Acestea sunt cele mai sigure testate de Euro NCAP în 2019

2019-best-in-class-cars-euro-ncap-57

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Din cele 55 automobile testate de Euro NCAP în anul 2019, 41 au reușit punctajul maxim de cinci stele. Îmbucurător, însă organizația de testare a siguranței automobilelor a vrut să premieze cele mai bune mașini la acest capitol, așa că a făcut o listă cu performerii anului.

Calculul a fost simplu, s-a luat punctajul obținut la fiecare dintre cele patru categorii: Ocupanți Adulți, Copii, Pietoni și Sisteme de Asistență și s-au adunat. Desigur, premiile au fost împărțite pe clase, deoarece este cam greu să compari un Audi A1 cu o Tesla Model X. Aceștia au fost învingătorii:

Mașini de oraș: Audi A1/Renault Clio. Cele două modele au fost la egalitate, semn că siguranța nu trebuie să fie scumpă sau rezervată celor bogați. O mențiune a fost acordată și primului SUV de cinci stele fabricat în România, noul Ford Puma.

Mașini de familie de mici dimensiuni: Mercedes-Benz CLA. Gama compactă Mercedes-Benz și-a dovedit siguranța prin toate modelele sale, iar CLA a fost un performer în 2019. Mențiunea a fost acordată altui model compact, Mazda3.

Mașini de familie de mari dimensiuni: Tesla Model 3 și BMW Seria 3. Coincidență sau nu, cele două modele premium cu cifra „3” în nume au fost la egalitate în 2019. Deja nu mai contează dacă mașina se alimentează de la pompa de combustibil sau de la priza din mall, siguranța este prioritatea tuturor. Mențiunea s-a dus la Skoda Octavia, model ce aparține clasei compacte, dar care a fost catalogată drept „mașină de familie de mari dimensiuni” de către Euro NCAP.

Off-roader de mari dimensiuni: Tesla Model X. Tesla ia al doilea premiu pe anul acesta, SUV-ul Model X fiind mai sigur decât mulți rivali. Cred că Euro NCAP trebuie să își cam schimbe încadrările, deoarece Model X este orice, mai puțin un off-roader. La fel se poate spune și despre al doilea model VAG ce ia o mențiune, SEAT Tarraco.

Off-roader de mici dimensiuni: Subaru Forester. Mai țineți minte brandul Subaru? Acea marcă japoneză onestă pe care americanii o adoră, dar de care europenii nu s-au îndrăgostit încă? Uite că noul Forester, aflat la a cincea generație, este cel mai sigur off-roader de mici dimensiuni al anului 2019. Nu trebuie uitat nici că Forester va fi disponibil cu o motorizare hibridă numită e-BOXER. Două mențiuni au fost acordate pentru această clasă, Mazda CX-30 și VW T-Cross.

Hibride și electrice: Tesla Model 3. Aici a fost bătaie doar între două modele ale lui Elon Musk, Model 3 și Model X. Evident, SUV-ul a primit mențiunea la această clasă.