Porsche 911 GT3 a primit un facelift, dar nu este doar un facelift, ci un upgrade, care de fapt nu este DOAR UN upgrade, ci o serie de upgrade-uri. Unele chiar evidente.
A venit și rândul lui GT3 să primească un facelift pentru generația acutală, 911, și eu am avut oportunitatea să-l văd într-un studio din Stuttgart. Prieteni, vin cu vești bune!
În primul rând, pentru cei care nu v-ați impăcat cu designul noii fețe a lui 911. Pentru că GT3 a primit upgrade-uri estetice, însă aripioarele verticale de sub faruri nu și-au făcut loc și aici. Sigur, asta nu înseamnă că nu s-a lucrat la aerodinamică; de fapt, bănuiala mea este că designerii Porsche pun asta pe primul loc, ceea ce face designul lui 911 să fie cu atât mai satisfăcător.
În esență, GT3 și-a păstrat poziția în gamă: o mașină pentru puriștii care vor să o conducă zi de zi. Este performantă, dar nu over the top precum 911 GT3 RS, de exemplu, a cărui menire pe lumea asta este să livreme mai mult decât pot duce viscerele tale.
BOXER ASPIRAT, 9.000 RPM!
Și pentru că vorbim de lucruri pure aici: GT3 își păstrează motorizarea aspirată. Boxer, șase cilindri, 4 litri, 510 cai-putere și 450 de Newtoni-metru, reprezentate vizual în fața ta printr-un turometru care urcă până la 9.000 rpm. Poți ajunge acolo folosind o transmisie manuală în șase trepte sau PDK-ul în șapte trepte.
Ambele transmisii au acum etajare mai scurtă (cu 8%, pentru treapta finală, zice Porsche), ceea ce înseamnă că 911 GT3 pierde un pic la capitolul viteză maximă (prinde „doar” 311 km/h cu PDK și 313 cu manuală) dar câștigă la promptitudine în reacții atunci când îi dai talpă. Aici ajută și axul cu came, preluat de la GT3 RS, care ajută motorul să urce mai repede în turații, spre bucura sufletului și spre încântarea urechilor tale. 0-100 km/h în noul 911 GT3 se întâmplă în 3,4 secunde, respectiv 3,9 secunde când îl configurezi cu manuală.
Tot de la 911 GT3 RS au fost preluate și elemente ale suspensiei cu dublu-braț de pe puntea față, care acum contribuie atât la forță de apăsare, cât și la răcire mai eficientă a frânelor. Inginerii au diminuat și mai mult efectul de tangaj în cazul frânărilor puternice la viteză mare, pentru mai bună stabilitate și implicit confort mental pentru cel din spatele volanului.
WEISSACH sau TOURING?
Dacă numele GT3 te duce cu gândul automat la racing, Porsche îți vine în întâmpinare acum cu pachetul Weissach, disponibil pentru prima dată pe acest model. Îl reperezi ușor, prin eleronul fix de pe spate și prin jantele de magneziu. Și dacă-l vezi live, te îndrăgostești la fel de ușor de el.
Sigur, Weissach nu înseamnă doar estetică (și aici gândită prin prisma performanței aerodinamice, evident), ci și mai puține kilograme. Cu vreo 16, mai precis, mulțumită folosirii fibrei de carbon, a jantelor din magneziu și a scaunelor lightweight. În cea mai ușoară configurație, 911 GT3 cântărește 1.420 de kilograme.
Iar dacă preferi ca 911 GT3 să reflecte și prin imagine un daily driver elegant, atunci ți-l poți configura, încă de la debut, cu pachetul Touring, care se lipsește în primul rând de eleronul fix de pe spate. Și ca să-l faci și mai daily driver, poți să-i pui bancheta spate. Astfel, ai un motiv în plus să propui 911 GT3 ca mașină de familie chiar, lucru pe care eu sincer l-aș înțelege pe deplin.
Imagini: Porsche
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.