„Ce Amarok să îmi cumpăr?” Se pare că totul ține de ce vrei să faci cu el

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Volkswagen spune că Amarok definește segmentul premium în gama sa de utilitare. Cu alte cuvinte, poți să-ți configurezi acest pickup astfel încât să intimidezi și traficul urban, nu doar hârtoapele din off-road.

În primul rând, noul Amarok este mai mare! A crescut în lungime cu 9,6 centimetri (are 5,35 metri lungime) și, mai important, are un ampatament cu 17,3 centimetri mai lung (ajuns acum la 3,7 metri), ceea ce înseamnă mai mult spațiu pentru pasageri. Este disponibil doar în versiune Double Cab, adică în patru uși, adică acces și spațiu pentru până la cinci pasageri.

Nu mai e o surpriză că Amarok este produsul colaborării dintre Volkswagen și Ford, pickupul german împărțind platforma cu Ford Ranger. Însă din câte se poate vedea, Amarok se diferențiază de the american way începând cu designul și continuând cu motorizările și cu elementele tehnice de șasiu, cum ar fi suspensiile sau direcția, care au primit setări specifice în cazul lui Amarok.

Ampatamentul lung înseamnă console scurte, care la rândul lor înseamnă credențiale de off-road mai bune: 29° unghi de atac, 22° unghi de degajare, 20° unghi ventral în cazul versiunii de echipare Life și 30° unghi de atac, 23° unghi de degajare, 21° unghi ventral pentru celelalte echipări.

Că tot vorbim de capabilități, să spunem ceva și de capacități: bena are 1,6×1,2 metri, adică e suficient de încăpătoare încât să poți încărca un europalet de-a latul dacă vrei, iar capacitatea utilă maximă este de 1,1 tone. Cea de tractare: până la 3,5 tone.

Există patru niveluri de echipare pentru Amarok, fiecare dintre ele exprimându-se unui profil de cumpărător.

Life este echiparea entry-level, care vine pregătit pentru gospodăreală: jante de 17″, faruri LED și proiectoare de ceață cu LED, geamuri electrice, tapițerie textilă, aer condiționat manual — astea sunt unele dintre dotările relevante în cazul lui Life. Lista este completată de ecrane la interior (instrumentar digital de 8″ și infotainment de 10″) și de o suită de sisteme de asistență precum senzori de parcare față/spate, cameră de marșarier, pilot automat adaptiv și sistem de recunoaștere a semnelor de circulație.

Style, așa cum îi zice și numele, plusează pe stil, adică vine cu jante mai mari, de 18″, cu inserții cromate la exterior, cu faruri LED IQ.LIGHT cu fază lungă adaptivă, cu keyless access și benă cu protecție de plastic. Și la capitolul tehnologie primești upgrade: instrumentarul de bord are 12,3″ iar sistemul de infotainment are 12″ și navigație.

Următoarele două echipări mizează și mai mult pe lifestyle, așa că în cazul lui Amarok PanAmericana primești inserții la exterior cu efect mat, trepte laterale, un styling bar negru deasupra benei, iar la interior vine cu bord îmbrăcat într-un material mai moale, cu scaune din piele și cu cu operare electrică. Plus un sistem audio de 640W, cu 8 difuzoare, de la Harman Kardon. Iar la capitolul tren de rulare, Amarok PanAmericana primește diferențial blocabil și pe puntea spate, dar și o suspensie setată pentru extra confort.

Vârful de gamă este Amarok Aventura, iar acesta e făcut să atragă priviri și să cucerească inimi: jantele au 20″ în diametru, bena primește un „sports bar” (de toată frumusețea), iar la capitolul tehnologie primești tot ce are mai bun de oferit Volkswagen pe Amarok. N-o să stau să le enumăr pe toate, dar e bine să știi că noul Amarok are 30 de sisteme noi de asistență, dintre care 20 sunt noi pe acest model.

Dar n-am zis nimic de motorizări! Pe Amarok ai de ales între mai multe versiuni de motorizări diesel. Indiferent ce alegi, tracțiunea 4×4 cu diferențial central și cu pozițiile 2H, 4A, 4H și 4L sunt oferite în standard, la fel cum sunt și modurile de rulare, șase la număr: Eco, Normal, Mud/Ruts, Sand, Slippery și Load/Trailer.

Entry-level (Life) este un 2.0 TDI cu 170 CP și 405 Nm, cuplat la o manuală cu șase trepte.

Următoarea treaptă este tot un 2.0 TDI, dar de data asta ceva mai puternic (205 CP, 500 Nm), pe care-l primești fie în manuală cu șase trepte (Life), fie cu automată cu 10 rapoarte (Life, Style).

Vârful de gamă este un bun-la-toate V6 de 3 litri, cu 241 CP și 600 Nm, cuplat la transmisia cu 10 rapoarte, pe care îl primești pe echipările Style, PanAmericana și Aventura.

Imagini: SuperSpeed
Linkuri: Prezentare model, Configurator
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici