Audi RS 6 Avant performance – Mai puternic și mai rapid decât orice RS 6 de până acum

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mai mult nerv + mai puțină izolație fonică = mai multă bucurie. Cam așa arată formula acestui nou Audi RS 6. 

Vorbim de turbocompresoare mai mari și o creștere a presiunii de supraalimentare de la 2,4 la 2,6 bari în motorul de 4,0 litri V8 biturbo TFSI. Rezultă o creștere a puterii motorului cu 30 CP și cu 50 Nm mai mult cuplu pentru RS 6 performance față de versiunea de bază RS 6. Mai rezultă și un sprint de la 0 la 100 km/h în 3,4 secunde, cu 0,2 secunde mai rapid decât versiunea standard. Consumul de combustibil în regim combinat este de 12,7 – 12,2 l/100km (WLTP), iar emisiile de CO2 în regim combinat sunt de 289 – 277 g/km (WLTP).

E și un sistem electric pe acolo, că de-aia e un „mild hybrid” (MHEV), responsabil până la urmă de ușoare reduceri de consum… de până la 0,8 litri de benzină zilnic (estimările Audi). Important e că uneori, în funcție de setări, sistemul poate opri motorul cu combustie în decelerare, lăsându-te să te bucuri și mai tare atunci când V8-ul se trezește la viață din nou, la apăsarea accelerației.

Tot din când în când electronica mașinii taie patru dintre cei opt clindri (oprind injecția în cilindrii 2,3,5 și 8), dar nu ezită să-i aducă la viață când e apăsată accelerația… în milisecunde, ca să nu se prindă nimeni că fuseseră puși pe liber. 

Ce mai avem pe acest nou super RS 6?

Transmisie automată Tiptronic cu 8 trepte – avem. Tracțiune pe patru roți – avem. Diferențial central mecanic cu distribuție față:spate 40:60 – avem. Bine, asta cu 40:60 funcționează în regim normal, dar 70% din cuplu poate fi direcționat la nevoie către axa față și până la 85% din cuplu către axa spate. Mai sunt și alte chestii prezente, ca „Torque Control”, „RS Dynamic Package”, „Electronic chassis platform (ECP)”, „RS adaptive air suspension”, „Dynamic ride control” etc., chestii puse acolo de Audi ca să se asigure că șoferul nu scapă de sub control bestia asta de 2.090 kg.

Desigur, sunt și câteva elemente vizuale care diferențiază versiunea „performance”.

Noul RS 6 Avant performance este disponibil într-un total de 16 culori exterioare, fiind incluse pentru prima dată și Ascari Blue metalic și mat, precum și Dew Silver mat. Se mai remarcă și prin componentele exterioare în gri mat, inclusiv oglinzile exterioare, spoilerul față, clapele laterale față, inserțiile pragurilor laterale, șinele de acoperiș și ornamentele laterale de la geamuri și difuzorul spate. Opțional e disponibil un pachet estetic cu carbon și negru mat. Inelele Audi și numele modelului sunt disponibile fie cromate, fie negre, în funcție de preferințe.

Noul RS 6 Avant performance are standard niște roți aparte de 21 de inch din aluminiu turnat – un design stea cu zece spițe și anvelope 275/35. Există și jante de 22 inch din aluminiu turnat, dar și unele ultra-ușoare tot de 22 inch – negru metalizat lucios, gri mat, negru mat sau auriu mat.

Designul acestora din urmă (5-Y) e inspirat din motorsport și ajută la răcirea frânelor. Sunt fabricate prin forjare-frezare, fiecare jantă fiind cu aproximativ cinci kilograme mai ușoară decât janta din aluminiu de 22 de inch de pe actualul RS 6 Avant. 
Sunt folosite și noi anvelope de înaltă performanță Continental „Sport Contact 7” 285/30, care joacă un rol cheie în reducerea greutății și sporirea manevrabilității. În plus, Audi spune că distanța de frânare este cu până la doi metri mai scurtă cu noile roți, în cazul unei frânări de la 100 la 0 km/h.

 

Prin interior?

În interior, gama familiară de detalii RS design în gri și roșu a fost extinsă, incluzând acum și albastru. Sunt multe detalii lucrate frumos, iar luminile proiectate în dreptul ușilor față pe asfalt marchează acum „RS performance”.

Aș menționa ecranul din cockpitul virtual Audi care oferă acum noi funcții… jucăușe, inclusiv un indicator de schimbare a treptelor (în modul de transmisie manuală) care schimbă afișarea turațiilor din verde,
prin galben, la roșu, clipind într-un mod identic cu cel folosit în sporturile cu motor, pentru a indica momentul optim pentru schimbarea vitezelor. Mai există și „Launch Control”, care exploatează pe deplin potențialul de accelerare al noului RS 6 Avant performance prin semnalarea momentului ideal de accelerare și plecare de pe loc, folosind pictograme tip semafor. 

Tot la capitolul „joacă” intră și zgomotul. Audi de laudă cu faptul că izolația fonică este mai redusă între compartimentul motor și interior, ca să încânte clienții. Reducerea asta de materiale face și ca mașina să aibă opt kilograme mai puțin, chestie care însă contează doar dacă măsori milisecundele pe circuit.

 

Ce înseamnă „RS mode”?

Prin sistemul de ajustare dinamică „Audi drive select”, șoferul poate influența caracteristicile de comportament ale mașinii. Există șase profiluri disponibile: eficiență, confort, auto, dinamic, precum și două moduri personalizabile – RS1 și RS2. Odată ce acestea au fost setate prin MMI (Multi Media Interface) pentru a prelua preferințele șoferului, ele pot fi activate prin acces rapid din butonul RS MODE de pe volan. În consecință, șoferul poate comuta ușor între RS1, RS2 și ultimul profil selectat, fără utilizarea interfeței MMI.

Sistemul „Audi drive select” influențează managementul motorului și al transmisiei, servo-direcția, suspensia, direcția dinamică pe toate roțile, diferențialul sport quattro, sunetul motorului și modul în care funcționează aerul condiționat automat.

În modul RS2, clienții pot comuta controlul electronic de stabilizare (ESC) în modul „sport” la atingerea unui buton. Iar dacă șoferul apasă butonul ESP mai mult de trei secunde, controlul electronic de stabilizare este dezactivat complet.

Dar experiența modurilor de conducere în modelul „performance” are și caracteristici speciale. De exemplu, modul de rulare „liber” – cel în care este oprit motorul cu combustie internă – se activează acum automat numai în profilul „Efficiency”, în intervale de viteză de până la 160 km/h.

A fost ajustat softul de management pentru timpi și mai reduși la schimbarea treptelor de viteză, precum și răspunsul suspensiei în modurile „Dynamic” și cele ultra-sportive.

De ce vine RS 6 performance cu toate plusurile astea? Pentru că mașina vrea să bucure. Asta pe lângă latura ei utilă, că nu trebuie să uităm că rămâne un combi… practic, cu loc mult în spate și un portbagaj de 565 litri. O mașină de familie cu potențial să te ia de cap 🙃 

 

Imagini: Audi
Linkuri: https://www.audi.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici