Mercedes-Benz EQS SUV: Cam tot ce-ți poți dori de la un Mercedes-Benz electric. Sau de la un Benz în general

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă vrei cel-mai-cel Mercedes-Benz electric, atunci ceea ce cauți este EQS SUV: are până la 7 locuri, este capabil și de off-road ușor și e mai încărcat de tehnologie decât este bradul de Crăciun de luminițe.

Platforma EVA, pe care EQS SUV o împarte cu noua generație de electrice de la Mercedes-Benz, este variată și cuprinde acum și segmentul compact. O poți descoperi aici, pe pagina dedicată: Electric. Crafted by Mercedes-Benz. Dar hai să vorbim acum despre cea mai prețioasă ofertă electrică de la Mercedes-Benz: EQS SUV.

Ce ar trebui să știu despre Mercedes EQS SUV?

Ce ar putea fi mai interesant să conduci decât o limuzină Mercedes EQS? Până acum 2-3 ani nici nu te-ai fi gândit la un astfel de răspuns: un EQS în caroserie de SUV! Dar uite că vremurile se schimbă, iar constructorul german a lansat pe piață în 2021 EQS SUV, adică primul SUV electric de lux de mari dimensiuni, disponibil opțional în versiune cu 7 locuri. Un model care la lansarea comercială nu avea niciun concurent direct.

La fel ca și cele mai recente modele EQ, acest EQS SUV este dezvoltat pe platforma EVA2, gândită special pentru autovehicule electrice. Și, la fel ca și în cazul lui EQS, chiar nu-i cazul să-ți faci griji în privința asta, oricât de circumspect ești în privința electricelor. Spunem asta pentru că electricele Mercedes păstrează confortul tipic și interiorul luxos și modern cu care ești deja obișnuit de la modelele cu motoare termice.

Cât costă Mercedes EQS SUV și ce dotări primesc de banii ăștia?

N-are sens să te păcălim. Mercedes EQS SUV este scump, iar prețul de pornire triază mult potențialii clienți: 128.700 de euro. Dacă scorul ăsta nu te intimidează îți mai spunem că versiunea de top are un preț de pornire de 162.950 de euro.

Veștile bune sunt că în prețul ăsta primești numeroase dotări standard, de la vopsea metalizată negru Obsidian până la jante din aliaj de 21 inchi și faruri Digital Light, tapițerie din piele, scaune cu climatizare sau consolă centrală din lemn de arțar.

Apropo de interior, aici găsești numeroase bunătăți pe care nu prea le vezi la alți constructori. Uite câteva exemple: avem sistem multimedia MBUX Hyperscreen cu trei ecrane OLED, adică instrumentar digital de bord de 12,3 inchi, sistem de infotainment central cu diagonală de 17,7 inchi și ecran de 12,3 inchi dedicat pentru pasagerul din dreapta, toate integrate regulamentar într-o singură interfață de utilizare Zero Layer.

Dar știi cum e: când conduci ai vrea să te concentrezi pe ceea ce vezi în trafic și mai puțin pe ecrane, așa că Mercedes îți oferă și un Head-up Display cu realitate augmentată cu cea mai mare zonă de proiecție. Aici poți afișa informații utile precum viteza curentă, viteza maximă permisă de legislație sau date despre baterie, cu diverse personalizări în funcție de preferințe.

Și pentru ca orice călătorie să fie mai confortabilă ai parte și de un filtru HEPA pentru filtrarea aerului și opțional un pachet Air Balance cu funcție de ionizare și parfum, dar și de un sistem de sunet 3D surround Burmester cu tehnologie Dolby Atmos.

Din punct de vedere tehnic, EQS SUV include și direcție integrală. Poate ți se pare ceva prea sofisticat, dar în esență este o opțiune utilă pentru un astfel de SUV pentru că îți permite un unghi de virare de până la 10 grade și, implicit, scăderea diametrului de bracaj la 11 metri. Mai pe șleau, asta înseamnă că o să-ți fie mai ușor să faci întoarceri din trei mișcări, un element important pentru un SUV atât de mare precum EQS SUV. Oricum, și parcările sunt mai simple, mai ales dacă mizezi și pe pachetul de asistență Remote Parking cu funcție Intelligent Park Pilot, cunoscut în industrie și drept primul sistem de parcare Level 4. Ah, și să nu uităm de funcția Memory Park Assist care memorează procesele de parcare repetative de pe o proprietate privată.

Poate că termenul SUV nu ți se pare foarte potrivit pentru un astfel de model, însă trebuie să ne crezi pe cuvânt că te vei simți în largul tău inclusiv în off-road. Asta cu atât mai mult cu cât EQS SUV are propriul mod special de condus pentru off-road, dar și un cockpit dedicat cu informații esențiale atunci când parcurgi un drum mai degrabă de pământ decât de asfalt.

Spre deosebire de alte modele din gama EQ, aici nu avem versiuni AMG. Ceea ce nu reprezintă o problemă dacă ne gândim la performanțele brute promise. Fii atent: versiunea de bază EQS 450+ SUV are tracțiune spate și 360 CP pentru acei 128.700 de euro de care îți povesteam la început. Apoi ai varianta EQS 450 4Matic SUV tot cu 360 CP, dar cu două motoare electrice, adică tracțiune integrală, pentru vreo 132.500 de euro. Mai ai și opțiunea unui EQS 500 4Matic SUV de 141.250 de euro pentru 449 CP. Nu în ultimul rând, dacă vrei să faci sută în mai puțin de 5 secunde (4,7 secunde, mai exact), poți să mizezi pe cei 544 CP ai versiunii EQS 580 4Matic SUV care pur întâmplător este și cea mai vândută, chit că are un preț de pornire de 162.950 de euro.

Versiunea de bază are autonomie de 700 de kilometri, iar celelalte trei promit măcar 650 de kilometri. Asta este mai mult decât excelent pentru un SUV de asemenea dimensiuni și, în plus, ai avantajul că n-o să petreci prea mult timp la stațiile de încărcare: în numai 15 minute poți să încarci energie pentru 250 de kilometri, așa că o să fii gata de drum înainte să-ți termini cafeaua. Te-am avertizat.

Cum stă Mercedes EQS SUV la capitolul spațiu?

Ei, asta e bună. Cum să stea? Păi gândește-te că vorbim despre o lungime de 5,125 metri și un ampatament mai mult decât generos de 3,21 metri. Și, cum ziceam, opțional poți să cumperi EQS SUV și în versiune cu 7 locuri, așa că te poți gândi să cumperi un EQS SUV în loc de două mașini, nu-i așa?

Portbagajul este și el generos la cei 645 de litri, așa că ne gândim ca o să poți lua toate bagajele necesare și în cazul unui concediu de o săptămână.

Este Mercedes EQS SUV o mașină bună pentru mine?

Cu siguranță. Și asta indiferent dacă vei conduce preponderent pe autostrăzi sau dacă vei alege ocazional și drumurile prăfuite. Sau dacă vei călători la drum lung cu alți trei oameni sau, de ce nu, cu alți șase. Totul este să ai suma potrivită în contul bancar, desigur.

Imagini: SuperSpeed

Linkuri: Electric. Crafted by Mercedes-Benz. 

Locație foto/video: Mercure Conacul Cozieni

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici