Toyota vrea să rupă gura târgului cu noile sale baterii cu stare solidă

Toyota • baterii cu stare solidă

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Revoluție?! Când? În viitorul apropiat, pentru că se pare că o descoperire nouă va permite Toyota să facă baterii cu stare solidă mai ieftine și mai ușor de încărcat. Nu sunt singurii care promit, însă. Hai să vedem ce și cum….

Luna trecută Toyota a cam surprins lumea susținând că va lansa pe piață în 2027 prima mașină electrică cu baterii cu stare solidă. Pentru că, deși bateriile „solide” sunt văzute de ceva vreme ca o posibilă revoluție în lumea mașinilor electrice, ele sunt mai greu și semnificativ mai scump de produs decât bateriile actuale cu electroliți lichizi sau vâscoși.

Dar, conform unei știri publicate inițial de Financial Times, un oficial a declarat recent că Toyota și partenerul său Panasonic au făcut o descoperire tehnologică importantă, care le va permite să reducă la jumătate greutatea, dimensiunea și costul bateriilor cu stare solidă, ceea ce ar putea anunța un progres major pe piața vehiculele electrice.

„Atât pentru bateriile noastre lichide, cât și pentru cele cu stare solidă, ne propunem să schimbăm drastic situația în care bateriile actuale sunt prea mari, grele și scumpe.” […] În ceea ce privește potențialul, vom urmări să reducem la jumătate toți acești factori.” – Keiji Kaita, președinte al CN Advanced Engineering Development Center, Toyota

Keiji Kaita a spus că s-au făcut progrese în ceea ce privește durabilitatea, materialele și metodele de producție, el având suficientă încredere încât să afirme că vor putea produce în serie baterii cu stare solidă pentru vehiculele electrice până în 2027 sau 2028.

Au fost menționate chiar autonomii posibile pentru mașini integral electrice de până la 1.200 km și durate de încărcare care pot coborî spre 10 minute.

 

Cât de entuziaști să fim?

Moderat. Pentru că am mai auzit promisiuni, inclusiv dinspre Toyota. De multe ori chiar și o reușită spectaculoasă, o descoperire importantă într-un anumit domeniu, este greu de scalat de la nivel de prototip de laborator la producție de masă, cu operare în situații reale pline de neprevăzut.

Totuși, dacă ceea ce ne spune Keiji Kaita se va transforma în realitate, cifrele menționate vor avea, într-adevăr, darul să-i liniștească și pe cei mai sceptici potențiali cumpărători.

Până una-alta, chiar și el ne amintește că nici bateriile cu litiu actuale nu au ajuns la maximum de potențial și că este destul loc pentru îmbunătățiri semnificative.

 

Care este diferența dintre o baterie cu stare solidă și una cu stare lichidă?

• O baterie litiu-ion este compusă din catod, anod, separator și electrolit. O baterie litiu-ion (de tipul celor folosite în prezent în smartphone-uri, scule electrice și vehicule electrice) folosește o soluție lichidă de electroliți. De cealaltă parte, o baterie cu stare solidă folosește electrolit solid, nu lichid, iar electrolitul solid joacă și rolul separatorului.

• O baterie cu stare solidă are o densitate de energie mai mare decât o baterie Li-ion care utilizează soluție de electrolit lichid. Nu prezintă risc de explozie sau incendiu, deci nu este nevoie de aceleași componente pentru siguranță, economisind costuri și spațiu. În consecință, în același spațiu alocat în platforma unui autovehicul pot fi instalate baterii cu capacitate mai mare, mai sigure.

• Bateriile cu stare solidă se pot încărca mai rapid, pentru că rezistă mai bine stresului în condițiile unor încărcătoare de mare capacitate.

• Dacă este prea fierbinte, electrolitul lichid volatil poate lua foc. Acest risc crește atunci când o celulă se rupe și eliberează conținutul. Spre deosebire de electroliții lichizi, electroliții sulfurați solizi pot rezista la temperaturi extreme.

• Bateria cu stare solidă depozitează mai multă energie cu mai puține materiale.

• Bateriile cu stare solidă sunt ceva mai ușoare.

• Bateriile cu stare solidă pot reduce amprenta de carbon a bateriilor de vehicule electrice cu aproape două cincimi (conform unui studiu din 2022 realizat de Minviro, o companie specializată în analiza ciclului de viață al materiilor prime).

• Până acum, bateriile cu stare solidă puneau mai multe probleme de durabilitate pe termen lung și, totodată, probleme de costuri în ceea ce privește materialele folosite și metodele de fabricație.

 

Sunt cei de la Toyota singurii care promit?

Nici pe departe. Tesla și alți producători de mașini promit ritmuri de dezvoltare similare în ceea ce privește bateriile cu stare solidă. De asemenea, marii producători de electronice și baterii – precum Panasonic, Samsung etc. – sunt extrem de interesați și implicați în cercetare/dezvoltare, deseori în parteneriate strânse cu mărcile auto.

Mai mult, sunt și alte organizații independente care au anunțat programe avansate. Aici pot menționa startup-ul susținut de Bill Gates, QuantumScape, care se așteaptă să producă o baterie cu stare solidă care poate fi încărcată la o capacitate de 80% în 15 minute chiar în 2024. Sau Solid Power, un startup susținut de Ford, care spune că va avea o baterie care poate ajunge la 90% capacitate în 10 minute gata pentru vehicule până în 2026.

Deci la promisiuni pentru baterii cu stare solidă stăm… beton!

Imagini: Toyota, PATTARAWIT/AdobeStock
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici