De ce „scapă” Hertz de mașinile electrice și le înlocuiește cu automobile termice?

Hertz vinde masini electrice si le inlocuieste cu masini cu motoare termice

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hertz vinde acum 20.000 de mașini, cam o treime din flota de vehicule electrice pe care gigantul închirierilor o deține la nivel global.

Nu te gândi că a scos brusc la vânzare 20.000 de mașini, dar au început să apară din decembrie 2023, iar numărul lor va crește. Lotul propus – format din mașini Tesla, în principal, dar și din modele ale altor mărci, cum ar fi Polestar și Volvo – urmând a fi lichidat în următoarele 12 luni.

Întoarcere la 180° a strategiei Hertz?

Nu cred că vorbim de un abandon complet al strategiei Hertz, dar e totuși o ajustare semnificativă pe termen scurt.
Până nu demult, Hertz se voia un vector al avangardei electrice în lumea închirierilor de mașini (și în adoptarea lor globală, în general) și ținea constant capul de afiș cu achiziții și parteneriate de anvergură. În octombrie 2021, a anunțat cu tam-tam că a comandat de la Tesla 100.000 de mașini, iar în 2022 a anunțat că va cumpăra de la Polestar circa 65.000 de mașini în următorii 5 ani. Tot în 2022 se vorbea despre o cooperare cu General Motors, care ar fi urmat să ducă la achiziția treptată a peste 165.000 mașini, cu livrări începând din primăvara 2023.

Ei bine, toate chestiile de mai sus par a fi aruncate la gunoi sau măcar puse la congelat pe termen nespecificat. Hertz nu vinde 20.000 mașini acum pentru a le înlocui cu alte mașini electrice noi, ci a precizat că le va înlocui cu mașini cu motoare termice. Ținta de a acoperi măcar 25% din flotă cu modele electrice până la sfârșitul 2024 cu siguranță nu mai e de actualitate.

„Compania va implementa o serie de inițiative despre care anticipează că vor continua să îmbunătățească profitabilitatea flotei de vehicule electrice rămase. Aceste inițiative includ extinderea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice, relații îmbunătățite cu producătorii de vehicule electrice, în special legate de un acces mai bun la piese și forță de muncă, precum și implementarea continuă a politicilor și instrumentelor educaționale pentru a ajuta la îmbunătățirea experienței vehiculelor electrice pentru clienți.” – HERTZ GLOBAL HOLDINGS INC., în cadrul documentelor depuse la SEC (Securities and Exchange Commission, ianuarie 2023)

 

De ce așa suceală?

Aici nu vorbim de convingeri și intenții, ci doar de socoteli. Și se pare că cei din conducerea Hertz au luat această decizie după ce au realizat că deprecierea autovehiculelor electrice este mai mare decât se așteptau, și mai mare decât cea a mașinilor cu motoare cu combustie. Se vorbește de aproape 250 de milioane de dolari în costuri pentru companie numai la acest capitol.

Producătorii, în frunte cu Tesla, au tot redus prețurile mașinilor noi – fie din optimizările proceselor industriale (lucru de așteptat în cazul unei tehnologii la început de drum), fie din reducerea marjelor de profit pentru încurajarea vânzărilor (acum că „early adopters” sunt pe terminate și trebuie câștigată încrederea clienților obișnuiți).
Mașinile folosite (în special cele folosite intens în regim de închiriere) se depreciază mult în ochii clienților, ajungându-se la o diferență semnificativă a valorii de piață față de valoarea de achiziție mare pe care Hertz a plătit-o/contractat-o cu ceva timp în urmă. Nu dă bine socoteala.

„Compania se așteaptă ca această acțiune să echilibreze mai bine oferta cu cererea de vehicule electrice. Acest lucru va poziționa compania permițându-i să elimine un număr disproporționat de închirieri cu  marjă mai mică și să reducă cheltuielile cu daune asociate cu vehiculele electrice.” – HERTZ GLOBAL HOLDINGS INC., în cadrul documentelor depuse la SEC (Securities and Exchange Commission, ianuarie 2023)

Ce se poate înțelege aici? După ce a folosit mașinile electrice din flotă pentru o perioadă, Hertz a constatat că cererea pe piață e mai mică decât oferta lor actuală și decât ceea ce anticipau să se întâmple. Oamenii (probabil afectați de anxietatea de autonomie, de numărul mic de stații, de timpul mai lung pierdut cu încărcarea și de frica de contact cu o tehnologie nouă și particularitățile ei evidente) preferă să închirieze mașini „clasice”. Sigur că, în funcție de regiune și de model, fricile de mai sus ar putea fi justificate, dar eu cred că în balanță contează mai mult reticența oamenilor la o tehnologie nouă, conservatorismul „de inerție” pe care tot omul îl traduce prin „confort”. Și practic, față de estimările inițiale, sunt mai puțini clienți care aleg să închirieze o electrică dacă au și altă opțiune. Și nu dă bine socoteala.

Apoi se vorbește despre cheltuielile cu reparațiile rezultate din folosire și accidente. E ușor să presupunem că mulți dintre clienți iau prin închiriere pentru prima dată contact cu o mașină electrică și că, poate, sunt tentați de accelerațiile fulminante să dea în mașini peste limita bunului simț. Dar chiar dacă nu ar fi așa, se pare că prețurile pe care le presupun reparațiile ar fi mai mari – printre factorii cauzatori numărându-se oferta mai mică de unități de service pregătite să repare mașini electrice, numărul mai mic de producători care oferă componente de schimb compatibile, costurile mai mari cu transportul dintre locul accidentului/penei și unitatea reparatoare. Și iar nu dă bine socoteala.

 

Ne grăbim cu o concluzie radicală?

Nu cu una radicală. Nu e chiar așa un „cui în sicriul electrificării”, cum s-au grăbit puriștii termicelor să numească vestea venită dinspre Hertz. Dar e un fel de semnal de alarmă pentru producători, legislatori și clienți, deopotrivă.

Încurajați de potențialul orașelor mai puțin poluate și mai puțin zgomotoase, atrași de perspectiva unei economii pe termen lung, ajutați de legislație și suport material de la stat, poate mulți au văzut electrificarea parcului auto ca pe ceva garantat și ultra-rapid. Însă e clar că, în ciuda avantajelor evidente, sunt încă elemente care trebuie luate în calcul, ajustări care trebuie făcute de către producători și partenerii lor, de către administratorii infrastructurilor și state, dar și de către cumpărători.

Electrificarea lumii auto e încă promițătoare și nu pare ceva reversibil. E foarte probabil că, încet-încet (odată cu progresul tehnologiei și domesticirea prețurilor), aproape toți vom crede de bună voie în mașina electrică, restul fiind convinși cu forța de majoritate și de factorii de deasupra noastră. Are we there yet? Oh, nu. Și e tot mai clar că estimările inițiale legate de momentul de cotitură au fost cam prea optimiste.

Imagini: Windawake/AdobeStock
Linkuri: 
https://newsroom.hertz.com/
https://www.hertz.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici