Marca BMW a fost în atenția mediei în ultimele zile după incidentul nefericit în care un posesor al unui model aparținând acestei mărci a avut un conflict public cu un vatman, angajat STB. Nu intrăm în detalii, aveți articolul lui Bratu cu privire la această încrucișare a destinelor. Azi vorbim despre BMW și transportul în comun, legătura dintre cele două, istoria, prezentul și viitorul.
Poate părea greu de crezut, dar se pare că unul dintre primele autovehicule propulsate de un motor BMW este unul românesc: autobuzele Astra Arad de la la începutul anilor 1920. Potrivit mai multor surse, Camillio Casteglioni, investitorul austriac de origini italiene, cel care reorganiza marca BMW ca producător de motoare pentru diferite destinaţii (de la motociclete până la autovehicule speciale), era și unul dintre principalii investitori la Astra Arad. Toate aceste dovezi clădesc teoria conform căreia autobuzele Astra Arad au fost echipate cu motoare BMW.
În zilele noastre, autobuzele electrice „Jest”, construite de producătorul Karsan, folosesc sistemul baterie şi motor de la BMW i3. Producătorul german susține că nicio baterie nu a trebuit înlocuită din cauza degradării premature, deşi sunt utilizatori care au trecut de mult de borna de 200.000 km cu mașinile lor. Atât de siguri sunt nemții de fiabilitatea produselor lor, încât Kilometrajul maxim pe o perioadă de garanţie de opt ani a fost extins la 160.000 de kilometri. Dacă ne mutăm la mobilitatea sustenabilă pe apă, aflăm că Torqeedo, lider global în producţia de propulsoare pentru bărci, utilizează bateriile ca surse de energie pentru motoarele sale. Mai mult, bateriile de înaltă tensiune BMW i sunt dezvoltate ca unităţi staţionare de stocare pentru energia generată din surse regenerabile, pentru centralele eoliene şi solare.
Pe un număr limitat de pieţe care au permis integrarea informaţiilor necesare şi au un orar clar al transportului în comun, navigația multimodală a lui BMW i3 poate să propună trasee care includ mijloacele de transport în comun, dacă acestea sunt mai rapide sau mai convenabile, subliniând interesul BMW în eficientizarea transportului urban. Și pentru cine nu știe, BMW este primul producător european care a oferit un automobil cu sistem de navigaţie în 1994. Alte premiere BMW în domeniu sunt navigaţia care este capabilă să ofere predicţii despre disponibilitatea locurilor de parcare stradale sau sistemul pilot din Rotterdam care automat sistemul de propulsie electrică atunci când sunt în zon de mobilitate electrică pentru modelele plug-in hybrid, pentru o deplasare cu emisii zero în spaţiile urbane.
Nici car-sharingul nu este neglijat, DriveNow, inaugurat în 2011, a fuzionat cu Daimler Car2Go în noul serviciu ShareNow. Cu aproximativ 30% din flota de automobile reprezentată de exemplare BMW i3, serviciul de car sharing s-a dovedit o variantă la automobilul personal pentru unii clienți. În România, BMW i3 a fost primul automobil electric folosit într-o flotă de car-sharing (Pony Car Sharing la Cluj), primul automobil într-o flotă de shuttle (CityLimo la Timişoara) şi se poate lăuda cu faptul că formează cea mai mare flotă de car-sharing de EV-uri din ţară (60 de automobile, Flow, Bucureşti).