Walking on air: noul C-Klasse

14C167_003

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai am coborât din noul Clasa C. Mai precis din vârful de gamă – C 400 4MATIC. El nu este disponibil acum dar va putea fi cumpărat din luna septembrie. La fel și tracțiunea integrală, va fi disponibilă tot de atunci pentru aproape toate motoarele. Vestea cea mai bună este că în aceeași lună va deveni disponibil și noul AMG care în premieră va fi echipat cu un nou motor V8 biturbo și va avea și opțiune de tracțiune integrală. Pentru că tot am vorbit de viitor din luna iunie va fi disponibil și motorul pe benzină de 211 CP de sub indicativul 250.

Adevărul este că așa se lansează toate mașinile noi acum. În valuri.

Momentan doar trei motorizări se pot comanda pe noul C în România și puteți să vedeți totul despre ele în articolul nostru despre prețuri.

C 400 este atât de nou încât nici nu există date tehnice complete despre el. Are 333 CP și 480 Nm dintr-un V6 de trei litri supra-alimentat cu biturbo. Viteza maximă este anunțată la 250 km/h iar consumul mediu la „sub opt litri pentru 100 km parcurși”. Eu am reușit ieri un 13.9, la un stil de conducere destul de liniștit. Minim am avut 11… Asta contează însă mai puțin, vorbim despre un motor care probabil se va vinde în doar câteva unități în România în toată istoria ce va fi scrisă de mașina asta începând de anul acesta. Dar tocmai de aceea am vrut să fac testul nostru cu el – pentru că nu ne mai întâlnim cu așa situație pe noul Clasa C – 333 CP. Ca să vă faceți o idee de cum evoluează lucrurile – primul C 55 AMG avea în 1998 347 CP. Pentru mai multe detalii picante din trecutul acestei mașini am pregătit un articol de istorie. Testul cu C 400 4MATIC va avea premiera pe TVR în emisiunea din 3 aprilie.

Nu are rost să reiau acum toate datele esențiale ale Clasei C pentru că am vorbit despre ele în mai multe rânduri. Cel mai amplu articol pe care l-am scris până acum despre noul Clasa C este prezentarea cu fotografiile și informațiile oficiale. Evident avem și o prezentare video care a apărut în emisiune.

Aș vrea acum doar să vă povestesc niște lucuri „la cald”, imediat după test.

1. Cum arată mașina. La fel de bine ca în fotografii. Este ca un S mai mic dar tocmai această micșorare a formelor noului S reprezintă tot farmecul noului C. Fața ca fața dar spatele este ucigător de armonios și frumos desenat. Mai ales zona montantului spate și felul în care forma acestuia coboară către aripi și către portbagaj. Mergeți și vedeți un C într-un showroom, nu există mașină mai frumoasă în segment în acest moment.

2. Interiorul. Este drept, am văzut doar versiuni echipate complet. Acestea sunt magnifice din punct de vedere al finisajelor și materialelor. Clasa C sare acum peste Clasa E și ca limuzină aș poziționa-o ca lux, finisaje, materiale și feeling interior fix sub S. Nu știu cine va mai fi nebun să cumpere acum un E în loc de C. Este drept, spațiul în spate în C rămâne destul de mic față de ce oferă E dar pentru cine nu caută asta în primul rând la o limuzină Mercedes-Benz C-ul este o alegere care stă la mintea cocoșului. Peste tot plasticele sau pielea sunt moi și foarte plăcute la atingere, repet cel puțin în versiunile echipate complet care se învârt la prețuri de la 55.000 euro în sus cu tot cu TVA. Pentru ca noul C să arate bine și să fie finisat perfect trebuie să te gândești că vei adăuga 20.000 de euro în opționale peste prețul de pornire. Cu TVA inclus.

Aș mai face o paranteză la punctul 2 pentru că am vorbit de Clasa E. Clasa C este construită pe o platformă nouă cu o configurație multi-link nouă pentru puntea față. Aceeași platformă va fi folosită de viitorul Clasa E (alungită desigur) și la un moment dat va fi folosită chiar și de următoarea generație de Clasa S (în versiunea sa alungită și mai mult decât cea a viitorului E). De aceea Mercedes-Benz și-a „permis” tehnic să ofere AIRMATIC pentru prima oară pe acest C – pentru că platforma este menită să ofere asta pentru toate modelele pe care le va echipa.

3. Cum se simte șoferul. Poziția de conducere rămâne joasă, sportivă iar noile scaune deși arată foarte sport sunt extrem de confortabile. Repet, vorbesc despre scaunele cu reglaje electrice complete, doar ele echipează mașinile de test din Franța de la evenimentul de lansare. Volanul este complet nou ca formă și arată foarte bine. Se și simte foarte bine în mâini. Instrumentarul de bord este complet nou, nu sunt convins că ceasurile au cea mai frumoasă grafică dar măcar displayul informațional dintre ele este mai mare ca niciodată și are o grafică impresionantă. Informațiile senzorilor de parcare sunt acum afișate pe el în partea de sus, dispar de pe centrul bordului. Head-up display-ul arată bine, nu copiază alte sisteme de pe piață ca design și merită banii pentru că te ține cu ochii la șosea. Toate elementele borduui sunt noi mai puțin manetele de semnalizare, cruise control, reglaj electric volan și selectorul electric al cutiei de viteze – sunt preluate de la modelele compacte. Noul COMAND Online are grafica nouă preluată de la S și folosită și pe noul Clasa V.

4. Cum se conduce. Până la momentul redactării acestui prim articol am condus doar C 400 4MATIC cu AIRMATIC. Deci în cele ce urmează fac referire strict la această configurație – tracțiune integrală și suspensie pneumatică. Nu există mașină de dimensiunile Clasei C în lume care să fie atât de rafinată și confortabilă. Mașina plutește pe șosea pur și simplu, doar Clasa S mai este o limuzină Mercedes-Benz care să te facă să te simți atât de bine la volan. Atât de liniștit, calm și fericit. Dacă ar fi să fac o paralelă, într-un concurent al C-ului te simți confortabil de parcă mergi cu picioarele goale pe un covor din lână moale… dar în C, parcă mergi pe perne foarte moi… Chiar dacă V6-le benzină este silențios prin natura sa, antifonarea este absolut exemplară. Urechea mea nu a putut distinge diferența de sunet între rularea la 60, 90, 110, sau 130 km/h. Atât de silențioasă este mașina și când spun asta mă refer nu doar la motor cât la trenul de rulare, zgomot la rulare, amortizare sau zgomot la vânt. Programul AGILITY SELECT îți permite să comanzi setările suspensie, direcției, motorului, accelerației, transmisiei și climatizării. Cu cât mașina este mai echipată (AIRMATIC și cutie automată) cu atât poți seta mai multe lucruri. De exemplu doar în modul Individual al lui AGILITY SELECT poți seta cutia să NU schimbe automat orice s-ar întâmpla. Pe modul Sport+ ea va schimba singură la un moment dat chiar dacă o va face mai târziu decât în alt mod de rulare.

Direcția complet asistată electric este o noutate și chiar dacă pare cam artificială în modul Comfort, pe Sport+ este de o precizie uimitoare pentru un astfel de sistem atât de asistat. Cu toată supra-asistarea direcției, modul Comfort este o revelație nu doar a limuzinelor de clasă medie ci și a celor de clasă mare. Mai mult, puține mașini din istorie, puține limuzine ale lumii auto au fost construite cu atât de multă grijă pentru un confort care să facă șoferul să se simtă regește. Cumva, cei de la Mercedes-Benz au reușit să ofere în cea mai mică limzuină din gamă toate calitățile exemplare ale celui „mai bun Mercedes-Benz din istorie” – noul S.

Mai multe despre cum se mișcă C 400 4MATIC, despre ce avantaje are suspensia AIRMATIC și cum te simți în preajma și la volanul noului Clasa C în „Mașini, Teste și Verdicte” de pe 3 aprilie într-un material exclusiv filmat în Marsilia. Până atunci puteți să vedeți filmul Mercedes-Benz de prezentare oficială sau prima reclamă oficială pentru noul C.