Ferrari a făcut un SF90 ȘI MAI PUTERNIC DEZVOLTAT

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mașina se numește SF90 XX și s-a născut la intersecția dintre două programe fabuloase dezvoltate de Ferrari în ultimii douăzeci de ani: primul este cel al seriilor limitate speciale, cum au fost 488 Pista sau 812 Competitione, iar al doilea este XX, care oferă unui grup select de clienți, experți în pilotaj, posibilitatea de a conduce doar pe pistă mașini extreme, care nu sunt omologate pentru stradă.

 

Ei bine, invebitabilul s-a produs. Ferrari a produs o mașină extremă în programul XX, dar a și omologat-o pentru stradă, în două variante: Stradale și Spider. SF90 XX Stradale (coupe) va fi produsă în 799 de unități și va costa 770.000 euro. SF90 XX Spider (adică decapotabila) va fi produsă în doar 599 de unități și va costa 850.000 euro.
Deși toate afirmațiile astea sunt la viitor, acum urmează una la trecut: toate unitățile au fost deja vândute. Prin urmare, acum putem să ne relaxăm: nu mai are sens să facem calcule. În schimb, pot să vă explic de ce este mașina (în ambele ei variante) asta pur și simplu fabuloasă. (Și, pentru că am fost la prezentarea oficială, puteți vedea mai jos și un clip de la fața locului.)

În primul rând…

… este bazată pe SF90, care este deja considerat (nu doar de Ferrari, ci de întreaga planetă) ca fiind supercarul de top al gamei Ferrari. Mă rog, supercarul de top pentru muritorii de rând, nu neapărat pentru cei care și-au permis Daytona SP3, dar asta e altă discuție.

Apoi…

…duce performanțele lui SF90 într-o zonă atât de rarefiată încât ți se taie respirația doar când le citești. SF90 XX are 1030 de cai (30 mai mult decât SF90), face 0-100 de km/h în 2,3 secunde, face 0-200 de km/h în 6,5 secunde și ajunge la o viteză maximă de 320 de km/h. Timpul pe care-l face mașina asta pe pista de la Fiorano încă nu este dezvăluit, dar am fost asigurat că este mai bun decât SF90, ceea ce nu mă miră deloc.

S-a umblat la motor…

Și când spun motor, de fapt spun motoare. V8-ul de 4 litri a rămas același, dar are acum pistoane noi, raport de compresie modificat și produce 797 de cai putere. Cele trei motoare electrice de pe SF90 sunt și ele tot la locul lor, doar că au fost și ele modificate astfel încât acum să livreze 233 de cai.

S-a umblat la sunet…

…”pentru a produce un sunet și mai plin, și mai bogat, pentru a scoate în evidență armoniile V8-ului pe toată plaja de turație, evacuarea a fost modificată. Asta înseamnă că pulsațiile combustiei sunt transmise în cabină, cu frecvențele înalte evidente, pentru a dezvălui evoluția extremă a motorului combustie internă.” Am încheiat citatul și trec mai departe la discuția despre…

… și la aerodinamică

SF90 XX este această expresie personificată a celor mai extreme fantezii inginerești de la Ferrari. Ceva îmi spune că în momentul în care visează frumos, creatorii acestei mașini visează la forme din astea metalice și pline de elemente aerodinamice. SF90 e un supercar performant, dar caroseria lui curge frumos, fluid, aproape fin, cursiv. Ei bine, SF90XX are atât de multe elemente cu scop aerodinamic, încât știi sigur că forma lor e definită de funcționalitate. De fapt, am știut asta chiar înainte să-l întreb pe Flavio Manzonni, șeful designerilor de la Ferrari. Mi-a explicat că fiecare centimetru a fost desenat pentru performanță, fiecare linie a fost investigată îndelung, fiecare gură de aerisire are un scop anume, fiecare element de carbon servește unui scop.

SF90 XX Stradale livrează cea mai eficientă performanță aerodinamică dintre toate mașinile produse vreodată de Ferrari, comparabilă doar cu LaFerrari. Avem aici dublul maximului forței de apăsare pe care o avem la SF90 Stradale, ceea ce înseamnă o aderență crescută semnificativ și un timp pe pista de la Fiorano mult mai bun.

Despre aripa spate fixă se va vorbi mult, mai ales că Enzo a zis că aripile spate fixe sunt pentru cei care nu știu să deseneze mașini. Ei bine, aici își are rostul ei și nimeni nu va putea să i-l conteste.
Nu doar că livrează performanță, nu doar că arată superb, dar mai și înscrie mașina într-un club foarte exclusivist la Ferrari – cel în care mai avem doar pe F40 și pe F50, care și ele aveau aripă spate fixă și de mari dimensiuni. În plus, pentru fanii performanței adevărate, lângă această aripă mare și fixă mai avem un element mobil, care se ridică sau coboară în funcție de nevoi. Cele două poziții în care poate funcționa sunt sunt LD (low drag) sau HD (highh downforce), în funcție de ce se urmărește.
Performanța pură, asta se urmărește, pentru că dincolo de aripa spate, s-a muncit foarte mult în tunelul aerodinamic astfel încât bara față și restul elementelor de pe mașină să direcționeze curenții de aer nu doar pentru forțe de apăsare optime, ci și pentru răcire eficientă. Inginerii vorbesc cu atât patos despre toate aceste modificări încât simți pur și simplu mândria în fața produsului. SF 90 XX exte cu adevărat o mașină extremă. Iar o mașină extremă trebuie să se și opreacă, prin urmare…

Avem și frâne noi

Discuri noi, plăcuțe noi, sistem eficientizat, asta înseamnă că SF 90 XX oprește de la 200 de km/h în 108 metri. Este genul de performanță care pune la treabă centurile în mai multe puncte de prindere, la fel cum scaunele gândite integral din carbon sunt puse la încercare de fiecare dată când iei viraje cu mașina asta. Îmi pot imagina cum îți vine să-ți verși mațele pe bord când o conduci, mai ales că citesc ce scrie în comunicatul de presă despre „vehicle dynamics” și văd că se completează perfect cu ce mi-au zis inginerii la prezentarea mașinii.

„Focusul cu SF 90 XX Stradale a fost să producem cea mai performantă mașină de stradă produsă vreodată de Ferrari, care să livreze însă și distracție la volan…”

S-au chinuit enorm să facă o mașină de curse controlabilă pe șosea, iar acum tot ce-mi doresc este să conduc una. Avem aici Torque Vectoring și Energy Recovery pe frânare, avem Ferrari Dynamic Enhancer 2.0 (sistemul care folosește o mulțime de senzori ca să calculeze cât de multă frână e nevoie pe fiecare roată ca să compenseze orice potențială lipsă de tracțiune) și avem și electronic Side Slip Control 1.0, ca să ai toate șansele să rămâi cu mașina pe traiectorie, chiar dacă entuziasmul îți va depăși, la un moment dat, talentul.

Sunt atât de multe lucruri spectaculoase la mașina asta încât îți trebuie foarte mult timp și energie ca să încerci să le înțelegi, iar o inducție coerentă în dezvoltarea ei poate avea unul din două rezultate. Fie poți să te trezești deprimat în fața acestei perfecțiuni, fie poți să te trezești motivat să muncești mai mult. Atenție, însă, asta cu munca poate fi și o capcană, pentru că n-o să mai ai timp suficient să faci bani, pentru următorul supercar performant din programul XX pe care o să-l lanseze, în mod inevitabil, Ferrari.

Ferrari SF90 XX Stradale: o mașină de curse, omologată pentru stradă, bazată pe un supercar deja extraordinar de performant. Doar că acum are 1030 de cai (+30 față de SF90), face 0-100 de km/h în 2,3 secunde, 0-200 de km/h în 6,5 secunde și atinge 320 de km/h. Vor fi produse 799 de unități din acest coupe, fiecare la 770.000 euro. TOATE au fost deja vândute. Cât de cât fabulos!
 
Ferrari SF90 XX Spider: o mașină de curse, decapotabilă, omologată pentru stradă, bazată pe același supercar extraordinar de performant. 1030 de cai, eleron fix pe spate, combinație de culori memorabilă și atitudine exclusivistă. Vor fi produse 599 de unități de Spider, fiecare la 850.000 euro. TOATE au fost deja vândute. Nu doar fabulos, dar și zgomotos de spectaculos!
 

Înregistrare din Maranello, Italia, de la prezentarea oficială a noilor bolizi Ferrari SF90 XX:

Imagini: Ferrari
Linkuri: https://www.ferrari.com/en-RO
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici