1000 lei amendă… dacă „stai pe telefon” la volan!

01abd826-b913-4340-8c65-2bcb4f8085c9

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Din fericire pentru noi, această știre vine din Anglia unde de miercuri au intrat în vigoare noi legi cu privire la contravenția ce implică utilizarea unui telefon mobil în mașină. Da, ați citit bine, în mașină, pentru că legea nu face referire doar la momentele în care conduci. Anglia are încă din 2003 legi care interzic folosirea telefoanelor mobile la volan însă acum ele au fost duse la un nivel deoarece în 2015 au fost rănite grav 99 de persoane iar 22 au decedat în urma accidentelor produse în urma folosirii dispozitivelor mobile la volan.

Și acesta este un amănunt foarte important: nu doar folosirea unui telefon la volan este pedepsită: dacă te joci pe tabletă sau pe un smartphone atunci când mașina se află la semafor, în trafic (chiar și în staționare dar în trafic) fie parcată dar cu motorul pornit, tot vei fi penalizat. Iar aceste penalizări sunt fabuloase pentru că folosirea unui dispozitiv în mașină atrage după sine penalizarea cu șase puncte… iar asta, pentru un șofer care abia și-a luat permisul înseamnă în primii doi ani, ANULAREA. Deci dacă ți-ai luat permisul și în primii doi ani dai un sms când stai la semafor și ești surprins de un agent sau de camere… adio permis, înapoi la dat examen. Mai mult decât atât, șase puncte înseamnă 200 lire adică puțin peste 1.000 lei. Iar această amendă de 200 lire este acum dublă față de valoarea precedentă. Dacă conducătorul motocicletei sau mașinii ajunge să se judece pentru contravenție, amenda poate crește chiar și la 1000 lire! Iar dacă ești șofer de autocar sau camion, ea poate urca la 2.500 lire!

Nici șoferii mai experimentați nu vor scăpa de probleme: dacă sunt prinși de două ori în trei ani că folosesc un dispozitiv mobil când se află la volan și ei își vor pierde permisul. Este bine totuși că dispozitivele hands-free sunt permise. Dar atenție, nu atingeți device-ul pentru că asta ar putea să însemne că îl utilizați la volan deci… AMENDĂ.