Ce se schimbă în regulamentul FIA pentru Formula 1 2026?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nikolas Tombazis (FIA single-seater technical director) numește noul set de reguli o „revoluție moderată”. Iată elementele principale comunicate până acum!

Obiectivul declarat pentru regulile care vor guverna Formula 1 începând cu 2026, în mare, ar fi o evoluție tehnică la vârf – în concordanță cu vremurile și imaginea Formual 1. Și, desigur, mașini un pic mai agile, un pic mai manevrabile, care să favorizeze creșterea nivelului de competitivitate și de acțiune pe pistă, depășirile și duelurile roată la roată.

Sigur că aceste obiective sunt în permanență vizate de FIA și le-am mai auzit într-o formă sau în alta. Deocamdată nu au fost publicate toate detaliile și e clar că ceea ce știm până acum e departe de a fi complet, totuși iată câteva dintre schimbările care atrag atenția în mod special.

Mașini mai mici și un pic mai ușoare

Dimensiunile mașinilor scad. Vom avea mașini mai înguste și mai scurte. Lățimea scade de la 2.000 la 1.900 mm (lățime măsurată în dreptul roților). Scade și lățimea maximă a podelei, la rândul ei redusă cu 150 mm.
Ampatamentul (distanța dintre punți) scade cu 200 mm, de la 3.600 mm la 3.400 mm. 

Avem și o scădere de greutate, minima impusă urmând a fi de 768 kg, în scădere cu 30 kg de la actuala cifră de 798 kg.

Dacă tot suntem la capitolul „măsurabile”, trebuie amintite și noile anvelope, care vor fi montate tot pe jante de 18″, însă vor avea lățimi mai mici cu 25 mm pe față și 30 mm pe spate.

Se confirmă motorizarea în care ponderea electrică este semnificativ mai mare

Vom avea în continuare propulsie hibridă, o combinație de motor termic (V6 – 1,6 litri turbo, ca în prezent) și motor electric. Dar sunt diferențe mari în ceea ce privește puterea celor două componente și, mai ales, a proporției în puterea totală.

Dacă în prezent avem o distribuție de circa 80% putere termică și 20% putere electrică, începând din 2026 motoriștii ar trebui să asigure unități cu distribuție mult mai echilibrată: circa 55% sursă termică și 45% sursă electrică.

Se vorbește de 400 kw (circa 536 CP) pentru unitatea cu combustie internă și un minim de 350 kw (circa 470 CP) pentru unitatea electrică. 

Este eliminat sistemul MGU-H, care „reciclează” o parte din puterea generată de turbină, recuperând-o și stocând-o temporar sub formă de energie electrică. Această energie este folosită pentru a angrena continuu compresorul (inclusiv la turații joase), eliminând întârzierea răspunsului la accelerare (turbo-lag). La noile motoare (2026), turbina va fi probabil un pic mai mică, dar e de presupus că piloții vor trebui să gestioneze singuri turbo-lag-ul, care își va face simțită prezența fără complicatul sistem MGU-H.

Este menținut sistemul MGU-K, care recuperează pe frânare energia care altfel s-ar pierde în căldură, pe care o stochează în baterie. Este conectat la roțile spate și folosește energia respectivă pentru rotirea axului, mărind puterea totală a ansamblului propulsor.

Puterea mai mare pe care sistemul electric va trebui să o asigure pe tot parcursul cursei, va necesita și o capacitate de stocare mai mare, deci baterii mai mari, implicit mai grele. Context în care reducerea de greutate generală va trebui să vină dinspre alte sectoare (componente mecanice, aerodinamice, rezervor de combustibil etc.).

FIA urmărește și combustibil sustenabil 100%, obiectivul fiind un combustibil de tip „drop-in”, care ar putea fi folosit de orice autovehicul convențional.

Diferențe notabile pentru aerodinamică și design

Poate că privind de mai departe simulările puse la dispoziție de FIA, s-ar putea spune că nu sunt diferențe semnificative față de mașinile actuale. La o privire mai atentă ele devin importante, totuși.

Ni se vorbește de o reducere masivă a forței de apăsare (downforce) cu 30% și a rezistenței la înaintare (drag) cu 50%. Ambele cifre vor influența masiv comportamentul mașinilor de Formula 1, influențând viteza maximă și accelerațiile pe liniile drepte (teoretic pozitiv), dar și stabilitatea și viteza în viraje (teoretic negativ).

Aripile față și spate sunt complet diferite față de ce avem acum, ca aspect, componente și mod de funcționare. Din 2026 ambele vor avea elemente active și vor funcționa împreună pentru echilibrarea efectului (masiv) pe care activarea lor îl va avea asupra mașinii (prin reducerea sau creșterea apăsării aerodinamice).

Rolul aripii spate în favorizarea depășirilor este eliminat. Principiul DRS (Drag Reduction System) rămâne, însă el nu va mai funcționa doar pentru mașina urmăritoare, ci pentru orice mașină.
Vor exista două moduri:
• Z-mode – configurația standard, high-downforce;
• X-mode – configurația high-speed, low-drag, care va favoriza accelerația și viteza maximă.

Cel din urmă (X-mode) va putea fi activat de către piloți (fără dependență de poziție/timp față de o mașină din față, de exemplu)… pe tot parcursul cursei, dar în anumite în condiții reglementate de FIA… care încă nu sunt clare. Dezactivarea poate fi făcută la comandă sau automat, la apăsarea pedalei de frână (similar cu modul de funcționare al DRS-ului actual).

Podeaua va contribui în continuare la „apăsarea totală” prin efectul de sol pe care-l vedem și acum în Formula 1, dar influența ei va fi mai redusă, urmând a fi, probabil, semnificativ mai plată ca acum. Difuzorul spate va fi la rândul lui modificat (a se citi micșorat).

Se mizează pe turbulențe ceva mai reduse în spate, lucru care ar permite mașinilor dueluri mai de aproape, fără să afecteze masiv echilibrul mașinii urmăritoare sau consumul anvelopelor.

FIA a făcut teste, însă nu știm încă nimic definitiv sau măcar concludent despre posibilele aripi/capace temporare menite să limiteze jeturile de apă ridicate de mașini în timpul curselor ude. Știm că se caută în continuare o soluție pentru îmbunătățirea vizibilității pe ploaie, iar cantitatea de apă ridicată ar putea fi deja substanțial redusă de anvelopele mai înguste și de podeaua și difuzorul modificate.
Mai știm și că actualele mini-aripioare de pe roțile față vor fi eliminate din 2026.

Mai avem și un sistem care favorizează depășirile

S-au făcut referiri la el ca Manual Override Mode (MOM) și, în principiu, ar fi un plus de putere electrică pe care pilotul urmăritor îl poate folosi pentru depășiri.

Din păcate nu e clar care sunt limitările în ceea ce privește poziția în care poate fi activat, durata activării, puterea eliberată sau numărul de folosiri disponibile.

Siguranță mai mare, fără îndoială

Dacă soluțiile propuse suportă încă semne de întrebare în ceea ce privește fezabilitatea, fiabilitatea și eficiența lor în îmbunătățirea competiției, nu există niciun dubiu în ceea ce privește sporirea siguranței.
Mașinile 2026 vor fi mai sigure, FIA impunând noi standarde referitoare la deformarea și desprinderea elementelor care absorb energia impactului, precum și rezistența componentelor, inclusiv a roll-hoop-ului care protejează capul pilotului în caz de răsturnare (care urmează a fi mai rezistent cu 45%, de exemplu).

Evident, nu toată lumea îmbrățișează strâns regulile comunicate de FIA

FIA a comunicat noile reguli cu entuziasm, iar oficialii Formula 1 au răspuns pozitiv vizavi de obiective, direcții și soluții în general.

Totuși, deși FIA a precizat că regulamentul și soluțiile tehnice au fost discutate și s-au făcut consultări cu reprezentați ai echipelor și motoriștilor, după publicarea primelor informații mai detaliate, se pare că sunt elemente care au luat prin surprindere și nemulțumesc echipele. În general privesc pozitiv ansamblul de reguli, dar o parte dintre numele mari din Formula 1 (ingineri, designeri, piloți, manageri) și-au exprimat nesiguranța vizavi de realizarea tehnică și de efectele scontate.

Teoretic, FIA ar trebui să publice toate detaliile finale și să înghețe modificările majore de regulament pe 30 iunie, dar multe echipe consideră că mai sunt lucruri de discutat, de negociat, de verificat și ar dori o prelungire a timpului în care pot face acest lucru alături de oficialii FIA.

Oricum ar fi, e clar că la motoarele noi deja se lucrează, iar la șasiu, aerodinamică etc. se va putea lucra și testa efectiv doar începând cu 1 ianuarie 2025. Până atunci, Newey, Alison, Cardile și restul creierelor luminate din F1 vor examina în amănunt posibilitățile și nu am îndoială că le vom afla părerile cât de curând.

 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici