Skoda Superb nou-nouță. Hatchback și Combi. Benzină, diesel, mild-hybrid și plug-in hybrid. 4×4 disponibil.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ce să facă marea Skoda Superb după 1,6 milioane de mașini vândute?! Să mai crească un pic și să mai completeze cu șic pe-acolo pe unde mai lipsea, mai ales în interior. Nițică electrificare… era și ea obligatorie.

 

Mie mi s-a părut mereu o mașină reușită, mai ales că judecam Superb-ul mai mult din unghiul utilității: o „barcă” mare, cu un preț rezonabil pe metru cub de spațiu pentru pasageri și bagaje, multe găselnițe și organizare practică, motorizări variate, spațiu, 4×4 disponibil, spațiu, destulă eleganță… și spațiu, dacă n-oi mai fi zis deja :).

Nu știu ce să spun acum despre „preț rezonabil”, că sumele au cam luat-o razna la toată lumea, dar la spațiu și organizare pare că stă și mai bine. Interiorul parcă a sărit și el la clasa următoare de dichis, iar Skoda ne spune că o să simțim „maturizarea” în sistemele electronice mai bune, în comportamentul rutier și în utilizarea de zi cu zi – lucruri care rămân de văzut, desigur.  

Oferta de motorizări rămâne variată: două dieseluri (2.0 TDI 150 CP, 2.0 TDI – 193 CP), trei „benzinare” (1.5 TSI mHEV – mild hybrid – 150 CP, 2.0 TSI – 204 CP, 2.0 TSI – 265 CP), plus un 1.5 TSI PHEV (plug-in hybrid) cu 204 CP. Ultimul e doar pentru Combi 🤷🏻‍♂️ 

100 km autonomie pur electrică

Poate nu pare mult, dar ar putea fi suficient pentru drumurile zilnice din oraș, fără consum, fără emisii, fără zgomot. Aș zice că e păcat că versiunea PHEV (care se încarcă la priză) e disponibilă doar pe Combi, nu și pe berlină (care la Superb este, de fapt, un hatchback cu un hayon uriaș). Dar oricum, dacă ar fi să aleg, eu aș alege clar breakul. Adică dacă tot iau o mașină mare, barem să pot băga un container în ea.
Bateria are 25,7 kWh, se încarcă cu 11 kW de la zero la 100% în două ore și jumătate. Suportă și încărcare mai rapidă – 50 kW –, sărind de la 10 la 80% în circa 25 de minute.

Versiunea mHEV utilizează în premieră un generator cu curea de 48 volți și o baterie litiu-ion de 48 volți, sistemul încărcându-se prin recuperarea energiei pe frânare. Ajută la pornire și accelerații, dar permite și o „alunecare” cu motorul termic complet oprit.

Ce ar mai fi de amintit

Există în continuare versiuni 4×4 – era de așteptat să se păstreze, pentru că circa 20% din clienții de Superb au optat pentru astfel de mașini în cazul celei de-a treia generații, care s-a produs într-un număr total de 845.000 de exemplare. Găsim 4×4 pe versiunile de top 2.0 TDI de 193 CP și 2.0 TSI de 265 CP, ambele cu transmisii automate DSG în 7 trepte. Dealtfel toate mașinile au astfel de cutii, excepție făcând doar PHEV-ul, care are o cutie DSG cu 6 trepte.

Nicio manuală la orizont, nici măcar contra cost (ha-ha-ha), dar dacă vrei costuri suplimentare poți alege, ca de obicei, o versiune luxoasă Laurin & Klement. Aceasta vine în standard și cu DCC Plus (Dynamic Chassis Control Plus, opțional pentru restul versiunilor) – un sistem de control și asistență aparent mult îmbunătățit care ar trebui să surprindă plăcut șoferul și pasagerii cu, parafrazez… răspunsuri foarte rapide, dinamică excelentă și adaptare promptă la solicitări de sportivitate sau confort, după caz, chiar și în condiții de drumuri mai proaste.
Și aici rămâne de văzut dacă descrierile „de presă” rezistă contactului cu realitatea.

Desigur avem un limbaj estetic înnoit, evoluat din generația precedentă, dar cu destule elemente noi. Se remarcă noile faruri LED Matrix, mai luminoase cu 40%, tușele accentuate ale caroseriei și, desigur, interiorul complet nou în formă și spirit. E mai curat, mai sculptat, cu „Smart Dials” și comenzi digitale și haptice, consolă mai amplă și mai practică (în condițiile în care schimbătorul s-a mutat pe coloana volanului), conectivitate variată, scaune chiar și cu 10 perne pneumatice pentru masaj, ecran central de până la 13 inch, head-up display care completează cockpit-ul virtual de 10 inch. Plus materiale reciclabile (chiar în proporție de 100%, dacă vorbim de textilele din interior) și în general cu accent pe sustenabilitate.

Bineînțeles, există și o listă de până la 28 de funcții Simply Clever disponibile pentru Superb, în funcție de nivelul de echipare. Nu le mai enumăr, dar multe dintre găselnițele cehilor sunt chiar utile – cum e banalul „clip” din parbriz, unde pui bonul de parcare sau numărul de telefon pe care-l lași în geam când mai parchezi razna 😉

La capitolul siguranță și asistență, a patra generație Superb se laudă cu parametrii mai buni pentru Travel Assist, Side Assist, Front Assist și Park Assist, debut pe Superb pentru Turn Assist, Crossroad Assist, Emergency Steering Assist, Exit Warning și Automated Emergency Braking, plus, dacă tot enumerăm sisteme în engleză… Attention and Drowsiness Assist și Crew Protect Assist.

Fără să le mai detaliez pe toate, iată ce fac câteva dintre cele de mai sus:
Dacă senzorii din noua Superb detectează o frânare de urgență sau panicată sau o coliziune iminentă în față, lateral sau spate, Crew Protect Assist închide automat toate geamurile deschise și, dacă este necesar, plafonul panoramic. De asemenea, activează luminile de avarie și strânge centurile de siguranță din față.

În cazul unui accident, până la zece airbag-uri protejează ocupanții din Superb, inclusiv unul central, între scaunele din față.

Asistența de urgență reduce riscul de accident dacă șoferul nu mai poate controla vehiculul, de exemplu din cauza unei urgențe medicale. Dacă sistemul detectează o astfel de situație, preia controlul și menține banda de rulare, aprinde luminile de avarie și începe să frâneze ușor vehiculul până la oprire. Apoi, sistemul de ultimă generație deblochează automat ușile, aprinde luminile interioare și activează eCall la 15 secunde după ce vehiculul s-a oprit.

Și pentru că tot am zis „spațiu” de atâtea ori, uite și dimensiunile

Lungime [mm] 4,912 (Hatchback) 4,902 (Combi)
Lățime [mm] 1,849 (Hatchback) 1,849 (Combi)
Înălțime [mm] 1,481 (Hatchback) 1,482 (Combi)
Ampatament [mm] 2,841 (Hatchback) 2,841 (Combi)
Spațiu pe înălțime la scaunele față [mm] 1,049 (Hatchback) 1,049 (Combi) Spațiu pe înălțime la scaunele spate [mm] 986 (Hatchback) 1,008 (Combi) Capacitate portbagaj [litri] 645 (Hatchback) 690 (Combi – până la capac)

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici