Zero consum, zero emisii, zero minciuni: smart electric drive

smart electric drive Toulouse 2017

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Am să încep acest articol povestindu-vă reacția lui Giurgea după ce i-am dat X mesaje în care eram foarte entuziasmat de smarturile electrice… m-a lăsat să scriu, m-a ascultat, a citit tot și m-a întrebat: „Cât costă, bă, mașinile astea?” Păi, în Germania (pentru că în România prețurile sunt gata peste câteva luni iar mașina sosește și ea undeva pe la mijlocul anului), un fortwo electric drive costă 21.940 euro iar forfour 22.600 euro. Giurgea tace, scrie, îl văd că scrie și îmi spune… „10.000 euro Sandero diesel Easy-R și cu 13.000 bagi combustibil tot restul vieții”. Cum am spune noi românii, „m-a închis la 10.000”. Cumva și la propriu.

Desigur, ca de la român la român, român care locuiește în România, logica lui Giurgea are foarte mult sens. În țara în care tocmai am trecut de șapte miliaone de mașini în parcul auto național, oamenii caută soluția cea mai accesibilă și care le va „mânca” ulterior cât mai puțini bani cu putință; românii mai vor spațiu interior mare, o marcă capabilă să le mângâie orgoliul sau măcar un model care să-i scoată cumva în evidență. Nu, în mod clar, smarturile electrice nu se adresează unei majorități covârșitoare de clienți români. Dar, pentru viitor este foarte important că am condus mașinile astea și că putem să vă povestim despre ele pentru că sunt șanse ca peste câțiva ani, când praful internetului se va fi așternut peste arhiva acestui site, vor apărea mai mulți oameni care își vor permite un smart electric și se vor gândi la unul. Și impresiile noastre de astăzi s-ar putea să le fie de folos.

Dar… Există și o categorie de clienți români pentru care smarturile electrice ar trebuie să fie interesante.

Studiile smart printre clienții noilor generații (la nivel global) arată că aceștia, în proporție covârșitoare de 95% mai dețin pe lângă un smart alte două sau mai multe mașini. Și avem și în România astfel de oameni. Acești clienți care au răspuns chestionarelor smart recunosc încă un lucru încurajator pentru marcă: din micile „flote familiale” ei folosesc zilnic în preponderență mașina de oraș fortwo sau forfour. Restul mașinilor sunt folosite pentru deplasările lungi ceea ce ne duce cu discuția la un alt subiect cercetat de smart: dintre clienții care vor să achiziționeze (sau au achiziționat deja un fortwo electric de generația trecută), 55% au și un Mercedes-Benz de la Clasa C în sus pe care îl iau atunci când merg în afara orașelor… Niște bogați. Atenție însă, 40% din clienții de smart electric au o singură mașină pe care o folosesc doar prin oraș! Alți bogați.

Deci: pentru clienții români care au mai multe mașini și posibilități financiare interesante un smart electric ar trebui să fie o alegere inspirată. Sau, cel puțin așa consideră oficialii smart din Germania acum, la momentul lansării. Pentru că tot am vorbit despre Germania mai vreau să vă spun că smart spune că wallbox-ul de încărcare rapidă pentru fostul model costa vreo 2.500 euro iar cel nou, care va permite încărcarea bateriilor până la 80% în doar 45 de minute, va fi cu 70-80% mai accesibil adică îți va scoate din buzunar vreo 1000 euro. Ceea ce nu e deloc rău.

Made in Germany: bateriile. Made in France: motorul.

Daimler a achiziționat în urmă cu ceva timp o companie producătoare de baterii auto ce acum este subsidiara Daimler – Deutsche Accumotive. Ea produce bateria de 17.6 kWh (dar celulele sunt de origine LG) pentru modelele electrice smart de generație nouă, modele care folosesc un motor electric de 81 CP și 160 Nm cuplu motor maxim. Transmisia are o singură treaptă dar la interior schimbătorul este preluat de la twinamic-ul cu dublu-ambreiaj de la modelele pe benzină. Motorul este produs în Franța, la fabrica de la Cleon.

Mai departe, fortwo este produs în Nordul Franței iar forfour în Slovenia. Revenind la baterie: ea este garantată a funcționa la capacitate maximă timp de opt ani sau 100.000 km. Super suficient pentru că un alt studiu smart dezvăluie că un client de smart de generație nouă îl folosește în medie doar 30 de km zilnic. Deci dacă trece pe electric, asta înseamnă 900 km pe lună, vreo 10.000 pe an deci probabil vinzi mașina cât încă este garantată bateria…

Autonomie! VREM AUTONOMIE!

Asta cu siguranță nu o țipă clienții de fortwo sau forfour electric pentru că după cum am spus mai sus puțin, ei merg doar 30 de km pe zi. Deci este foarte în regulă să ai o autonomie reală de 110-120 km cu un plin de baterii. Nu o inventez eu, asta spun oficialii smart atunci când tot ei anunță valoarea oficială de 160 km. Eh, bine, poți să mergi 160 km dar te vei chinui. Mai bine mergi normal 120 km range, asta înseamnă că încarci o dată la trei-patru zile. Hai să spunem la trei zile, încarci pentru 110 km. Păi, eu nu sunt expert în matematică dar la costul actual al energiei, un plin complet de baterie înseamnă vreo 11 lei. Rotunjit. Ceea ce e incredibil de bine!

Desigur, gurile rele vor sări în sus. Dar ar trebui să se închidă când le voi spune că smart a vrut să păstreze costul de achiziție cât mai jos posibil pentru mașina asta și astfel a căutat să ofere un echilibru între un cost cât mai mic de achiziție și ceea ce vor clienții. Dacă aceștia merg 30 km pe zi, o încărcare la trei zile este mega suficientă. „Putem să punem și noi baterii pe mașină care să ne ducă autonomia la 400 km!”, spun cei de la smart cu trimitere la noul Zoe, un concurent direct pentru forfour ED. Dar… tot ei spun că acesta are un preț de achiziție în Germania de… 32.900 euro. Și încă nu știm care e autonomia reală…

Subvenții! Huooo! Vrem subvenții de la Stat!!! HUOOO!

Da, chiar vrem pentru că, de exemplu, în Germania, un smart fortwo sau forfour electric drive este cu 6.500 euro mai scump decât un model similar pe benzină, de 71 CP. Da, mașina aia care ia 10 litri la sută în oraș. Ei bine, tot în Germania, Statul te încurajează cu 4.400 euro cadou la o mașină electrică achiziționată. În Spania e și mai bine, primești 5.000 euro iar în Franța deja e petrecere: primești de la Stat 6.300 euro. Să vedem ce vor decide și autoritățile din România referitor la mașinile electrice pentru 2017.

Deși încă nu e clar ce va fi oferit pe România ca dotări pe mașina asta, smart anunță că echiparea standard va fi mult mai bogată ca la mașinile cu motor pe benzină. Și dacă ne dă Statul măcar 5.000 euro subvenție, hai, plus niște opționale îți iei smart electric la sub 20.000 euro cu TVA. Ca a doua, a treia sau a patra mașină, doar pentru oraș să mergi apoi 100 km cu 10 lei… păi, huoooo, vrem subvenție, huooo!!! Să dea Statul baniii! Banii băăăă!!!!

Eu ce îmi iau frate, fortwo sau forfour?!

La prima generație de fortwo electric, smart îi întreba pe clienții săi: de ce nu vrei un fortwo electric, măi Gigele? Gigel se scărpina și mințea: „pentru că nu are decât două locuri”, ascunzând de fapt că probabil îi e frică de baterii, să nu se curenteze pe ploaie sau să nu râdă lumea de el când își încarcă mașina la prelungitor. Astfel, cei de la smart au spus că e momentul să vândă un smart electric drive cum vor Gigeii astfel că așa s-a născut forfour electric, primul din specia lui. Autonomia este cu 5 km mai mică (în oficial), 155 km iar accelerația este ceva mai lentă pe 0-100 adică fix ce NU te interesează la mașina asta de oraș, pe care o vei exploata la viteze de oraș. Dacă ieși totuși pe autostradă, merg amândouă modelele cu 130 km/h.

Deci dacă ești solo mergi pe fortwo care e absolut genial ca mașină electrică. Dacă mai ai de cărat chestii gen copii sau câini, mergi pe forfour.

Serios acum, cum se conduce „fierul de călcat”?

Nu am inventat eu asta, așa li se spune mereu posesorilor de fortwo. Acum că are și fir atașat la el din când în când, cei care și-l cumpără vor auzi și mai mult răutatea asta a celor care vor să caute loc de parcare 30 de minute cu mașina lor mare și frumoasă.

Din cauza cuplului disponibil instant, plecările de pe loc sunt fabulos de distractive. Până la 40-50 km/h totul este foarte rapid, apoi lucrurile se mai temperează de aceea mașinile astea fac 11-12 secunde până la 100 cu start de pe loc. Dar ce ar trebui să te bucure este că atunci când ai nevoie în oraș de accelerații rapide, scurte, power instant să te strecori, fortwo și forfour fix asta îți livrează! Frânele sunt eficiente și nu ai sentimentul acela de frână de mașină hibridă cu pedala care se simte ciudat la apăsare. Iar manevrabilitatea rămâne exemplară pentru o mașină atât de mică ce are o ținută de drum care îți permite să faci manevre sportive fără a te speria… bateriile îngreunează puțin mașinile dar sunt amplasate central sub scaunele față fără a urca poziția de conducere și fără a afecta ținuta de drum pentru că greutatea lor este amplasată fix în centrul mașinii.

Direcția este și ea bine setată și te ajută și ea să te strecori și mai bine și nu prea am ce să critic la mașina asta. Există o dotare numită Sound Generator – un difuzor impermeabil amplasat în grila motorului (adică în față, în dreapta, motorul este în spate, nu?!), care emite un sunet menit să anunțe apropierea mașinii electrice. Funcționează între 0 și 30 km/h mai departe peste viteza asta, zgomotul produs la rulare de mașină este suficient pentru a-ți face auzită prezența. Nu înțeleg de ce există un buton pentru a dezactiva acest „sunet” pentru că nu este deranjant și este necesar pentru a evita să te apropii fără sunet de pietoni, de exemplu.

Eu personal aș alege un fortwo electric dar practic aș avea nevoie de un forfour pentru a căra și eu niște chestii. Oricare din mașini este excelentă pentru că sunt practic mașini electrice construite fără a fi afectat spiritul practic regăsit în mașinile cu motor convențional. Practic, nu exagerăm să spunem că fortwo-ul cu motor pe benzină, mașina ideală pentru oraș devine mașina perfectă dacă este electrică și deci consumă infim de puțini bani și apără și planeta de tălpile tale prin trafic când vrei să depășești autobuzele…

Viitorul este electric. Pe cuvânt de cercetaș.

Pe cuvânt de cercetaș pentru că eu am auzit de ei prima oară în filmele americane. Și aici, în cazul lui fortwo și forfour electrice, smart a decis ca în SUA să nu mai importe decât aceste versiuni! Adio motoare pe benzină pentru americani pe smart. La fel și în Canada. De ce? Simplu. 25% din smarturile din America vândute până acum erau electrice. Iar în Canada, procentul ese de 50%! Genial. Doar electrice pentru ei, de acum.

„Minunea electrică a Europei”, Norvegia este singura piață unde de acum se vor vinde doar modelele electrice smart. Mai departe, mai avem de așteptat puțin. Marile orașe ale Europei au pornit deja demersurile pentru schimbarea legislației și implicit interzicerea mașinilor cu motoare convențioanle cel puțin în centrele aglomerate. Chiar și Roma, orașul european cu cea mai mare densitate de smarturi se va alinia la această mișcare și știți cum e, UE, „dacă la ei se poate trebuie să se poată și la noi” deci Giurgea nu cred că va avea „toată viața” să meargă cu un Sandero diesel prin București… În maxim 10 ani pariez că nu vor mai avea voie decât mașini electrice prin București, cel puțin în centru în zona KM0.

Consum (aproape) zero, minciuni (aproape) zero.

Când am spus în titlu „consum zero”, evident că m-am referit la consumul de carburanți fosili. Pentru că ideal ar fi să ai niște panouri electrice pe casă, să captezi energia solară și să o bagi în smartul tău electric. Mulțumesc, Soare, hai să trăim! Până atunci, da, probabil că energia electrică pe care o bagi tu din casa ta în mașină, a fost produsă tot arzând niște combustibili fosili la o scară foarte largă. Sunt sigur că se va rezolva și problema asta, inclusiv în România pentru că Planeta ne va obliga decisiv să ne schimbăm stilurile de viață și asta foarte rapid. Dar în viitorul foarte apropiat ar fi ideal să ne putem lua toți mașini electrice pentru că am scădea enorm atât costurile de exploatare a mașinii personale dar am participa și foarte activ, zilnic la scăderea poluării în orașele în care trăim.

smart a fost foarte sincer cu modelele sale electrice. Spune că are o autonomie declarată mai mare decât cea reală, pe care o recunoaște și comunică fără perdea ceea ce le va câștiga clienți; spun că poate să facă o autonomie uriașă cu niște baterii mega-șmechere dar asta ar însemna preț foarte mare de achiziție și spune de-asemenea foarte sincer că nimeni nu vrea să dea atât de mulți bani pe ceva de care nu are nevoie; fortwo și forfour sunt și vor fi mașini de oraș. Și, cu toate astea, o frază mi-a captat atenția în mapa de presă: „smart is the only car manufacturer worldwide to offer its model range with both combustion engines and all-electric drive”. WRONG! VW up! unul din concurenții smarturilor are atât motoare convenționale cât și versiune electrică… iar de Golf, ce să zicem… are motoare benzină, diesel, alimentate de gaz natural, model hibrid PLUS full-electric, toate pe același model, caroserie identică, arhitectură la fel, etc… Da, un lucru trebuie să-l dăm „Caesar-ului” smart ca să se simtă și ei și mai speciali decât sunt: singura decapotabilă full-electrică de pe piață este acum fortwo cabrio electric drive. Și ea va fi disponibilă de anul acesta alături de celelalte două modele despre care am vorbit acum, aici.