Până la sfârșitul anului 2030, doar 19 din cei 137 de producători de mașini electrice din China se preconizează că ar rămâne profitabili, în timp ce destinul celorlalți se va rezuma la o luptă pentru o bucată mică din piață, să fie consumați de producători mai mari sau să părăsească industria complet.
Într-un raport realizat de Alixpartners se constată existența unui război al prețurilor pe piața mașinilor electrice, război care ține de doi ani și care a micșorat marja de profit a producătorilor din China. Se prezice că acest război o să continue, mai ales când luăm în considerare poziția de lideri de piață pe care o au producătorii dominanți precum Tesla și BYD – poziție pe care caută să o consolideze și îi expune la o competiție mult mai feroce.
Atâta timp cât marii jucători precum BYD încă au o marjă brută, există întotdeauna loc pentru un război al prețurilor suplimentar – declară Stephen Dyer, directorul general al Alixpartners.
În contextul acestor fluctuații de piață, prețul mediu de vânzare al mașinilor în China a scăzut cu 13,4% în ultimul an, în timp ce marjele de profit ale producătorilor au crescut la 7,8% (față de 6,3% în anii precedenți).
Producătorii au reușit să-și mărească profitul printr-o scădere semnificativă a costurilor de producție, lucru care s-a întâmplat prin presiuni asupra furnizorilor și lansarea rapidă de modele noi.
Până la finalul anului 2030 se estimează că producătorii auto din China o să dețină 33% din piața auto globală și 45% din vânzările de vehicule cu energie nouă. Acestea fiind spuse, Alixpartners și-a scăzut cifra inițială pentru cota Chinei pe piața europeană, de la 15 la 12 procente, ca urmare a noilor tarife impuse de Uniunea Europeană.
Avantajul producătorilor chinezi, susține Alixpartners, a fost obținut prin asumarea riscurilor și acțiune rapidă, separarea dezvoltării hardware de cea software, investițiile la nivel național în baterii și materiale și îmbunătățirea eficienței de producție prin structura organizațională și o cultură a muncii peste program – în timp ce angajații de la producătorii auto tradiționali lucrează până la 20 de ore suplimentare pe lună, personalul producătorilor din China poate ajunge până la 140 de ore.
Imagini: BYD
Linkuri: alixpartners
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.