Ce să vezi… suedezii fac un MPV: Volvo EM90

Volvo EM90

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Chiar și când făcea mașini urâte, nu putea nimeni să spună despre un Volvo că nu e practic. Volvo EM90 îl împinge acum pe practic către maxim și luxos. Pentru orice familie mare, plimbăreață, conectată și electrificată. Și înstărită, desigur.

 

Volvo EM90 este complet nou, evident. Marca nu a mai activat în segmentul acesta – MPV (Multi-Purpose Vehicle) – de multe decenii, de pe vremea când mașinile se mai făceau și cu ciocanul, nu doar cu roboți.
Pentru fanii clasicelor amintim mașina care a servit drept inspirație pentru designerii de azi – Volvo Duett, lansată prin 1953 și produsă sub diverse forme până la sfârșitul anilor 1960. Dar dincolo de idee (și de numărul roților :)) nu prea găseșști legături între cele două mașini, așa că revenim repede la oile noastre.

EM90 va completa gama Volvo în 2024, este complet electrică și poate lua la bord – cel puțin în configurația prezentată acum – 6 persoane, așezate în câte două fotolii pe fiecare rând. Toți au acces la un spectru larg de tehnologii, mașina fiind ca o panoplie pentru Volvo… o demonstrație de conectivitate, siguranță, estetică și funcționalitate scandinavă.

„Volvo EM90 este o mașină electrică extrem de confortabilă, cu o cabină inteligentă, încărcare rapidă, o autonomie competitivă și un nivel ridicat de tratare premium a fiecărui detaliu” – Jim Rowan, directorul executiv Volvo Cars

Se remarcă cele două ecrane centrale mari, dintre care unul coboară din tavan, la cerere. Însă ele fac parte dintr-un set multifuncțional mai amplu de ecrane și suprafețe inteligente care acoperă o mare varietate de scenarii în cabină. Prin apăsarea unui buton sau adresarea unei comenzi către asistentul vocal, interiorul mașinii se ajustează automat, astfel încât să se apropie mai mult de ceea ce oamenii așteaptă de la un teatru, o sală de ședințe sau un dormitor. Ecranele, scaunele, geamurile, aerul condiționat și iluminatul vor fi toate reglate în consecință.

Privit din exterior, Volvo EM90 încearcă parcă să ne spună și către ce se îndreaptă marca în ceea ce privește designul. Vedem elemente cunoscute, dar și abordări noi în estetica Volvo, inclusiv blocuri optice spate deosebite, alături de o derivația a farurilor în stil „ciocanul lui Thor”. Vedem și o grilă cu logo iluminat – o chestie foarte la modă acum de la care se pare că nici măcar Volvo nu s-a mai putut abține.

Sub capotă?

Mașina e propulsată de un motor electric de 272 CP, suficient de puternic pentru a duce MPV-ul de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde. Autonomia declarată este mare – 783 km, conform criteriilor CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle). Da, criterii chinezești pentru că Volvo nu numai că e deținută de Geely, dar vizează pe vânzări semnificative în China, acolo unde va fi și vândut în premieră. 

Bateriile mașinii ajung la o capacitate maximă de 116 kWh, încărcarea rapidă făcându-se în mai puțin de 30 de minute de la 10 la 80%. Mașina este echipată cu tot hardware-ul necesar pentru a permite transfer bidirecțional de curent. Această caracteristică vă permite utilizarea bateriei de pe EM90 ca banc de alimentare pentru a încărca alte mașini și aparate electrice.

Alte mențiuni?

Detaliile comunicate nu sunt complete, dar a fost precizată o suspensie pneumatică, anvelope silențioase și în general o atenție foarte mare către izolarea fonică a interiorului, inclusiv prin folosirea unor tehnologii de anulare a zgomotului. Asta nu poate decât să bucure pe oricine așteaptă să vadă cât de bine sună cele 21 de boxe optimizate în interior de specialiștii de la Bowers and Wilkins.

Mașina are 5.206 mm lungime și un ampatament de 3.205 mm. Aerul interior va fi filtrat, sistemul eliminând până la 95% din particulele PM 2.5. Din imagini rezultă atenție pentru detalii și materiale premium, dar și spațiu și facilități potrivite unui vârf de gamă. 

Ca toate mașinile Volvo noi, EM90 va putea fi îmbunătățit din perspectiva software-ului fără vizite pe la service, over-the-air.

După lansarea din China, se pare că EM90 va fi disponibil și pe alte piețe, dar nu au fost numite. Deocamdată, se vorbește doar despre patru culori pentru caroserie, „cu tonuri calde inspirate din interacțiunea dintre natură și lumină”.
Nu am văzut lista completă de sisteme și dotări. Nici despre prețuri nu știm nimic încă, dar știm cine este vizat și cum vrea Volvo să-l ademenească. Atenție aici:

„Volvo vrea să deblocheze un spațiu pentru locuit. Este o mașină care este concepută pentru a fi un spațiu în care poți găsi timp să te conectezi, să te gândești sau pur și simplu să te relaxezi. Pentru a petrece timp cu cei dragi, a găsi liniște sufletească și a-ți îmbogăți viața.”

Surprinzător, mașina asta mare și dreaptă și tehnologică și mai sigură ca un seif… e plină de ideal și poezie 😜
Vezi mai jos și un clip simpatic care a însoțit lansarea oficială. Tot așa, mai metaforic. 

Imagini: Volvo
Linkuri: https://www.volvocars.com/ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici