Cel mai puternic Porsche de serie din toate timpurile (ce să vezi… o berlină electrică) bate recordurile pe Nurburgring și Laguna Seca

Porsche Taycan Turbo GT Weissach

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Noul Porsche Taycan Turbo GT vrea să fie premiant la toate capitolele, chiar înainte ca măcar un exemplar să ajungă la clienți.

Primele exemplare Taycan Turbo GT ar trebui totuși să ajungă la clienți în această primăvară. Între timp, pentru că superlativele vând bine, Porsche face demonstrații, reușind să bată recordurile pe două dintre cele mai faimoase circuite din lume: Nurburgring (Germania) și Laguna Seca (Statele Unite ale Americii).

Vorbim de cel mai puternic Porsche de serie din istorie, care, în spiritul timpurilor, este un automobil electric. Sigur, prin „serie” se înțelege totuși o serie redusă, pentru că mașina de record este un Turbo GT cu pachet Weissach, conceput pentru circuite.

Turbo GT-ul se afișează cu o putere maximă de 1.108 CP (815 kW), disponibilă în modul „Launch Control”. Ajunge de la 0 la 100 km/h în 2,3 secunde (versiunea standard) sau 2,2 secunde (cu pachet Weissach) și poate urca până la o viteză maximă de 290 km/h sau 305 km/h (cu pachet Weissach). Diferența în accelerare se mărește un pic dacă menționez intervalul 0-200 km/h, unde GT are nevoie de 6,6 sec., iar GT Weissach de 6,4 sec.

La Laguna Seca, mașina cu echipare Weissach a parcurs un tur de circuit în 1:27,87 minute, pilotul de testare al Porsche, Lars Kern, reușind un tur mai rapid decât oricare alt pilot la volanul unei mașini electrice, omologată pentru circulația pe drumuri publice.

Nu cu mult timp înainte, o versiune pre-producție a aceluiași model a stabilit un nou record al clasei, pe circuitul Nürburgring – varianta Nordschleife. Același Lars Kern a înregistrat atunci un timp de 7:07,55 minute, făcând din Taycan Turbo GT cel mai rapid autoturism cu patru uși de pe Nurburgring, indiferent de sistemul de propulsie.

„Circuitul de la Laguna Seca a împins Taycan Turbo GT la limită. […] Turbo GT cu pachetul Weissach setează noi standarde în aproape fiecare parametru.” – Lars Kern, pilot de teste, Porsche

Pachetul  Weissach are câteva caracteristici aparte, probabil cele mai evidente în exterior și interior fiind eleronul adaptiv masiv (cu clapetă Gurney), respectiv scaunele speciale din față, dar și lipsa completă a scaunelor în partea din spate.

Evident, pachetul pune accent pe reducerea greutății, distribuția maselor, apăsare aerodinamică accentuată și o livrare optimă a puterii în condiții de control precis – extrem de importante în cazul unor circuite extrem de solicitante, cum sunt cele două menționate.

Turbo GT este cu circa 75 kg mai ușor decât Turbo S, are frâne cu discuri ceramice în standard și primește un sistem de management al suspensiei (Porsche Active Ride) cu reglaj specific GT.

Există și modul „Attack” (cunoscut și sub denumirea „push-to-pass”), care pune la dispoziția pilotului până la 160 CP (120 kW) suplimentari, timp de 10 secunde. Activarea lui se face de la comutatorul din partea laterală a volanului, dar și de la padela din dreapta, astfel încât să fie la îndemână în regim de cursă, accesibil și celor care poartă mânuși.

Prețurile pentru Taycan Turbo GT pornesc în România de la 247.691 euro, cu TVA 19% inclus.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici