VW a maturizat Leonul, a patra generație a compactei SEAT se dezvăluie

2020-Seat-Leon-Hatch-FR-Sport-Tourer-1-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă pui toate cele patru generațiile SEAT Leon una lângă alta, vei observa că niciuna nu a păstrat din trăsăturile estetice ale precedentei iterații, dar nici nu seamănă cu Golf-urile pe care erau bazate.

Producătorul spaniol a prezentat a patra și cea mai nouă versiune a compactei sale de succes, iar dacă ar fi să caracterizăm designul, i-am spune matur cu influențe teutone. Nemții de la VW s-au implicat destul de mult în acest proiect, poate prea mult. Mașina nu este deloc urâtă, din contră, dar detaliile par mai mult calculate decât desenate. Farurile full LED se aseamănă cu cele de pe Tarraco, grila nu este exagerată, profilul îmi aduce aminte de prima Mazda3, iar stopurile sunt acum legate între ele de o bandă LED.

Construit pe aceeași platformă MQB precum noul Golf sau Octavia 4, Leon este mai lung (4,368 mm), mai lat (1,800 mm), la fel de înalt (1,456 mm) și dispune de un ampatament cu 50 mm mai lung decât fratele său german. Cu toate acestea, față de Leon 3, noul model este mai îngust.

La prima vedere am putea spune că inginerii de la SEAT au luat interiorul lui Golf 8, l-au tras la xerox și l-au implementat pe Leon. Acest lucru este adevărat doar parțial, deoarece detaliile fac diferența, mică așa cum o fi. Observăm un tablou de bord digital cu diagonala de 10.25″, un sistem de infotainment plutitor cu dimensiunea de 8 sau 10″, guri de ventilație diferite față de Golf, fețe de uși distincte și o consolă centrală redesantă, chiar dacă păstrează același ton. Simplitatea și ergonomia domină, iar influențele VW sunt mai mult decât prezente. Este posibil ca o mare parte din potențialii clienți să considere cabina prea lipsită de personalitate. Cine alege transmisia automată va fi surprins să vadă selectorul acesteia de dimensiuni foarte mici, detaliu văzut la Golf, Octavia, dar și pe noul Porsche 911. Și apropo de sistemul de infotainment, acesta este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto, dar dispune și de un asistent virtual ce poate înțelege comenzi vocale și chiar poate răspunde.

Concomitent cu prezentarea hatch-ului, SEAT a arătat și breakul Sport Tourer cu al său portbagaj de 617 litri în standard. Prin comparație, hatch-ul se laudă cu un volum de 380 litri, identic cu cel al Golfului.

Dacă este să trecem la motorizări, avem de-a face cu o mare parte din cele găsite pe Golf:

 • 1.0 TSI 90 CP M5
 • 1.0 TSI 110 CP M6
 • 1.0 eTSI 110 CP DSG7
 • 1.5 TSI 130 CP M6/DSG7
 • 1.5 TGI 130 CP M6/DSG7 (CNG, gaz natural comprimat)
 • 1.5 TSI 150 CP M6
 • 1.5 eTSI 150 CP DSG7
 • 2.0 TSI 190 CP DSG7
 • 2.0 TDI 115 CP M6/DSG7
 • 2.0 TDI 150 CP M6/DSG7
 • 1.4 TSI PHEV 204 CP DSG6

Dacă nu sunteți la curent cu noutățile în materie de sisteme de propulsie, eTSI reprezintă noua tehnologie mild-hybrid a celor de la VAG, adică un starter-generator în locul alternatorului, un acumulator litiu-ion și frânare regenerativă. Disponibil în combinație doar cu transmisia automată DSG cu șapte trepte și dublu ambreiaj, eTSI poate economisi combustibil prin oprirea motorului termic la viteze mici. Mai mult, la nevoie, generatorul transmite puțin cuplu către roți pentru a ajuta reprizele.

TGI este versiunea cu gaz natural comprimat, nu gaz petrolier lichefiat. Acest Leon dispune de trei rezervoare de gaz, suficiente pentru o autonomie de 440 km. Atunci când rezervele de CNG se epuizează, mașina trece automat pe benzină.

Plug-in-hybrid-ul de 204 cai putere este format dintr-un propulsor 1.4 TSI ce dezvoltă 156 cai putere și un motor electric ce duce puterea totală la cifra menționată mai sus. Avantajul acestei versiuni este faptul că bateria de 13 kWh îți permite o autonomie exclusiv electrică de până la 60 km, ceea ce înseamnă că dacă naveta ta zilnică nu depășește această valoare, nu vei consuma un strop de combustibil fosil.

Ca și la versiunea precedentă, indicativul a rămas doar o simplă echipare sportivă. Acecasta aduce un pachet aerodinamic mai agresiv, jante din aliaj pe 17″ cu design specific și o suspensie sport. Ea poate fi aleasă cu majoritatea motorizărilor.

Fiind un Golf deghizat, noul Leon a primit sistemele de asistență inteligente de pe acesta, printre care Dynamic Chassis Control, Emergency Assist 3.0, Travel Assist, Side & Exit Assist sau Adaptive Cruise Control.

SEAT va pune la vânzare noul Leon începând cu al doilea trimestru al anului 2020, atunci când vom afla și noi dacă merită să îți iei Golf, sau dacă hatchback-ul spaniol este suficient de bun și atractiv pentru a nu justifica bănuții în plus pentru veteranul german.