Așa vor arăta monoposturile de Formula 1 în 2021

4e709b00-f1-2021-car-07

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Formula 1 a anunțat schimbările de regulament pentru sezonul competițional 2021, acestea având la bază patru schimbări majore:

1. Mașini mai frumoase

Aceasta a fost una din priorități, nu principala, dar una ce are mare legătură cu următoarea despre care vom vorbi. După cum se poate vedea din imagini, un monopost 2021 va fi cu mult mai atractiv ochiului decât mașinile ce sparg recorduri de viteză aproape în fiecare weekend.

2. Competiție mai strânsă

Astăzi, un monopost pierde între 40 și 50% din apăsarea aerodinamică dacă se află în aerul murdar generat de mașina din fața sa, fiind foarte greu să se apropie și să depășească. Regulamentul din 2021 va simplifica aripa față, suspensia, va introduce flapsuri deasupra roților față, va implementa capace pentru jante, va schimba aripa spate și difuzorul cu scopul de a permite mașinilor din spate să atace atunci când sunt mai rapide, fără a-și distruge pneurile. Astfel, se presupune că se va pierde undeva între 5 și 10% din forța de apăsare, un rezultat neașteptat în ziua de astăzi. Această performanță va fi obținută prin direcționarea aerului murdar în sus, pilotul din spate având acces la aer mult mai curat, netulburat. Și ca să nu uit, jantele vor avea diametrul de 18″, iar anvelopele vor fi mai înguste.

Această schimbare va încetini monoposturile cu aproximativ 3-4 secunde pe tur, dar atâta timp cât vom avea bătălii pe circuit, nici nu mai contează.

3. Costuri restrânse

În timp ce echipele mari cheltuie aproximativ jumătate de miliard $ cu ocazia fiecărui sezon, cele mici abia se descurcă cu 100 $. Din 2021, costurile ce au legătură cu performanța monopostului vor fi limitate la 175 milioane $ anual. Salariile piloților, ale primilor trei oameni din echipă și cele de marketing nu intră aici. Totodată, upgrade-urile aerodinamice sau mecanice din timpul sezonului vor fi limitate și ele. Un arbitru independent va monitoriza toate cheltuielile echipelor, iar cine nu respectă litera de lege va fi penalizat atât din punctul de vedere al descalificării, cât și din punct de vedere financiar.

4. Weekendul de competiție

Conferința de presă va avea loc în ziua de vineri înainte de prima sesiune de antrenamente în loc de joi, iar pe parcursul sezonului, în cel puțin două sesiuni de antrenamente, echipele vor trebui să dea ocazia unor piloți ce au efectuat cel mult două Mari Premii. Această regulă va oferi șansa unor piloți tineri de a se remarca și de a savura un monopost de Formula 1.