelift adică aproape fără schimbări tehnice. Desigur, update-ul tehnologic de siguranță, conectivitate și tot ce înseamnă gadget este mereu binevenit, uite, acum, la Golf, ACC-ul funcționează mai nou până la 210 km/h (înainte mergea doar până la 160 km/h), sistemul de parcare semi-autonomă este capabil SĂ ȘI scoată mașina din parcări nu doar să o bage acolo iar un sistem de rulare autonomă în trafic la vitezele mici – Traffic Jam Assist este și el de acum disponibil pe mașina asta… mai sunt și alte bunătăți iar una din ele este genială: dacă mașina este conectată la internet prin sistemul Car Net și acasă ai un sistem de monitorizare video „Door Bird” plus aplicația instalată în sistemul mașinii, atunci când cineva va suna la ușa casei talei vei putea conecta video de acolo direct în mașină și poți vedea din trafic cine te caută pe acasă; mai mult, poți vorbi prin sistemul Intercom direct din mașină și chiar poți debloca ușa dacă vrei ca persoana să-ți intre în casă…

Deci, update-ul pentru Golf este gata, este corect cum a fost dintotdeauna mașina asta și nu pot spune că aștept cu nerăbdare Golf 8 pentru că 7-le este tot ce ți-ai putea dori. Cu sau fără facelift.