Pentru cei care au (sau doar iubesc foarte tare) orice clasic Porsche, emblema este departe de a fi doar o piesă de pe capotă. E o ancoră în trecut, un simbol indiscutabil al calității, un motiv de mândrie și, desigur, un binevenit subiect de discuție. Motiv pentru care nu-i de mirare că experții de la Porsche Classic s-au străduit să reproducă emblemele originale cu exactitate și migală „made in Germany”.
Se pare că un blazon, pe post de simbol al calității, a fost luat în discuție pentru prima dată în 1952, la o întâlnire între Ferry Porsche și Max Hoffman (importatorul Porsche în Statele Unite). Ca urmare, în același an a fost realizat un design preliminar, design care este folosit și în prezent, cu foarte mici ajustări.
În centru, alături de numele orașului unde Porsche își are și astăzi sediul, este armăsarul – simbolul orașului Stuttgart și semn al forței și vitezei. Compoziția este completată de elemente roșii și negre, precum și de coarne de cerb stilizate, toate făcând trimitere la blazonul oficial al statului Wurttemberg-Hohenzollern (stat german care a fost ulterior înglobat în actualul stat Baden-Wurttemberg). Iar deasupra, ca o pavăză, stă logoul Porsche.
De-a lungul istoriei s-au înregistrat câteva mici diferențe (armăsarul a suferit ușoare ajustări; roșul era puțin mai deschis în emblemele timpurii; logoul Porsche era până la un moment dat doar reliefat, fără culoarea neagră adăugată mai târziu), însă nemții nu fac rabat la rigurozitate: fiecare nouă emblemă istorică, disponibilă ca piesă de schimb, respectă specificațiile originalului. În plus, Porsche s-a asigurat de longevitatea emblemelor, trecând prototipurile prin teste climatice și de impact. Nebunie, nu glumă, până în cele mai mici detalii!
Iată drumul parcurs de emblemele istorice între design și montare:
Pasul 1: Gravarea manuală a matriței.
Pasul 2: Ștanțarea și finisarea grosieră a piesei metalice.
Pasul 3: Lipirea pinilor pe spatele piesei.
Pasul 4: Șlefuirea blazonului.
Pasul 5: Placarea cu aur prin galvanizare.
Pasul 6: Aplicarea manuală a emailului colorat.
Pasul 7: Controlul de calitate.
Acesta este un Guest Post de Andrei Crăciun.
Text publicat inițial pe 3 Septembrie 2018