C 250, alegerea corectă

14C159_026

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După testul cu C 400 4MATIC am condus și un C 250 echipat cu motorul pe benzină turbo de 211 CP, tracțiune spate, suspensie pneumatică și nivel de echipare Exclusive. Asta înseamnă că mașina este echipată cu grila motorului clasică și cu steaua pe capota motorului. Și da, Clasa C merită Steaua Mercedes-Benz pe capotă. Nu spun să nu-ți cumperi un Avantgarde pentru că nu are steaua strălucitoare pe capotă, poate că pur și simplu îți place steaua mare din grilă. Dar, conceptual și chiar spiritual, iată de ce ar trebui să-ți cumperi un C 250 în echipare Exclusive.

Cu 211 CP și 350 Nm, motorul turbo de doi litri îi permite C-ului nou să atingă 100 km/h cu start de pe loc în 6.6 secunde iar viteza maximă este de 250 km/h. El este echipat standard cu transmisia 7G-TRONIC PLUS și va putea primi și tracțiune integrală din luna septembrie.

Este important de reținut și faptul că nu va fi disponibil în România decât abia din luna iunie a acestui an.

Versiunea pe care am condus-o astăzi era echipată cu linia Exclusive după cum am mai spus plus foarte multe dotări opționale. Consider că este important să menționez că mașina nu era echipată cu tapițerie din piele completă pentru scaune ci cu un model cu părțile laterale acoperite în piele în partea de jos și Alcantara în partea de sus plus stofă pe mijloc. Alcantara se găsește la această configurație și pe fețele ușilor și asta face mașina foarte plăcută. La atingere și la aspect. Combinația de materiale este disponibilă pentru interioarele echipate cu opțiunea Exclusive care costă extra 1.550 euro cu TVA. Foarte interesant și plăcut, pielea din partea superioară a bordului și a ușilor plus volanul au o culoare albastru închis în cazul în care mașina este echipată cu dotarea Exclusive.

Suspensia pneumatică AIRMATIC face minuni în termeni de confort și pe versiunea 250.

Motorului silențios cu o funcționare rafinată i se adaugă confortul regesc al suspensiilor. Programul AGILITY SELECT schimbă lucrurile dacă treci mașina pe modul Sport+, suspensiile se întăresc foarte mult, la fel și direcția și te trezești la comanda unei mașini foarte agile. Este incredibil cât de mult diferă comunicarea dintre șofer și direcție pe modul Sport sau Sport+ față de modul Comfort. În acesta din urmă este foarte moale și aproape total lipsită de un feedback corect (este doar plăcută pentru că este ușoară) dar în modul Sport+ ea se transformă în cea mai corectă direcție asistată electric pe care am condus-o în segment. Suspensiile întărite pe Sport+ ajută mașina să aibă un comportament dinamic excelent deși nu pot spune că C-ul devine cel mai sportiv model din clasa sa.

Asta pentru că mașina are momente când pare greoaie pe succesiuni de viraje cu accelerații și frânări repetate. Pur și simplu pare să nu fie în elementul său atunci când o conduci agresiv chiar dacă, repet, ea este mai bună ca niciodată din punct de vedere dinamic și poți merge cu ea mult mai aprope de limită decât puteai să o faci cu fostul C. Mai mult, la această senzație care te face să o lași mai moale pur și simplu pentru că simți o inerție destul de mare care se mută de pe față pe spate cu rapiditate se mai adaugă și comportamentul cutiei 7G-TRONIC.

Nu, nu este la fel de rău ca până acum și în mod clar, noul C se bucură de cea mai bună versiune de 7G din istoria cutiei.

Vreau să fie foarte clar: nu există în istoria Mercedes-Benz vreun model echipat cu această transmisie care să schimbe treptele la fel de rapid precum o face C-ul în modul Sport+. Mai ales în modul automat. Când începi să schimbi treptele manual există momente de trecere între rapoarte care tot au un momente de întârziere între apăsarea clapetei și răspunsul cutiei. Nu este la el de lent momentul ca într-un E, dar tot îl sesizezi. O veste bună vine din AGILITY SELECT unde poți selecta pe profilul Individual un mod manual pentru transmisie și astfel treptele nu vor mai fi schimbate automat niciodată. Dacă nu selectezi modul M, cutia va schimba târziu dar tot o va face eventual. 7G-TRONIC ne amintește că este o transmisie bătrână și în modul Comfort al lui AGILITY: sunt momente în care schimbă foarte lin și insesizabil dar și clipe în care, din senin, schimbă mai greu ca o cutie de acum 20 de ani.

De departe însă, vestea veștilor a venit de la un oficial al mărcii care ne-a confirmat că în scurt timp 7G-TRONIC ne va părăsi și îi va lăsa locul noului 9G-TRONIC ce acum poate fi comandat doar pe E 350 Bluetec. Asta înseamnă că într-un timp relativ scurt toate, absolut toate motoarele noului C vor putea fi echipate cu transmisia cu nouă trepte.

Asta va spori și mai mult rafinamentul superbului Clasa C proaspăt lansat și va face motoarele și mai economice.

Într-un mod foarte economic de conducere am reușit să conduc 100% Eco conform indicatorului special din bordul lui C dar consumul mediu afișat a fost de 7 litri de benzină pentru 100 km parcurși. Se poate și mai bine mai ales că C-ul este cea mai aerodinamică mașină din segment acum și folosește artificii interesante și spectaculoase pentru optimizarea aerodinamicii și a implicit a consumului: cel mai bun exemplu este grila motorului activă – fantele acesteia se acoperă sau descoperă automat pentru optimizare, vedeți fotografiile acestui material pentru a vedea exact despre ce vorbesc.

C 250 este limuzina de clasă medie perfectă pentru cei care vor un motor pe benzină. Va mai sosi și o versiune mai puternică pe benzină dar la 238 CP nu va merita efortul financiar extra. Motorul de 211 CP este suficient pentru Clasa C dacă îi comanzi suspensia AIRMATIC și folosești cum trebuie modurile AGILITY. Poate că nu consumă la fel de puțin ca un diesel dar rafinamentul și silențiozitatea de la interior merită „sacrificiul” de câțiva euro în plus plătiți la 100 km parcurși. Mai poți cumpăra în segment mașini pe benzină sportive cu motoare turbo în patru cilindri și care sunt și destul de confortabile dar niciuna nu este la fel de maiestuoasă și spectaculoasă la rularea precum Clasa C.