Când banii nu-s o problemă, faci cadou aniversar iubitei un Bugatti Chiron Super Sport. Desigur, unul unicat – „Sur Mesure” – nu orice Bugatti ordinar.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aflăm cât de departe poate merge programul „Sur Mesure”, uitându-ne un pic la acest Bugatti Chiron Super Sport „57 One of One”.

 

Iată povestea acestui unicat, așa cum ne-o spune Bugatti.

Bugatti Type 57 SC Atlantic, o capodoperă atemporală creată de Jean Bugatti, veche acum de aproape 90 de ani, a captat de multă vreme imaginația esteților și pasionaților de automobile și este încă considerat cel mai valoros și exclusivist automobil din lume. Multe dintre caracteristicile sale de design – inclusiv aripioarele cu șuruburi care se întind de-a lungul caroseriei – au inspirat ADN-ul designului modern al mașinilor Bugatti. Dar această mașină nu este doar un reper pentru echipa de design Bugatti: o clientă a vrut să ducă lucrurile cu un pas mai departe, creând propriul ei tribut adus emblematicului Atlantic pentru prima ei mașină Bugatti, un Chiron Super Sport. Așa a devenit realitate „57 One of One”.
 
În urmă cu douăzeci de ani, clienta – o iubitoare de mașini de o viață – a văzut pentru prima dată un Type 57 SC Atlantic. „Îmi amintesc ziua de parcă ar fi fost ieri. Am vizitat Mullin Automotive Museum din Oxnard și era acolo, una dintre cele trei mașini care mai există, singură pe un piedestal. M-am îndrăgostit de mașină din clipa în care am văzut-o”, a spus ea.
 
Dorința de a avea propriul Bugatti s-a împlinit două decenii mai târziu. Soțul ei – un proprietar de Bugatti care împărtășește aceeași pasiune și dăruire pentru mașini – a surprins-o la aniversarea de 70 de ani cu o invitație de la Bugatti pentru a configura propriul ei Chiron Super Sport, chiar la Molsheim, în Franța. Cu amintiri din acea călătorie la Oxnard și cu multă emoție și entuziasm, ea a descoperit astfel pentru prima dată casa mărcii Bugatti, fiind ghidată chiar de Jascha Straub, designer principal Sur Mesure de la Bugatti. El era acolo pentru a-i prezenta istoria extraordinară a Château Saint Jean și a mărcii – prima parte a unei călătorii de co-creare care urma să se întindă pe parcursul anului.
 
„În timpul vizitei ei, când am trecut pe lângă un model la scară al Type 57 SC Atlantic – exact modelul pe care îl văzuse cu mulți ani în urmă – s-a văzut imediat o scânteie de recunoaștere între noi. Era clar că aceasta este direcția pe care ar trebui să o luăm.
De ani de zile visez să reinterpretez această legendă, așa că aveam deja propriile mele idei despre ce aș face pentru a onora cea mai elegantă mașină concepută vreodată. Iar asta a însemnat că am putut începe imediat să închegăm designul, pentru a realiza împreună viziunea ei”, a spus Straub.
 
 

Exterior

Strălucind sub luminile din Mullin Automotive Museum, nuanța uimitoare de albastru argintiu s-a imprimat în mintea clientului. Așa că pentru acest omagiu era o singură culoare pe care ea și Jascha și-ar fi putut-o imagina, dar să o reproducă în realitate nu a fost tocmai ușor. Deoarece fiecare proiect Sur Mesure este meticulos în procesul său, cufundat chiar și în cele mai mici detalii, și pentru că referirea la una dintre cele mai importante repere din designul auto necesita precizie și umilință, Jascha Straub a călătorit la Muzeul Guggenheim din Bilbao, unde mașina originală era piesa centrală într-o expoziție temporară numită “Motion, Autos, Art, Architecture”.
Mașina aceea a avut un efect atât de profund asupra clientei noastre, încât am vrut să obținem exact aceeași culoare pentru Chiron Super Sport. Ceea ce ne-am dorit cu adevărat să realizăm este ca, de fiecare dată când își vede mașina, să simtă aceeași emoție pe care a simțit-o în ziua aceea de acum 20 de ani, când a luat naștere admirația ei pentru Type 57 SC Atlantic. Deci am zburat la Bilbao cu un eșantion de culoare pe care îl creasem noi, pentru a vedea acolo vopseaua în diferite condiții de lumină. Trebuia să fie identică cu vopseaua originală.”
 
Pe Type 57 SC Atlantic, grila mare sub formă de potcoavă se așează cu mândrie în poziție verticală, aparent suspendată între pasajele roților, acest aspect fiind un punct de referință important. Pentru Chiron Super Sport „57 One of One”, echipa Sur Mesure a lucrat mână în mână cu inginerii de la Bugatti pentru a crea un omagiu fidel adus originalului, dar care să rămână fidel și filozofiei de design Bugatti – „Form Follows Performance” – și cerințelor tehnice ale mașinii. Fiecare admisie, linie și aerisire a lui Chiron Super Sport este atent analizată pentru a satisface nevoile extreme de răcire și aerodinamică ale unei mașini hiper sport care merge cu 440 km/h. Designul unic rezultat – o nouă grilă cu linii verticale lustruite și o coloană centrală mai groasă – este o interpretare modernă frumoasă, dar fidelă emblematicului Type 57 SC Atlantic.
 
Designul este completat cu jante Super Sport cu cinci spițe care combină cromul lustruit și același albastru special. Partea inferioară a aripii spate prezintă o silueta desenată manual a Atlanticului, finisată cu inscripția „57” și „One of One” ca o trimitere subtilă la măiestria și designul care au inspirat această operă unică de artă auto.
 
„Entuziasmul și implicarea activă a clientei pe parcursul întregului proces de proiectare au fost o sursă constantă de inspirație”, a continuat Straub. „Perspectiva ei, înrădăcinată într-un respect profund pentru moștenirea Bugatti și condusă de dorința de a crea un omagiu autentic, ne-a ghidat în crearea unui vehicul care se află la intersecția istoriei și a ingineriei inovatoare.”
 

Interior

Pentru interior, clienta a ales pielea „Gaucho” – hotărându-se asupra unei culori atemporale pentru a accentua și mai mult designul exterior. Lucrurile care se evidențiază includ silueta Atlantic-ului cusută manual în „Lightning Blue” pe panourile ușilor și o consolă centrală cu o incrustație personalizată.
Ca o apreciere pentru istoria și viziunea artistică a familiei Bugatti, emblematica sculptură „Elefantul dansantor” a lui Rembrandt Bugatti este delicat brodată pe tetiere, marcând și dragostea ei pentru animale. Iar semnăturile lui Jean Bugatti, geniul care a fost forța creatoare din spatele admiratului Type 57 SC Atlantic, și a lui Rembrandt sunt aplicate pe pragurile ușilor.
 
Hendrik Malinowski, Managing Director la Bugatti Automobiles, a declarat: „Când creăm o mașină personalizată pentru clienții noștri, vom căuta întotdeauna să aducem un omagiu bogatei noastre moșteniri. Când un client îmbrățișează trecutul nostru în acest fel și conduce la includerea unor astfel de elemente de design într-o mașină actuală reprezintă pentru noi un moment de mândrie. O creație precum „57 One Of One” se potrivește perfect programului nostru Sur Mesure, aducând împreună un client pasionat, cu idei îndrăznețe, și echipele noastre de proiectare și inginerie nesfârșit de creative și talentate. Rezultatul este un nou capitol uluitor din legenda Type 57 SC Atlantic; autentic, frumos și creat în spiritul originalului lui Jean Bugatti. Type 57 SC Atlantic va fi întotdeauna o icoană și acest recent omagiu poate sta cu mândrie alături de el pe peluzele viitoarelor concursuri de frumusețe automobilistică.”
 
În cele din urmă, „57 One Of One” va atinge același statut iconic ca predecesorul său, câștigând un loc de drept la Concours d’Elegance. Însă, deocamdată, clienta se bucură de experiența de a-și conduce excepționalul Bugatti, explorând rutele pitorești ale vestului american în cadrul turneului US Grand Tour.

 

Cam așa ne descrie Bugatti nașterea unei mașini unicat.
Nu sunt menționate toate modificările, însă se văd în imagini destule detalii. Nici prețul nu apare în comunicările oficiale, dar cu siguranță e mai mare decât cel al unui Chiron Super Sport „standard”, care costă în jur de 3,5 milioane de euro. Aș paria pe un 4 milioane ca preț plătit pentru mașină la fabrică, probabil mai scumpă dacă s-ar pune într-o licitație acum.
Poate ai remarcat și tu că nu ni se spune nimic nici de motor și performanțe, dar programul Sur Mesure nu se atinge de platforma tehnică, lăsând mașina așa cum au conceput-o specialiștii. Prin urmare, „57 One of One” are în continuare motorul W16 (8 litri, 16 cilindri, 4 turbine) care dezvoltă 1.600 CP/1.600 Nm și accelerează mașina la 100 km/h în circa 2,3 secunde (200 km/h în 5,8 secunde și 300 km/h în 12,1 secunde), având aici o viteză de vârf limitată electronic la 440 km/h.
Nici nu cred că clienta de 70 de ani chiar vrea să exploreze cu adevărat limitele unui asemenea bolid, dar e doar o supoziție, că nu știu cine este. Oricum e o poveste țesută frumos, care va mai atrage niscaiva miliardari pe la Sur Mesure. Tare bineveniți sunt, acum că Chiron e pe ducă și majoritatea cam așteaptă o nouă bombă de la Bugatii în 2024.

Iată și căteva imagini care se focusează pe mașina istorică, cea de la care a plecat acest vis / proiect / nebunie pe roți – Bugatti Type 57 SC Atlantic din 1936 (șasiu numărul 57374), aflată în colecția Mullin. De obicei este expusă la Mullin Automotive Museum, în Oxnard, California, SUA. 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici