BMW Neue Klasse X. Tot ce trebuie să știi despre următoarea generație BMW

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

BMW a lansat Neue Klasse X și promite multe pentru noua generație de Sport Activity Vehicles, pe care o vom vedea în producție începând din 2025. Detalii interesante și întortocheate sunt multe, deci hai să încercăm să le descoasem împreună.

În primul rând, hai repede să încercăm să descoasem ce înseamnă, mai exact, conceptul de Neue Klasse. Acesta se referă la un concept care încorporează toate detaliile, tehnologiile și designul pe care o să le primească următoarea gamă de mașini – în cazul acesta, gama de mașini X.

Cum arată?

Foarte futurist, cum să arate – e frumos, într-o oarecare măsură foarte angulară. Avem o grilă care, îmbucurător am putea spune, amintește de modele vechi BMW. În jurul ei, în schimb, treaba este cât se poate de futuristă. Este mare, impunător și primește multe linii încordate. Cam aceeași poveste o găsim și la restul mașinii – elemente distinctive BMW reinterpretate modern – lucru care nu ne supără deloc, ba dimpotrivă.

Cum e interiorul?

Poveste la interior este ceva mai diferită. Dacă exteriorul era modern, atletic și amintea de modelele vechi, interiorul e…nu asta. Dar, gusturile nu se discută și pe lângă aspect în sine, până și din poze pare că ar fi un loc minunat în care să fii șofer sau pasager. 

Avem un ecran central care îți fură din prima privirea, dar dacă privim mai atenți, observăm BMW Panoramic Vision – o bandă pe care se proiectează informații cheie și care se întinde pe toată lățimea parbrizului.

Cât despre interior, mai este ceva important de spus. Ca parte din misiunea BMW către sustenabilitate, habitaclul este dominat de materiale vegetale.

Ce tehnologii noi aduce?

Multe…foarte multe. Cel mai important aspect ar fi dezvoltarea sistemului eDrive, mai exact, trecerea la un sistem de 800 V, ceea ce se traduce prin încărcare mult mai rapidă – cu 30% mai rapidă, ca să fim specifici, adică 300 de km de autonomie ar putea fi obținuți, potențial, în doar 10 minute. De asemenea, BMW aduce și baterii noi, cu celule litiu-ion, mai compacte și mult mai performante. Autonomia mai are de câștigat și din partea aerodinamicii, Neue Klasse X fiind cu 20% mai eficient aerodinamic decât generația curentă.

BMW Neue Klasse aduce și următoare generație a sistemului iDrive, care a trecut prin câteva schimbări majore – ceea ce înseamnă că experiența la interior va fi una senzațională.

Dar, pe lângă baterii și confort, o să mai primească ceva tare interesant. Neue Klasse va folosi patru “super brains” care, conform Frank Weber, membru al Consiliului de Administrație BMW AG și responsabil de Dezvoltare, “integrează întregul sistem de propulsie şi dinamica de condus cu o putere de calcul de până la zece ori mai mare. Al doilea va permite următorul salt înainte în condusul autonom”, continuă Weber. „În continuare, vom combina patru unităţi de control principale într-un singur computer de înaltă performanţă. Rezultatul va fi o performanţă mai dinamică, mai multă precizie, mai multă eficienţă şi chiar mai distractiv de condus.”

BMW Neue Klasse prezintă un viitor luminos pentru gama BMW. Aspectul, chiar dacă acum pare cel puțin ciudat, pare că ascunde modele de serie arătoase iar tehnologia promite că o să ducă distracția la volan, sustenabilitatea și confortul la un nou nivel. Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm cu sufletul la gură vești despre modelele de serie bazate pe acest concept.

Imagini: BMW
Linkuri: BMW România
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici