VEZI la ce a RENUNTAT BMW pentru noua SERIA 1!!!

P90349639_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

BMW folosește arhitectura sa cu tracțiune față de câțiva ani buni cu succes pe modele perecum X1, X2, Seria 2 Active Tourer și Gran Tourer. Nu era niciun secret faptul că noua Seria 1 o va folosi, China primind deja o Seria 1 Sedan (F52) cu punte motoare față și motoare amplasate transversal.

Ei bine, a venit ziua în care BMW a renunțat la agilul său model compact cu tracțiune spate în favoarea unuia convențional. Asta înseamnă că nu vom mai vedea motorizări cu șase cilindri în linie pe Seria 1, dar vom primi o mașină mai echilibrată.

DESIGN

Noua Serie 1 nu face experimente cu aspectul exterior. Este cuminte, proporțiile nu sunt exagerate și putem vedea elemente din X1 sau Seria 1 Sedan ce și-au făcut locul pe noua compactă germană. Din spate, modelul seamănă puțin cu Seria 5 Touring, dar acesta nu este un lucru rău. Farurile standard vor fi unele cu halogen, însă clienții pot opta pentru unele full LED adaptive ce se potrivesc mai bine cu designul fresh.

Așa cum face cu majoritatea modelelor sale, BMW oferă câteva linii de personalizare pentru noua Serie 1 pentru a oferi clienților posibilitatea de a-și configura mașina potrivită. Advantage va fi modelul de bază, dar Sport Line, Luxury Line și M Sport se vor regăsi pe lista de opționale.

INTERIOR

Cu toate că vorbim de cel mai mic BMW, producătorul german nu a făcut rabat la calitate și i-a oferit Seriei 1 un interior modern, acesta având același volan, sistem de infotainment, butoane sau schimbător de viteze precum al fraților mai mari precum Seria 1 sau Seria 5. Dar probabil capitolul unde noua creație bavareză își surclasează fără drept de apel predecesorul este spațiul interior bogat. Pasagerii față se bucură de o lățime mai mare cu 42 mm, iar cei spate se vor bucura de 33 mm în plus la capitolul spațiu pentru genunchi, 19 milimetri în plus la spațiul pentru cap dacă se optează pentru plafonul panoramic (mai mult de atât dacă nu se optează), precum și 13 mm în plus la lățime. Portbagajul a avut și el de câștigat, crescând cu 20 l (380 l volum minim și 1.200 cu bancheta rabatată), dar poate mai important, acesta a devenit mai lat cu 67 mm, iar hayonul poate fi electric la nevoie.

MOTORIZĂRI & TRANSMISII

118i – 1.5L 3 cilindri turbo 140 CP, 220 Nm, M6 sau Steptronic 7 (dublu-ambreiaj, Getrag), 0-100 km/h în 8.5 secunde, 213 km/h V-MAX, 5.7 – 5.0 l/100 km

M135i xDrive – 2L 4 cilindri turbo 306 CP, 450 Nm, Steptronic 8 (convertizor de cuplu, Aisin), 0-100 km/h în 4.8 secunde, 250 km/h V-MAX, 7.1 – 6.8 l/100 km (același propulsor de pe X2 M35i și Mini Clubman JCW)

116d – 1.5L 3 cilindri turbodiesel 116 CP, 270 Nm, M6 sau Steptronic 7 (dublu-ambreiaj, Getrag), 0-100 km/h în 10.3 (10.1) secunde, 200 km/h V-MAX, 4.2 – 3.8 l/100 km

118d – 2L 4 cilindri turbodiesel 150 CP, 350 Nm, M6 sau Steptronic 8 (convertizor de cuplu, Aisin), 0-100 km/h în 8.5 (8.4) secunde, 218 km/h V-MAX, 4.4 – 4.1 l/100 km

120d xDrive – 2L 4 cilindri turbodiesel 190 CP, 400 Nm, Steptronic 8 (convertizor de cuplu, Aisin), 0-100 km/h în 7 secunde, 230 km/h V-MAX, 4.7 – 4.5 l/100 km

ȘASIU

Un BMW cu tracțiune față e tot un BMW, așa că plăcerea de a conduce tot se află în topul listei de priorități. Mai mult, producătorul german chiar menționează că noua Serie 1 este mai agilă decât fosta, indiferent că vorbim de modelele cu tracțiune față, fie că vorbim de cele cu tracțiune integrală. Un factor important îl reprezintă tehnologia ARB preluată de la i3s. ARB îmbunătățește tracțiunea în toate condițiile și ajută la eliminarea subvirării în timpul accelerației, însă acesta a fost implementat în unitatea de control a motorului, nu a DSC-ului. Asta se traduce printr-o viteză de reacție de trei ori mai bună, dar șoferul o percepe de 10 ori mai bună decât un sistem convențional.

Avem și EDLC (Electronic Differential Lock Control) pentru atunci când șoferul dezactivează sistemul de control al stabilității, acesta imită un diferențial mecanic și oferă mai multă aderență și stabilitate pe viraje. Mai mult, pe modelul M135i există un diferențial Torsen montat în interiorul transmisiei automate cu opt rapoarte ce creează un efect de blocare între roțile față. Acesta ajută sistemul Launch Control care livrează tot cuplul încă din primele două trepte. Performanțele pe circuit nu ar fi nimic fără un set de frâne pe măsură, iar cele M Sport nu dezamăgesc.

Tot la capitolul agilitate ajută și rigiditatea torsională îmbunătățită și cele 30 kg în minus față de fostul model obținute prin folosirea aluminiului pentru capotă și hayon. Spre deosebire de Mercedes-Benz Clasa A, toate versiunile BMW Seria 1 vor dispune de punte independentă spate. Trei tipuri de suspensii vor fi disponibile, cea standard, cea M Sport și cea Adaptive cu VDC (Variable Damper Control).

TEHNOLOGIE

Aici am putea vorbi cu orele fără să ne oprim, dar vom menționa doar câteva dintre tehnologiile de pe noua compatcă a bavarezilor:

  • Trei tipuri de ceasuri de bord vor fi disponibile, BMW Live Cockpit, BMW Live Cockpit Plus și BMW Live Cockpit Professional, dintre care ultimul se regăsește și pe frații mai mari.
  • Active Cruise Control cu Proactive Driving Assistant – Acesta folosește datele sistemului de navigație pentru a nu efectua schimbări de treaptă inutile și pentru a retrograda înainte de virajele strânse pentru a folosi frâna de motor cu scopul de încetini mașina mai lin.
  • Active Cruise Control cu Stop & Go
  • Sistem de recunoaștere a pietonilor sau cicliștilor și frânare de urgență pentru a evita coliziunea cu aceștia
  • Lane Departure Warning
  • Rear Collision Warning
  • Crossing Traffic Warning
  • Head-Up Display cu o suprafață de 9.2″
  • Parking Assistant
  • Reversing Assistant – Mașina ține minte ultimii 50 metri parcurși cu fața (la viteze de mai puțin de 36 km/h) și poate parcurge același traseu cu spatele la viteze de până la 9 km/h.
  • BMW Digital Key – Folosește telefonul în loc de cheie (doar Samsung Galaxy de top cu NFC și Android 8.0 sau mai nou). Poți programa până la 5 telefoane diferite folosind aplicația BMW Connected. Interesant este că noul BMW Seria 1 nu are Android Auto, dar are Apple CarPlay.
  • BMW Intelligent Personal Assistant – Toate Detaliile Aici
  • Sistemul de sonorizare Harman/Kardon cu 16 difuzoare și 464 W

Noul BMW Seria 1 se află de 5 ani în faza de dezvoltare. Or fi renunțat bavarezii la tradiționala punte spate motoare și la motorizările amplasate longitudinal, în special la cele cu șase cilindri, însă sunt sigur că avem de-a face cu o mașină mult mai bună decât cea pe care o înlocuiește. În curând la SuperSPEED la Pro TV.