Ferrari va produce motoare V12 până vor fi interzise

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Intenția celor de la Ferrari ar fi trebuit să ne fie limpede deja, că doar ce au lansat un model numit, elocvent, 12 Cilindri. Însă Emanuele Carando (Global Marketing Director) nu vrea să lase urme de îndoială și ne spune clar: „Vom continua să producem motoare V12 aspirate natural până când legea nu ne va mai permite”.

Declarația lui este extrasă dintr-un interviu acordat publicației australiene Car Expert și e preluată deja în multe alte medii de specialitate. Este cât se poate de explicită, însă nu ar trebui să mire pe nimeni.

Ferrari are o relație de durată cu motorul V12 – o durată egală cu istoria mărcii, practic, deoarece prima mașină care a purtat emblema Ferrari în 1947 – modelul 125 S – avea sub capotă un V12 la 60° (1.497 cc, 117 CP). De atunci, multă benzină a curs prin motoare cu 12 cilindri, cel mai recent exemplar – cel care echipează modelul 2024… Ferrari 12 Cilindri – are 6.496 cc și dezvoltă 819 CP/9.250 rpm și 678 Nm/ 7.250 rpm.

Având în vedere tradiția și pasiunea înfierbântată de la Maranello, mie îmi era clar că vor ține în viață motorul V12 atât timp cât legea le va permite. Mai ales că nu duc deloc lipsă de clienți dispuși să plătească oricât ar fi cine știe ce taxă de poluare.

Așa că fanii împătimiți pot sta liniștiți – 12 Cilindri nu va fi ultimul model cu o astfel de bestie sub capotă. Totuși Ferrari preconizează că numărul modelelor cu propulsie exclusiv termică va fi în continuă scădere în anii următori. Conform estimărilor oficiale, procentajele ar ajunge în 2030 cam la 40% mașini electrice, 40% mașini cu propulsie hibridă și 20% mașini echipate exclusiv cu motoare termice.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici