Volvocadabra: primul test cu S90 și V90

191754_New_Volvo_S90_V90_location_driving

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Zlatan Ibrahimovic este unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din Lume. Fotbalistul suedez a fost un golan când era mic, a avut probleme cu legea și și-a atins forma maximă destul de târziu în carieră. Are 34 de ani, o personalitate cât toate echipele de fotbal românești la un loc și încă înscrie goluri atât de spectaculoase încât nu te mai saturi să le privești. Zlatan este practic un Chuck Norris al fotbalului mondial și datorită obrăzniciei și aroganței sale, internetul este plin de glume de genul: „Zlatan nu pierde meciuri. Meciurile îl pierd pe Zlatan”… Atacant cu adevărat spectaculos, creator al unor goluri de generic, Zlatan a devenit clar și un simbol al Suediei și evident că este imaginea multor produse „Made in Sweden”… pe noi ne interesează însă că este imaginea unora „Made BY Sweden” așa cum îi place lui Volvo să spună despre mașinile sale de generație nouă pe care Ibrahimovic le tot promovează de câțiva ani… acum, este momentul ca „The Zlatan” să fie imaginea lui V90, breakul premium de clasă mare pe care tocmai l-am condus și eu alături de geamănul S90, în Spania…

După XC90, S și V 90 sunt alte două mașini produse pe platforma tehnică modulabilă SPA – Scalable Product Architecture. Suedezii laudă mult platforma asta spunând că va putea fi adaptată extrem de ușor versiunilor hibride cu două motoare (termic și electric), ce de fapt există deja sub indicativele T8 dar și pentru mașini ultra-performante full-electrice. Până la acestea, acum putem comanda în România pe lângă XC90 și limuzina și breakul, ambele impresionante ca dimensiuni: sunt lungi aproape de cinci metri, au o lățime de doi și ampatemente ultra-generoase – 2.94 metri. În fapt, S90 este cel mai lung, lat și scund model din segment… sincer, doar în Panamera m-am mai simțit într-o mașină de clasă mare atât de… lat… S90 și V90 sunt mașini foarte late iar asta se simte imediat de la volan. Revenind, comparativ cu Clasa E, lungimea este mai mare într-adevăr dar cu foarte puțin, aproximativ doi centimetri… cu toate astea, matematic, suedezii pot să se laude cu cea mai mare mașină din segment.

Trebuie să știți că S90 și V90 sunt două mașini identice, diferențiate doar de designul părții din spate.

Asta înseamnă că ambele arată absolut excepțional dar portbagajul break-ului este cam cel mai mic din segment – 560 litri față de 670 la noul E… chiar și BMW și Audi sunt puțin mai mari. Pentru limuzină, portbagajul măsoară 500 litri, comparabil cu al concurenței… S90 și V90 sunt atât de apropiate încât cel mai ușor S90 cântărește la gol 1.800 kg iar cel mai ușor V90 – 1.833. Dacă la Clasa E portbagajul de 670 litri m-a îndreptățit să vă spun că merită să luați mașina în loc de un GLE, la Volvo vă spun sincer: dacă vreți spațiu mult, luați XC90, break-ul V90 e mai mult de… formă, 560 de litri sunt calculați plus spațiile de depozitare din podeaua portbagajului deci de fapt el este mult mai apropiat ca dimensiune de cel al limuzinei decât o spun cifrele.

Dacă designul exterior este impresionant, sunt unele elemente care îți vor atrage atenția în mod deosebit, fie pozitiv fie negativ din punct de vedere practic… de exemplu, echiparea standard Momentum oferă faruri LED iar asta este minunat. Opțional mai poți merge pe LED adaptive dar sincer nu cred că ai mare nevoie de ele. Altfel, privind mașina din lateral vei vedea portierele spate extrem de mici comparativ cu cele față și implicit vei fi atent la arhitectura mașinii care are o consolă față foarte scurtă, un ampatament uriaș și o consolă spate foarte lungă… proporții ciudate, o ușă spate mică și asta înseamnă un acces mai dificil în spate comparativ cu alte modele…

Odată intrat în mașină, în spate, te bucuri că ai doar o înălțime de 1.82 și reușești să nu atingi plafonul cu capul (chiar dacă există o „scobitură” în plafon pentru a crește spațiul la cap, restrâns datorită plafonului care coboară mult spre partea din spate… În V90, datorită liniei plafonului, ai mai mult spațiu la cap… cred că din cauza asta l-au ales pe Zlatan să promoveze break-ul, dacă ar fi atins cu capul plafonul în S90 cu siguranță s-ar fi enervat și… nu e bine să îl enervezi pe Zlatan, asta știe oricine!!! Din fericire, la picioare este mult loc, la fel și la umeri, în ambele modele.

Ca șofer, cele două Volvo de clasă mare te întâmpină cu un interior cu un design foarte original, spectaculos, frumos, nordic. În mod clar, dacă vrei o mașină care să fie specială ȘI la exterior dar ȘI la interior, nu poți să nu arunci o privire la S90 și V90. Desigur, mașinile pe care le-am testat eu erau echipate complet, cu piele peste tot, inclusiv pe bord, lemn nobil și toate dotările din lume. Adică nu știu cum arată un D4 de 190 CP Momentum de 50.000 euro, am pipăit doar modele Inscription de vreo 70.000 euro… asta se întâmplă la orice model de lux, totul costă și tot ce e frumos costă și mai mult pentru interior.

Concurența?

S90 și V90 se luptă în România cu generațiile vechi dar încă actuale de A6 și Seria 5, limuzine și break dar și cu celălalt cel mai nou model din clasă: E de la Mercedes-Benz. Cel mai nou concurent pentru V90 tocmai l-am văzut în premieră mondială acum câteva zile dar încă nu este disponibil pe piața noastră. Comparativ, ca spațiu care ne interesează cel mai mult la break-uri, E-Class T-Modell este uriaș cu ai săi 670 de litri disponibili standard. V90 este mult mai mic la portbagaj deși are și el o lungime de aproape cinci metri, fiind aproape identic cu Clasa E break la acest capitol: 560 de litri. Oricum, E T-Modell este complet ieșit din tipare pentru că atât A6 Avant cât și Seria 5 break au portbagaje similare celui de pe V90. La limuzine însă, dacă asta contează pentru un client, portbagajul lui S90 este cel mai mic cu ai săi 500 de litri dintre toate modelele din segment (restul sunt mai mari cu câteva zeci de litri). Nu pot face o comparație foarte completă legată de prețuri pentru că nu avem încă prețurile pentru Clasa E break.

Altfel însă, la motoare diesel de doi litri cu 190 CP (cu plus sau minus câțiva CP în funcție de marcă), un S90 costă aproape identic cu un Clasa E și ambele sunt cu câteva mii de euro (3-4000) mai scumpe decât A6 și Seria 5 dar să nu uităm că aceste modele se află acum în ultima lor perioadă de viață. Având în vedere că la limuzine S90 și E echipate cu diesel-uri similare costă la fel, probabil că și la break-uri lucrurile vor sta la fel. Și aici, V90 este acum cu câteva mii de euro mai scump decât modelele comparabile de la Audi și BMW. Revenind strict la modelele conduse astăzi, un V90 D4 este cu 2.000 de euro mai scump decât un S90 D4 iar diferența se păstrează și la celelalte motorizări.

De exemplu, T6-le pe benzină de 320 CP pe care l-am condus pe S90. Ca o paranteză, pentru că sunt foarte-foarte apropiate ca dimensiuni, greutate, etc, cum am spus și mai sus, rețineți ca dacă veți conduce un S90 cu un motor, la fel se va simți la condus și un V90 cu același propulsor. T6 este o mașină pe care o recomand doar celor care au probleme filozofice legate de diesel. Motorul ăsta în patru cilindri, supraalimentat până la 320 CP are forță în orice treaptă dar tot se simte ca un motor mic, de doar doi litri, cu toată supraalimentarea din lume… Vorba românească „motorul mare e motor mare” este adevărată și dacă mergi cu un V6 de 300 plus cai și cu un patru în linie cu fix aceeași putere vei simți diferența și vei vrea motorul mai mare pur și simplu datorită forței mai mari pe care o poate oferi. Și când spun forță, mă refer la cuplu care la T6 este de 400 Nm. În afara orașului, la mers relativ încet am consumat 12, deci în oraș trebuie să te aștepți la cifre mult mai mari și nu are rost. T6 este echipat standard cu tracțiunea integrală AWD Volvo și cu cutia de viteze Aisin cu opt rapoarte.

La fel și diesel-ul D5 (iar toate motoarele au cutia asta în standard). Ca consum – D5 este cu vreo trei litri sub T6, adică am fost la 9 în afara orașului. Desigur, pe lângă echipări de top, mașinile de test erau dotate și cu suspensia 4C cu amortizoare controlate electronic și suspensie pneumatică pe puntea spate. Datorită acestei configurații de suspensie care îți scoate extra din buzunar vreo 2.000 euro, S90 și V90 sunt două Volvo foarte confortabile și rafinate. Benzina este mai plăcută auditiv ca diesel-ul dar ambele nu se aud aproape deloc până la vreo 2.500 rpm. Antifonarea este și ea excelentă iar zgomotul la amortizare este simțitor mai mic ca la XC90 în ambele modele, chiar dacă sunt echipate cu jantele uriașe de 20 de inch diametru. Până la XC90 nu condusesem un Volvo atât de confortabil și plăcut la conducere precum acesta, acum după S și V90, l-am uitat.

Aceste două mașini sunt cele mai bune Volvo pe care le-am condus eu vreodată…

Chiar dacă, am ceva mențiuni… direcția este super-asistată electric iar lucrul ăsta se simte… când virezi într-o curbă mai largă, lungă, vei simți nevoie să miști volanul pentru a-ți da seama unde sunt roțile de fapt… datorită supra-asistării electrice, direcția de pe S90 și V90 este imprecisă și nu comunică foarte eficient cu șoferul. Iar demultiplicarea este destul de lungă și asta este enervant când trebuie să parchezi cinci metri de mașină. Păcat. A doua mențiune – nu te supăra, Zlatan, te rog, este cutia de viteze Aisin. Cumva, cei de la Volvo cred că mai au nevoie de timp să lucreze la setări… indiferent de modul în care rulezi – Comfort sau Dynamic, cutia are un comportament pe alocuri haotic… ba retrogradează brusc, ba schimbă târziu, ba răspunde prea lent la kickdown… nu am reușit să execut două trei manevre identice de accelerație sau negocieri de viraje și să am un comportament similar în două cazuri din partea cutiei… fix asta este impresia pe care o ai – setările încă sunt în lucru și modul în care cutia se adaptează stilului de condus este puțin derutat… nu știu din ce cauza, dar este… A treia mențiune este ruliul… la fel, indiferent de modul în care conduci mașina, ea se va înclina foarte mult, desigur în Comfort mai mult ca în Dynamic dar dacă unele mașini din segment aproape se înclină în modul Sport, S90 și V90 o fac cel mai mult… probabil că asta au vrut cei de la Volvo pentru ca mașina să fie confortabilă dar această înclinare destul de mare a caroseriei plus direcția cu zone de imprecizie nu dau o sumă foarte bună pentru plăcerea condusului… adică, pe scurt, din partea unuia căruia îi place confortul mai mult ca orice, mașinile astea super-spectaculoase ca design exterior și interior, sunt bune, poate chiar foarte bune. Dar dacă până și Mercedes-Benz a reușit să ofere pe E un mod Comfort fantastic plus un mod Sport în care mașina se simte ca un BMW… probabil că asta trebuia să facă și Volvo pentru că Zlatan are 34 de ani și un client de 30-40 de ani vrea și dinamică nu doar plimbare frumoasă cu familia…

Concluzia mea nu poate fi decât una:

Chiar dacă au mici probleme de dinamică, S90 și V90 sunt atât de spectaculoase și interesante încât merită să mergi să le vezi live și chiar să faci un test cu ele. Constructorul nici nu spune că mașinile astea sunt cele mai bune din segment ci le numește „alternative cu adevărat credibile pentru concurență”, perfect corect din partea lor. Pentru că acum, după foarte mulți ani, Volvo a reusit să lanseze niște mașini cu o magie aparte. Lui Zlatan i se mai spune „Ibracadabra” și acum puteți să arătați liniștiți spre mașinile Volvo premium de clasă mare și să spuneți „Volvocadabra”. Au făcut-o deja un număr de 8.384 de clienți care au comandat în toată lumea limuzina și 6.627 care au comandat break-ul… să vedem cum vor sta cifrele și în România, la finele acestui an.